Skocz do zawartości
The SainT

Przesiadka Na Socket Am2

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, własnie mam zamiar przesiąść się z Socket A (A7N8X-E Deluxe + barton 2500+R9550+512mb) na taki zestaw:

MoBo: Abit KN9 NF4

CPU: AMD SEMPRON64 (Manila) 3000+ BOX AM2

GPU: PALIT GF 7600GS Sonic 256MB DDR3

DDR2: GOODRAM DDRII 512MB PC667

~ 1000 pln

Zasilacz mam Chieftec GPS-400AA-101 A

Moje pytanie:

1. Czy warto sie przesiadać, czy lepiej dokupic ram do starego + nowa grafa

2. Czy taka konfiguracja jak wybrałem może być?( w przedziale cenowym do 1000zł)

Czekam na odpowiedź i ewentualne poprawki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zestaw dobry, troche mało ramu ale to idzie dokupić, co do mobo to zastanów się jeszcze nad biostarem na NF4.

Edytowane przez maruh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spookie: Co do AM2, nie stać mnie na C2D :(

maruh: Co do ramu to wiem, że mało ale przy następnej wypłacie dokupie drugie 512, a do mobo, owszem mam dylemat, aczkolwiek abit kiedyś robił dobre płyty. więc sugerowałem się firmą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Biostar tForce4 AM2

AMD Sempron 64 3000+ Orleans BOX

RAMy ok tylko trochę mało, trzeba będzie dokupić jak najszybciej ;]

Karta OK

Edytowane przez eQ.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Firekage

A ja radzilbym inaczej. S775 bo Intel ju zobnizyl ceny. Zamiast Semprona kup Pentiuma 4 model 631. Zabulisz w Agito cos kolo 280 za procek w 65nm , 2mb cache. Ponadto masz otwarta droge do wymiany na C2D w kwietniu czy pozniej bo maja byc tanie jak barszcz a ten Pentium bedzie mocniejszy od Semprona. Plyty masz w tej samej cenie. Wiec 270 to Biostar TForce 945P.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja radzilbym inaczej. S775 bo Intel ju zobnizyl ceny. Zamiast Semprona kup Pentiuma 4 model 631. Zabulisz w Agito cos kolo 280 za procek w 65nm , 2mb cache. Ponadto masz otwarta droge do wymiany na C2D w kwietniu czy pozniej bo maja byc tanie jak barszcz a ten Pentium bedzie mocniejszy od Semprona. Plyty masz w tej samej cenie. Wiec 270 to Biostar TForce 945P.

Mam podobny problem jak autor tematu ( przesiadka z socet A )

Twój pomysł podoba mi sie bardziej!

Tylko ja chętnie pozostałbym przy pamięciach DDR bo mam 1 GB prawie nowe

No i to co mnie najbardziej nurtuje dlaczego na początek nie wsadzić celerona D 336 za ok 150zł który rewelacyjnie się kreci. Czytałem gdzieś test i podobno celerony D wyznaczają nową jakość komputerów budżetowych. Po podkręceniu wygrywał z Athlonami 64 a to tylko 105zł w wersji OEM !!!

Co o tym sądzicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam podobny problem jak autor tematu ( przesiadka z socet A )

Twój pomysł podoba mi sie bardziej!

Tylko ja chętnie pozostałbym przy pamięciach DDR bo mam 1 GB prawie nowe

No i to co mnie najbardziej nurtuje dlaczego na początek nie wsadzić celerona D 336 za ok 150zł który rewelacyjnie się kreci. Czytałem gdzieś test i podobno celerony D wyznaczają nową jakość komputerów budżetowych. Po podkręceniu wygrywał z Athlonami 64 a to tylko 105zł w wersji OEM !!!

Co o tym sądzicie?

Na Twoim miejscu wziołbym jakąś dobrą płyte pod s939 do tego jakiegoś Venica 3200+ lub SD 3700+ z AC Freezerem i grafike Galaxy GF7300GT Zalman. Koszt max ok 900 zł.

Dlatego nie warto balerona bo mam mało cache. Może latać szybko ale pamiętaj że musisz mieć resztę sprzętu mocna by wytrzymał taki OC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990
Firekage ma racje, mimo iż jestem zwolennikiem amd uznaję też wyższość intela. Jakieś mobo na 775 które obsłuży C2D i przejściowo jakiś pentium 6XX.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi