Skocz do zawartości
Milek29a

Raptor + Scythe Quiet Drive

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Chcę sobie maksymalnie wyciszyć komputerek i wiele już w tym kierunku popełniłem starań :)

Niestety jest jedna rzecz, która doskonale wszystko rujnuje... Jest to dysk WD Raptor :/

Dysior, jak wiadomo, ma 10k obrotów i mimo, że moja buda waży z bebechami ponad 20kg, to jak dysk pracuje, to całość niemal chodzi po biurku.

Wiem, że Scythe Quiet Drive jest świetny w kwestii wyciszenia. Tylko pytanie, czy dysk, który jest dość wydajny, szybki i ciepły nie zakisi się w tym wynalazku?

Ktoś już próbował Raptory do tego wkładać albo ma namiar na jakieś testy takiego tandemu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też tak czytałem, jednak raptor jest dość specyficzny i wolę się upewnić.

Teraz dysk ma bezpośredni nawiew @600rpm prosto na siebie i to mi pasi (w/g Speedfana dysk ma 33*C). Stąd obawy :)

Edytowane przez Milek29a

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na SQD jeszcze czekam i powiem szczerze, że się chyba będę bał tam włożyć raptora :/

Póki co, wyjąłem dysk z koszyka i położyłem na dnie budy na piance do paneli :)

Zrobiło się ciszej i nic nie wibruje. To fakt. Jednak wcześniej dysk miał delikatny nawiew (ok. 650rpm) prosto na siebie i miał ~32*. Niestety teraz SpeedFan pokazuje 50*, a dysku nie da się nawet dotknąć :/

Wydaje mi się, że w SQD Raptor się ugotuje już totalnie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na SQD jeszcze czekam i powiem szczerze, że się chyba będę bał tam włożyć raptora :/

Póki co, wyjąłem dysk z koszyka i położyłem na dnie budy na piance do paneli :)

Zrobiło się ciszej i nic nie wibruje. To fakt. Jednak wcześniej dysk miał delikatny nawiew (ok. 650rpm) prosto na siebie i miał ~32*. Niestety teraz SpeedFan pokazuje 50*, a dysku nie da się nawet dotknąć :/

Wydaje mi się, że w SQD Raptor się ugotuje już totalnie...

teraz się ugotuje.... w SQD będzie mu tylko lepiej :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moja barka 10 spokojnei sobie radzi w tym pudełku tylko ciut od niego wali gorąco-potwierdza to jednak,zę te pady przedodzące działaja bardzo dobrze

http://www.pimpmycase.pl/readarticle.php?article_id=151

a tutaj tam moja skromna i mocno spóźniona recka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kupilem okazyjnie/testowo jedno sqd i zamontowalem w nim raptora. jako ze mam dwa i pracuja w raidzie, nie mam mozliwosci sprawdzic jego temperatury niestety. co do glosnosci, szumu nie slychac w ogole, chrobotanie jest duzo mniej slyszalne, aczkolwiek nie wytlumione calkowicie. na dniach bede walczyl od nowa z systemem, wtedy chwilowo rozdziele raid i sprawdze tempki. czym da sie je odczytac najpewniej?

ogolnie jestem zadowolony i na pewno zainwestuje jeszcze w dwa sqd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi