Skocz do zawartości
Pawel99

Logitech X530 Czy Creative T6100/6060/5800

Rekomendowane odpowiedzi

Logitech x530

Creative t6100

Creative t6060

Creative t5800

Ktore beda najlepsze? I jaka mozna do nich dorzucic karte dzwiekowa, ale nowa (nie na allegro!), tak do 130zl. (link jakis by sie przydal)

Zestaw do gier i muzyki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tych co wymieniłeś tylko x-530.

Sam je mam razem z sb live! 24bit i chodzą jak złoto. Przed zakupem testowałem te creativy, ale logitech wypadał o niebo lepiej. Creativy miały wg mnie gorszy bas i wysokie i średnie tony w satelitkach. Te grają super, jak jeszcze dołozysz w miarę przyzwoitą kartę muz to będzie naprawdę ok. Może możnaby sie doczepić wysokich tonów w satelitkach, ale bierzesz sobie equalizer i tam wszystko ustawiasz. Jak za mniej niz 300 zł to rewelacja, nie znajdziesz lepszych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Logitech x530

Creative t6100

Creative t6060

Creative t5800

Ktore beda najlepsze? I jaka mozna do nich dorzucic karte dzwiekowa, ale nowa (nie na allegro!), tak do 130zl. (link jakis by sie przydal)

Zestaw do gier i muzyki.

Zestawy głośnikowe wg. najlepszych do najgorszych:

Logitech X-530

Creative P5800

Creative T6060

Creative T6100

Logitechy grają najładniej, jednak ich wada to odbiór ruskiego radia oraz strzelanie np. podczas zapalania światła w pokoju. Pozatym regulacja głośności oraz wejście słuchawkowe jest w prawej satelitce, co niektórym może przeszkadzać (np jak czesto korzystasz z słuchawek, a głośniki wieszasz na ścianie)

P5800 (sam takie mam) mają dudniące basy (rozwiązaniem na to jest wyciszenie go wewnątrz gąbką akustyczną oraz zatkanie tej dziury jakąś szmatą =) ). Ogromną zaletą natomiast jest przewodowy pilocik z regulacją głośności, basów oraz wejściem słuchawkowym.

Pozostałymi dwoma zestawami bym nie zawracał sobie głowy. Zamiennie do P5800 jest ciut lepszy T5900 (widziałem niedawno we Wrocławskim Electroworld za 199zł), ma dwudrożne przednie satelity oraz ładne metalowe odkręcane podstawki.

Edytowane przez mookie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

słyszałem że 530 strzelają i odbierają ruskie radio :)

Co do strzelania podczas załączania światła to rzeczywiście było jak miałem kompa wpiętego bezpośrednio do gniazdka. Kupiłem ups`a ( nie z powodu strzelania :) ) i problem ustąpił. Przypuszczam że listwa z filtrem też wystarczy.

Ruskiego radia mi nie odbierają ale słyszałem że się zdarza.

Wydaje mi się że dźwięk zależy właśnie od źródła - karty muzycznej. Jeszcze odpowiednio zestrojony equalizer w winampie i jest ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po nie krótkim okresie użytkowania x-530(6 m-cy) mogę stwierdzić że ja nie słyszałem ruskiego radia w głośnikach, a co do trzasków to występowały one czasami i tylko jak nic w tym momencie nie grało :blink:

A co do karty dźwiękowej to według mnie wystarczy w zupełności SB Live! 24 bit :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oplaca sie dokladac te 50zl do modelu x-540?

Karte dzwiekowa wezme SB Live! 24bit, a jak nie bedzie to SB Audigy SE.

Podobno w tym modelu głośnik w subie jest osadzony w dolnej (podłogowej) ściance w kierunku do podłogi i nie ma maskownicy, trochę dziwne rozwiązanie. Pozatym usunięto wszystkie wady z wersji X-530 (trzaski, ruskie radio, brak pilota).

Jeśli chodzi o dźwiękówke to za cenę 130zł kupiłbyś używaną Audigy2 OEM z allegro, no ale jeśli ma być nówka to niestety jedna z tych o których piszesz - nie są najlepsze, ale do słuchania muzyki i filmów są OK.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam X530 już od ponad roku i jestem bardzo zadowolony. Do tego kartę SB Live! 24bit. Kumpel ma Creativy T6060, a kuzyn T5900. Według mnie najlepiej grają Logitechy. Ruskie radio słuychać tylko jak potencjometr od głośności jest w pozycji minimalnej lub maksymalnej, więc wystarczy minimalnie zciszyć. W Logitechach bas jest dużo lepszy niż w creativie. W Creativach bas był taki pudełkowy i było go za dużo. Tutaj jest dużo lepiej. Polecam te głośniki.

Brak pilota dla mnie nie jest wadą, bo komputer steruję pilotem na podczerwień, więc głośność też mogę zmieniać, a w głośnikach potencjometr zawsze mam na 75%. Strzelanie podczas włączania światła było słychać, ale podłączyłem je do innego gniazdka ( chyba jest z innej fazy, już tego problemu nie ma ).

Gdybym miał kupować jeszcze raz, to kupiłbym te same, a jeśli miałbym więcej pieniędzy na ten cel, to wybrałbym Genius Home Theather i pomalowałbym je na czarno. ale tylko dlatego że mają większą moc, chociaż X530 gra wystarczająco w moim pokoju, który ma wymiary 4 x 4 metry.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam X-530 od jakiegoś miesiąca i cóż, grają świetnie i są za mocne do pokoju 3,5x3,5 to taka ciekawostka, nie żałuje kasy które na nie wydałem, kolega ma T6060 i.... subwoofer nieprzyjemnie dudni i dławi sie przy większych głośnościach (w X-530 tego niema) satelitki nie najgorsze ale wydaje mi sie że Logiteche mają to coś co sprawia że muzyki słucha sie przyjemniej, ich wada jest brak pilota, słyszałem w Saturnie X-540 i to nadal świetne X-530 w nowej obudowie+ pilot ;]

Pozdro

Edytowane przez Fredek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a znajomy sobie chwali Creative t6100 i ja tez go pochwalam jak slucham u niego mp3.

Niestety w porównaniu z wcześniejszymi modelami-odpowiednikami ten model wypada blado - brak pilota, marne wykonanie - Creative tnie po kosztach, taka ich przypadłość, jadą na marce jak mrcedesy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety w porównaniu z wcześniejszymi modelami-odpowiednikami ten model wypada blado - brak pilota, marne wykonanie - Creative tnie po kosztach, taka ich przypadłość, jadą na marce jak mrcedesy.

nie przesadzajmy, bo porownanie ze leci na marce jak mercedes nie jest odpowiednie, mysle ze Creative wyrabia sobie dopiero marke i ma duzo dobrych produktow.

to, ze nie podoba Ci sie ten model to rzecz gustu i dobrego smaku. generalnie jesli chodzi o design to wszystkie produkty, marki zwolnily tempo choc nie na wszystkich frontach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie przesadzajmy, bo porownanie ze leci na marce jak mercedes nie jest odpowiednie, mysle ze Creative wyrabia sobie dopiero marke i ma duzo dobrych produktow.

to, ze nie podoba Ci sie ten model to rzecz gustu i dobrego smaku. generalnie jesli chodzi o design to wszystkie produkty, marki zwolnily tempo choc nie na wszystkich frontach.

Creative istnieje już pare ładnych lat i IMHO markę zdążyli sobie wyrobić. Z drugiej strony ja nie zaprzeczam że nie mają dobrych produktów, owszem mają - ale Creative wykorzystuje dobrą nazwę swoich niegdyś sztandarowych produktów (np. Audigy) do produkcji niskobudżetowej tandety.

Jeśli zaś chodzi o głośniki T6100 to o ile wygląd nie jest najgorszy, to niestety zestaw jest mniej funkcjonalny, byle jak wykonany i gorzej gra.

Edytowane przez mookie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi