Skocz do zawartości
DziubekR1

Ct4760 Sb Live Player 1024 Box / Platinium Czy

Rekomendowane odpowiedzi

Instalujesz soft YouP-PAX-Fiv2.32.2006.SP2 (ogromna paka zmodowanego softu od Audigy4/X-Fi) odznaczając drajwery które tam są bo są troche stare.

Potem drivery YouP-PAX-A4v3.5 (niedawno wyszły nowsze 3.5.1 których nie próbowałem ale na pewno są poprawką poprzednich).

Nie wiem jak to będzie się spisywało na Twojej A1, ponieważ na A1 testowałem PAXy ze 3 miesiące temu w starszej wersji, ale myślę że będzie OK.

Przed instalacją trzeba wyczyścić wszystkie stery Creativa orginalne, jeśli takie zainstalujesz.

Są tam equalizery, i różne szmery bajery, z których i tak rzadko się korzysta ;)

Mookie, mozesz cos poratowac ? Dostalem dzisiaj karte, podpinam i instaluje tak jak pisales. Najpierw wielka paka softu, odznaczajac drivery i pozniej chce zainstalowac YouP-PAX-A4v3.5 i wywala mi jakis blad przy poczatku instalacji, ze

Dołączona grafika

i dzwieku nie ma :/ Te Youp-Paxy instalowalem od razu, zadnego softu Creative wczesniej nie bylo. Co robic :/

EDIT:

Sprobowalem najpierw zainstalowac Drivery, ale tez ten sam blad. Teraz sprobowalem tez zainstalowac ta wersje 2.32 co jest razem z ta wielka paka i one sie niby instaluja, ale w panelu sterowania dalej pokazuje, ze nie ma starow do karty i dzwieku oczywiscie tez nie ma. Probowalem tez zainstalowac je recznie, ale jak przeszukuje te foldery Driverow, to pokazuje mi, ze nie ma tam odpowiedniego oprogramowania. Co jest kur... grane (oprocz tego, ze narazie nic nie jest grane) :/

Edytowane przez DziubekR1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mookie, mozesz cos poratowac ? Dostalem dzisiaj karte, podpinam i instaluje tak jak pisales. Najpierw wielka paka softu, odznaczajac drivery i pozniej chce zainstalowac YouP-PAX-A4v3.5 i wywala mi jakis blad przy poczatku instalacji, ze

Dołączona grafika

i dzwieku nie ma :/ Te Youp-Paxy instalowalem od razu, zadnego softu Creative wczesniej nie bylo. Co robic :/

Nie chce Cie martwić, ale kiedyś tak miałem na takim samym audigy z walniętym EEPROM. Sprawdź czy system rozpoznaje kartę jako Audigy czy jako EMU10K2 próbując zainstalować orginalne sterowniki z managera urządzeń.

I czy w ogóle system widzi karte?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to w sumie troche wtopilem. Wzialem karte z tej aukcji http://www.allegro.pl/item163862758_sb_aud...inimalnej_.html , ale poza allegro. Jak zawsze czytam wszystko dokladnie, to tej aukcji nie przeczytalem. Chyba za bardzo sie napalilem. Czy to moze byc prawda z ta wersja OEM ?

Koles pisze, ze poprzedni wlasciciel zapewnial, ze Youp-Paxy mozna zainstalowac, tylko trzeba cos podmienic, a on nie wie co, bo odrazu zainstalowac KXy i wszystko chodzi jak zloto. Zara sprobuje z KXami, ale jednak wolalbym Youp-Paxy jesli to wogole ruszy. Nie wiesz moze o co chodzi z ta podmiana ?

EDIT:

No to na KX karta chodzi. Ale nie wiesz moze co z ta podmiana w Youp ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to w sumie troche wtopilem. Wzialem karte z tej aukcji http://www.allegro.pl/item163862758_sb_aud...inimalnej_.html , ale poza allegro. Jak zawsze czytam wszystko dokladnie, to tej aukcji nie przeczytalem. Chyba za bardzo sie napalilem. Czy to moze byc prawda z ta wersja OEM ?

Koles pisze, ze poprzedni wlasciciel zapewnial, ze Youp-Paxy mozna zainstalowac, tylko trzeba cos podmienic, a on nie wie co, bo odrazu zainstalowac KXy i wszystko chodzi jak zloto. Zara sprobuje z KXami, ale jednak wolalbym Youp-Paxy jesli to wogole ruszy. Nie wiesz moze o co chodzi z ta podmiana ?

EDIT:

No to na KX karta chodzi. Ale nie wiesz moze co z ta podmiana w Youp ?

