Milek29a Opublikowano 5 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2007 Witam. Chcę sobie maksymalnie wyciszyć komputerek i wiele już w tym kierunku popełniłem starań :) Niestety jest jedna rzecz, która doskonale wszystko rujnuje... Jest to dysk WD Raptor :/ Dysior, jak wiadomo, ma 10k obrotów i mimo, że moja buda waży z bebechami ponad 20kg, to jak dysk pracuje, to całość niemal chodzi po biurku. Wiem, że Scythe Quiet Drive jest świetny w kwestii wyciszenia. Tylko pytanie, czy dysk, który jest dość wydajny, szybki i ciepły nie zakisi się w tym wynalazku? Ktoś już próbował Raptory do tego wkładać albo ma namiar na jakieś testy takiego tandemu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 6 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2007 Dysk się nie ugotuje ponieważ Scythe Quiet Drive nie dość że wycisza to jeszcze lepiej odprowadza ciepło niż gdyby dysk miał być normalnie zainstalowany w zatoczce. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Milek29a Opublikowano 6 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2007 (edytowane) Też tak czytałem, jednak raptor jest dość specyficzny i wolę się upewnić. Teraz dysk ma bezpośredni nawiew @600rpm prosto na siebie i to mi pasi (w/g Speedfana dysk ma 33*C). Stąd obawy :) Edytowane 6 Lutego 2007 przez Milek29a Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 6 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2007 Spokojnie możesz go tam wkładać ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 6 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2007 Tylko koniecznie napisz później jak to rozwiązanie wpłynęło na poziom wibracji, hałas pracujących głowic i szum obracających się talerzy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Milek29a Opublikowano 10 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2007 Na SQD jeszcze czekam i powiem szczerze, że się chyba będę bał tam włożyć raptora :/ Póki co, wyjąłem dysk z koszyka i położyłem na dnie budy na piance do paneli :) Zrobiło się ciszej i nic nie wibruje. To fakt. Jednak wcześniej dysk miał delikatny nawiew (ok. 650rpm) prosto na siebie i miał ~32*. Niestety teraz SpeedFan pokazuje 50*, a dysku nie da się nawet dotknąć :/ Wydaje mi się, że w SQD Raptor się ugotuje już totalnie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
victor89 Opublikowano 10 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2007 Na SQD jeszcze czekam i powiem szczerze, że się chyba będę bał tam włożyć raptora :/ Póki co, wyjąłem dysk z koszyka i położyłem na dnie budy na piance do paneli :) Zrobiło się ciszej i nic nie wibruje. To fakt. Jednak wcześniej dysk miał delikatny nawiew (ok. 650rpm) prosto na siebie i miał ~32*. Niestety teraz SpeedFan pokazuje 50*, a dysku nie da się nawet dotknąć :/ Wydaje mi się, że w SQD Raptor się ugotuje już totalnie... teraz się ugotuje.... w SQD będzie mu tylko lepiej :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Milek29a Opublikowano 10 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2007 No już go włożyłem znowu do zatoki przy nawiewie, bo się bałem o niego. Znowu ma ~33*... Jesteś pewny, że SQD go odpowiednio schłodzi? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fazi86 Opublikowano 10 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2007 (edytowane) SQD cały się nagrzewa odprowadzając ciepło z dysku. Dysk w nim będzie na pewno chłodniejszy niż położony na gąbce. Edytowane 10 Lutego 2007 przez fazi86 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 10 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2007 moja barka 10 spokojnei sobie radzi w tym pudełku tylko ciut od niego wali gorąco-potwierdza to jednak,zę te pady przedodzące działaja bardzo dobrze http://www.pimpmycase.pl/readarticle.php?article_id=151 a tutaj tam moja skromna i mocno spóźniona recka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobih Opublikowano 10 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2007 kupilem okazyjnie/testowo jedno sqd i zamontowalem w nim raptora. jako ze mam dwa i pracuja w raidzie, nie mam mozliwosci sprawdzic jego temperatury niestety. co do glosnosci, szumu nie slychac w ogole, chrobotanie jest duzo mniej slyszalne, aczkolwiek nie wytlumione calkowicie. na dniach bede walczyl od nowa z systemem, wtedy chwilowo rozdziele raid i sprawdze tempki. czym da sie je odczytac najpewniej? ogolnie jestem zadowolony i na pewno zainwestuje jeszcze w dwa sqd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...