Skocz do zawartości
Blaszak

Nforce2

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ponownie :)

Zamierzam jutro kupic super OC zestaw - AthlonXP1700+ i DDR Samsung 333. Zamierzalem kupic plyte na czipsecie KT333, ale wiele osob (glownie z tego Fourm :) ) mowile, ze nie warto i musze koniecznie kupic plyte na nforce2. Czytalem duuuzo testow i opoisow, wiec wiele juz wiem. Wiem, ze jest szybsza i tyle. Musicie miec jednak wiecej powodow do zachecania mnie. Bo ja mam wiele pytan:

1. Rozumiem, ze jak chce miec lepsza wydajnosc, to zdecydowanie powinienem kupic dwie kostki pamieci, a nie jedna, czy tak?

2. Dlaczego w specyfikacjach czipsetu KT333 jest napisane, ze mozliwa FSB to 250MHz, a przy nforce2 133. Smiesznie to wyglada, ale to prawda. We wszelkich porownaniach na renomowanych stronach to wlasnie jest napisane. O co chodzi? Przeciez to niemozliwe. Jesli to bylaby prawda, to ten nforce2 jest g.... wart.

3. Z tego co czytalem w specyfikacjach istnieja 2 wersje mostka polnocnego i 2 wersje poludniowego. Czy wszystkie sa juz montowane na plytach?

To na razie tyle. Dzieki za odpowiedz.

Jak ktos moze jeszcze teraz odpowiedziec, to bardzo bym prosil, bo jutro rano bedzie za pozno :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ad.1 tak jak kupisz 2 takie same kostki to wlaczy ci sie dual ddr czyli przyspieszona komuniakacja ramu z chipsetem, daje to pewien wzrost wydajnosci calego systemu

ad. 2 bzdura,jakies zle specyfikacje czytales, nforce 2 jest o wiele bardziej elastyczny jesli chodzi o fsb od kt, to wlasnie na nforce kolesie osigaja 250 mhz fsb czyli efektywnie 500 hehehe

ad. 3 sa 2 poludniowe: MCP - bez fajerwerkow i MCP-T - z wbudowanym soundstormem (dzwiek) i sieciowka, SPP - to mostek polnocny bez fajerwerkow (no powiedzmy ;), jak dla mnie to on jest jednym wielkim fajerwerkiem bo ma np zablokowane pci @ 33 na mojej plycie i regulacje mhz agp ), a teraz wchodzi IGP z wbudowana grafika mx440

jesli nie potrzebujesz serial ata w najblizszej przyszlosci kupuj epoxa 8rda+, jesli potrzebujesz to kup asusa na nforce2 (nie pamietam oznaczen a nie chce mi sie sprawdzac)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ad.1 tak jak kupisz 2 takie same kostki to wlaczy ci sie dual ddr czyli przyspieszona komuniakacja ramu z chipsetem, daje to pewien wzrost wydajnosci calego systemu

Ale jak duzy? Oplaca sie?

ad. 2 bzdura,jakies zle specyfikacje czytales, nforce 2 jest o wiele bardziej elastyczny jesli chodzi o fsb od kt, to wlasnie na nforce kolesie osigaja 250 mhz fsb czyli efektywnie 500 hehehe

Takie dane sa w kilku miejscach na Tomshardware.

jesli nie potrzebujesz serial ata w najblizszej przyszlosci kupuj epoxa 8rda+, jesli potrzebujesz to kup asusa na nforce2 (nie pamietam oznaczen a nie chce mi sie sprawdzac)

A uzywaliscie tego? Ile orientatycjnie kosztuje?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale jak duzy? Oplaca sie? 

jakies okolo 10%z tego co pamietam w zaleznosci od ramu ale oplaca sie

Takie dane sa w kilku miejscach na Tomshardware.

no to gratuluje im fachowosci jak tak

A uzywaliscie tego? Ile orientatycjnie kosztuje?

epox - ok 500

asus - ok 600

sprawdz sam w sklepach netowych jakie ceny sa aktualnie

a jak sie sprawuje - przeszukaj forum, jak widac uzywam go bo mam go w podpisie, powiem tylko tyle: jest zajebisty 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...