rados Opublikowano 4 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2007 (edytowane) Jak w delphim zaprogramować kliknięcie klawisza Zamknij [X], aby wyświetlał MessageDlg z komunikatem „czy chcesz zapisać zmiany...?”? Próbowałem napisać kod realizujący wyżej opisane zadanie. Co prawda nie powoduje on żadnych błędów, jednak nie robi praktycznie nic :P. //delphiunit Unit1;interfaceuses Windows, Messages, SysUtils, Variants, Classes, Graphics, Controls, Forms, Dialogs, StdCtrls, Menus, ExtCtrls;Type TForm1 = class(TForm) procedure SystemMenuClick(Sender: TObject);end;var Form1: TForm1; buttonSelected : integer; nazwa_pliku : string;implementation{$R *.dfm}procedure TForm1.SystemMenuClick(Sender: TObject);begin buttonSelected := MessageDlg('Czy chcesz zapisa zmiany w pliku '+nazwa_pliku+'?', mtCustom, mbYesNoCancel, 0); if buttonSelected = mrYes then Application.Terminate; if buttonSelected = mrNo then Application.Terminate;end;end. Trochę googlowałem jednak w języku polskim nie znalazłem nic prócz rad na forum czasopisma ekspert jak sprawić aby przycisk Zamknij [X] był nieaktywny :]. Za wszelką pomoc z góry thx. Edytowane 4 Lutego 2007 przez rados Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alienzero Opublikowano 5 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2007 nie znam delphi, ale np. w c#/.net jest to realizowane przez obsluzenie metody OnClose(), a nie samego przycisku. jesli delphi ma dostep do messagy jakie wysyla okno to obsluz WM_DESTROY [moze cos o winapi w delphi bedzie o tym]. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 5 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2007 http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=202598 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rados Opublikowano 5 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2007 Dzięki, przepraszam, że nie szukałem na tyle starannie by odnaleźć temat, do którego podano mi link. :oops: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...