Nie prawda, wrsja oem czy box whatever, sterowniki powinny chodzić czy to PAX czy orginalne. Karta jest poprostu wadliwa, ale z KXami będzie chodziła bez problemu. Rok temu przerabiałem ten problem i był założony o tym wątek na forum Creative - wtedy nie mieli żadnego rozwiązania, ale może do tego czasu ktoś już coś wymyślił.

EDIT:

Tutaj dokładnie jest to opisane:

http://uk.europe.creative.com/support/foru....asp?thre=24258

Edytowane przez mookie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I zostalo to jakos naprawione ? Bo czytam sobie powoli, ale tam sa 52 strony :/

EDIT:

Just thought I'd add my experiences here,

I too have one of the faulty cards (Audigy 1), got the card real cheap from Ebay from a guy who thought the card was possibly faulty!!

However, I never tried to install the official drivers but instead used some tools found on the DriverHeaven forums to hack the Audigy 2ZS drivers for all cards (Live/Audigy1/Audigy2).

The resulting CD image still refused to run the install automatically (Could not find Soundblaster hardware, etc), but using the CTZAPP folder enabled me to install OK. You then patch the updates and use CTZAPP to install these as well. Then you can install all the A2ZS apps from their individual folders on the install CD.

The result seems to be a fully working card (and Livedrive) with the latest versions of all the apps.

After finding this forum I have now checked that full 5.1 sound is available - it is.

Perhaps this would help some of you unwilling to desolder your eeproms (like me!).

Znasz moze inglisz ? Bo cos mi slabo idzie tlumaczenie, a z tego co widze, to temu kolesiowi sie udalo zaistalowac Youp-Paxy (przynajmniej chyba o nie mu chodzi piszac o zhakowanej pace sterow Audigy z DriverHeaven). Co to jest ten "CTZAPP folder", bo to chyba on jest kluczem do sukcesu.

I jeszcze to:

To all who read this forum and I know it's been awhile since anyone has posted here but there is a FIX for your cards now.

I sat here reading all of your sad stories(every page)hoping to find a fix for my own card but I didn't.

I did some research and found out you can reflash the EEPROM by using a home made printer port loader.

I built one and reflashed my 39c46 EEPROM then put it back on my card and now my card works beautifuly.

The total cost of the repair $0 nothing.

I built the EEPROM loader out of old parts just laying around.

To all who put so much hard work and time into this thank you because I got no help from Creative at all(it's a shame an amature like me can fix what they couldn't).

O co come on temu gosciowi, bo widze, ze on tez chyba sobie poradzil z tym problemem. Jakas machine zbudowal, czy co ?

EDIT 2:

A tak nawiasem mowiac, to na tych KX i ASIO w FooBar2000 ten Audigy caly bardzo mi sie podoba :) W porownaniu do tego co mialem wczesniej, to to poprostu poezja. Tylko problem jest w grach, np. UT2004, gdzie nie mozna wlaczyc EAX, tylko dziala Software Sound. Dlatego musze albo znalezc rozwiazanie problemu, albo spyle karte.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

EDIT 2:

A tak nawiasem mowiac, to na tych KX i ASIO w FooBar2000 ten Audigy caly bardzo mi sie podoba :) W porownaniu do tego co mialem wczesniej, to to poprostu poezja. Tylko problem jest w grach, np. UT2004, gdzie nie mozna wlaczyc EAX, tylko dziala Software Sound. Dlatego musze albo znalezc rozwiazanie problemu, albo spyle karte.

Jeśli używasz KX + ASIO + foobar2000 to looknij sobie ile Resampler otahana zżera proca :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli używasz KX + ASIO + foobar2000 to looknij sobie ile Resampler otahana zżera proca :/

Akurat to mi przy sluchaniu muzy nie przeszkadza. A jak, patrzyles cos moze na tego posta wyzej ? Sorki, ze Ci tak du... truje, ale pomocy potrzebuje :) Najbardziej mi zalezy na tym co ten pierwszy kolo napisal, bo ten drugi to jakis "MakGajwer", a ja nie umiem raczej zrobic takiego cudaka co on.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akurat to mi przy sluchaniu muzy nie przeszkadza. A jak, patrzyles cos moze na tego posta wyzej ? Sorki, ze Ci tak du... truje, ale pomocy potrzebuje :) Najbardziej mi zalezy na tym co ten pierwszy kolo napisal, bo ten drugi to jakis "MakGajwer", a ja nie umiem raczej zrobic takiego cudaka co on.

Gość poprostu instaluje sterowniki z katalogu CTZAPP znajdującym się w obrazie płyty, ale on nie mówi czy orginalne czy zmodowane ale sądząc po tym że wspomina o A2ZS podejżewam że chodzi mu o mody.

Tutaj jest topic z rozwiązaniami, nie wiem czy działają:

http://forums.creative.com/creativelabs/bo...ding&page=1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wlasnie, najpierw pisze "I too have one of the faulty cards (Audigy 1)", a pozniej o tych sterach, wiec na bank chodzi o zmodowane. A o co chodzi z tym obrazem plyty, skad mozna go zassac, bo ja mam zwykly folder z tymi sterami, a w srodku kilka plikow, nie ma zadnego katalogu. Czy moze jemu chodzi o jakis katalog juz po zainstalowaniu tego zmodowanego softu ?

Glownie chodzi o mi o to zdanie:

The resulting CD image still refused to run the install automatically (Could not find Soundblaster hardware, etc), but using the CTZAPP folder enabled me to install OK. You then patch the updates and use CTZAPP to install these as well. Then you can install all the A2ZS apps from their individual folders on the install CD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli to jest uszkodzenie eeproma, to skutkuje to złymi identyfikatorami urządzenia PCI i w konsekwencji drivery Creative nie chcą się załadować. Możesz sprawdzić, czy to o to właśnie chodzi przeglądając dane z PCI programem typu wpcredit, tu masz opisane co można zobaczyć:

http://bottorff.net/Audigy/Audigy%20Project.htm

Możesz też po prostu otworzyć manadzer urządzeń, wybrać własciwości karty dźwiękowej i w zakładce szczegóły zobaczyć identyfikator PCI, to jest coś takiego:

post-111868-1171471367_thumb.jpg

Poprawnie Audigy powinno mieć VEN_1102, DEV_004, SUBSYS_00511102. Z uszkodzonym eepromem zmienia się SUBSYS, prawdopodobnie na wartość 00401102.

Eeprom można naprawić, wymaga do nieco wprawy z lutownicą. Trzeba wylutować eeprom, to jest taki malutki scalak 8-nóżkowy i zaprogramować go ponownie. Programować można przy pomocy portu LPT, trzeba tylko sklecić proste podłączenia scalaka do gniazda LPT i zasilania. Widziałem gdzieś stronę z opisem całej procedury i danymi do zaprogramowania ale jakoś nie mogę jej teraz odnaleźć.

Co do CTZAP to przyjmując, że to jednak eeprom, to może spróbuj tak:

- ściągnij ze strony Creative najnowsze drivery, to jest chyba zbior SBAX_WBUP2_LB_2_09_0016.exe i rozpakuj to na dysku, program typu 7-zip widzi to jako archiwum i można wypakować bez uruchamiania.

- wejdz do katalogu ..Drivers\wdm i otwórz w edytorze plik wdma_emu.inf

- znajdz linię:

%Audigy.DeviceDesc%=Audigy_Device,PCI\VEN_1102&DEV_0004&SUBSYS_00511102

i dopisz przy niej linię

%Audigy.DeviceDesc%=Audigy_Device,PCI\VEN_1102&DEV_0004&SUBSYS_00401102

Chodzi o to, żeby wpisać aktualną wartość SUBSYS

- spróbuj, czy zadziała program Setup z głównego katalogu rozpakowanych driverów,

- jak nie to spróbuj, czy zadziała ..Drivers\support\i386\ctzapxx.exe

Nie wiem, czy taka procedura ma szanse sukcesu, ale warto spróbować. Jeżeli nie uda się z oryginalnymi driverami Creative, to możesz to samo próbować z modowanymi. A jeżeli uda się zainstalować drivery, to dalej możesz kombinować z oprogramowaniem, np. z patchowanych Youp-PAX.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to wlasnie mam napisane "00401102", wiec na 100% walniety EEPROM. Ciekawni mnie tylko, czy gosc, od ktorego wzialem karte wogole to wiedzial, bo sumie to mogl nie wiedziec. Tera wychodze na 1h, a poznie sie pobawie tak jak napisales. Dzieki "Mookie" i dzieki "popej" za zainteresowanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

popej, czyli tego scalaka nie trzeba "wyciagac" z karty, a pozniej go wlutowac, tylko mozna poprostu bezposrednio z karty podpiac go do LPT ?

EDIT:

Jednak nie, z tego co doczytalem, to trzeba go sciagnac. W sumie to nie wyglada strasznie ten sposob, chyba go sprobuje. Nie wiesz moze czego mozna uzyc do zrobienia polaczenia z Portem drukary ? No i jak pozniej wmontowac na karte EEPROM, lutowac, czy to sie trzyma na jakims kleju i wazne, zebu tylko te nozki stykaly gdzie trzeba ?

Znasz moze troche inglisz ? Bo potrzebowalbym to do przetlumaczenia :)

1) 25-Position Male Solder D-Sub Connector (RadioShack Catalog #: 276-1547)

2) About 3-ft Hookup Wire (small in diameter)

3) A Soldering Iron

4) Desoldering Braid (RadioShack Catalog #: 64-2090)

5) Good eyes and a steady hand

6) Software to program the EEPROM.

Pierwsze 4 punkty najbardziej :) Ten pierwszy pkt., to znalazlem cos takiego http://www.radioshack.com/sm-25-position-m...pi-2103239.html , to jest konieczne ? Nie mozna "wlozyc" tych kabli bezposrednio do "dziur" w tym porcie w kompie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli nie miałeś do czynienia z lutowaniem elektroniki, to pewnie powinieneś kupić parę rzeczy w sklepie elektronicznym. Lutownica, cyna, topnik do lutowania SMD, wick czyli taki splot drucików miedzianych do odsysania cyny, cienkie druty w izolacji (np. kynar). Jak masz znajomego hobbystę elektronika to powinien wszystko mieć.

Do zmontowania tego programatora potrzebujesz złącze canona 25 pinów męskie, czyli po prostu wtyczkę do LPT. To kosztuje może 2zł. Lutujesz wszystko do wtyczki i całość wtykasz w port komputera.

Wylutowanie scalaka może być uciążliwe, próbuj jak w opisie. Przylutowanie jest prostsze, wystarczy oczyścić wickiem pole na płytce, delikatnie pocynować, polać topnikiem, przypasować scalak i podgrzać nóżki, żeby cyna chwyciła. Potem jeszcze sprawdzić, czy nie ma zwarcia między nóżkami.

Widzę, że piszemy jednocześnie :-)

Tłumaczenie:

1) 25-Position Male Solder D-Sub Connector (RadioShack Catalog #: 276-1547)

To właśnie złącze canona 25-pin męskie, do lutowania.

2) About 3-ft Hookup Wire (small in diameter)

1 metr cienkiego drutu.

3) A Soldering Iron

Lutownica.

4) Desoldering Braid (RadioShack Catalog #: 64-2090)

Wick.

5) Good eyes and a steady hand

Dobre oczy i pewna ręka.

6) Software to program the EEPROM.

Oprogramowanie do zaprogramowani eeproma, tam jest odnośnik.

Edytowane przez popej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uszkodzenie karty - niewesoło. Co ciekawe widać zdarzało się to często bo teraz mam pożyczonego Audigy1 i właściwie to tez są problemy - na kXach śmiga.

Jednak nawet jeśli przeprogramujesz sobie tego EEPROMika to bądź przygotowany na problemy natury czysto YoupPAXowej - w necie jest ledwie kilka linków - bardzo niepoukładanych, gdzieś na chińskich stronach.

Jak chciałem skorzystać z YouPów na moim Live! to po prostu zrezygnowałem. Mając (wg opisów) cały pakiet oprogramowania sterowniki sie nie instalowały coś się zawsze pieprzyło. Jak będzie dłuższe wolne to z pewnością się przyjrzę forum YouPaxa i innym.

DziubekR1 Co Ty na to jakby zrobić od poczatku do końca z zawieszonymi gdzieś na wieki paczkami softu opis przeróbek Live, Audigy1 i potem(jak zakupię odpowiednią wersję - bo wciąz nie mogę się zdecydować czy chcę wewnętrzny panelito czy zewnętrzny panelito razem z A2ZS) A2ZS? Miałbym raczej miejsce, w którym można by podwiesić takie duże paczki na wieki wieków i nie męczyć się z pieprzonymi chińskimi downloadami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No jak najbardziej jestem ZA. Sam niezle sie musialem naszukac tych wszystkich paczek, ale juz posciagalem wszystko co znalazlem.

Pościągałeś? No to fajnie, że CI się udało. Ja teraz zabieram się za testy i w szumie będę czytał youpaxowe forum bonp do takiego lajwa jest paczka 3.33, jest i new year jakiś jest IV jest V - i teraz osobnik taki jak ja zadaje sobie pytanie: Które wybrać, które ściągnąć i jak je zainstalować! Dlatego trzeba zrobić porzadnego opisa a z publikacją to się dogadamy ;] Ja mam teraz Audigy SB 231 i Live SB60 także różnorodnośc jest ogromna. Czysty system też się gdzieś znajdze ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi