Gucu Opublikowano 5 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2007 Witam, Mam całkiem spory problem, formatowałem dysk myślać naiwnie że F11 (HP Recovery) będzie działało po formacie a tu lipa :( Mam HP Pavillon dv6110, czy da się jakoś odtworzyć system z tego co mam na partycji HP recovery ? W końcu jest tam cały backup, jedynie MBR się zmienił, tak to wykombinowałem :P. Czym to odtworzyć bo nie znam się na tym temacie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCat Opublikowano 6 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2007 Miałem podobny problem na acerze, udało mi się to zrobić. Najpierw ściągasz i nargywasz knoppixa. Odpalasz kompa z tego knoppixa. Pokaże Ci tą ukrytą partycje recovery. Musisz w jej własciwościach wyłączyć opcję "tylko do odczytu" (oryginalnie ta opcja jest włączona przez co nie możesz zrobić żadnych zmian na partycji). Potem odpalasz konsolę i piszesz: "su -" "mount -t auto /dev/hda1" "dd if=/mnt/hda1/acer/tools/RTMBR.bin of=/dev/hda bs=1 count=446" Ostatnia linijka to ścieżka dostępu do pliku rtmbr.bin W moim acerze była taka, u Ciebie pewnie będzie inna, musisz ją sobie odpowiednio zmienić. Natomiast "hda1" to nazwa tej ukrytej partycji w knoppixie. U Ciebie też może się nazywac inaczej, więc to też ewentualnie zmień. Nie wiem czy to zadziała. U mnie zadziałało, algorytm powinien byc taki sam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gucu Opublikowano 6 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2007 Dzięki za odpowiedź , Śmieszna sprawa bo zanim ją przeczytałem to też mi wpadło do głowy żeby wyciągnąć z szuflady Knoppix'a 5.0 :) bo przypomniało mi się że on w przeciwieństwie do Ubuntu , widział partycje NTFSowe i tak też zrobiłem , zgrałem sambą na stacjonarkę obie pratycje jakie mi tam poukrywali (standardowo widoczne w Linuxie), i na drugiej doszukałem się dokładnie tego o co mi chodziło. Bo HP ma dość dziwny program ,który wg. speca z infolinii HP po formacie już jest nie do odzyskania , jest on na 3 partycji , który ładuje recover z 2 partycji, no i jest tam taki pliczek własnie miły :"MBRInst.exe" , którego widok mnie ucieszył bo wiedziałem już że nie będę musiał sam się grzebać w MBR :) , przestawiłem tylko jedną opcję ze standardowych ustawień z none na Recover , tylko po to żeby odpalił recover przy następnym uruchomieniu, no i OK , MBR nadpisany , recover odpalony , właśnie jak to piszę system się przywraca i dokonałem czegoś co wg. speca z HP (kumaty gość był nawet :P ) było nie wykonalne. :D Opis specjalnie dla tych ,którzy mogą napotkać podobny problem ze swoimi HP'kami , podejżewam że jest to rozwiązanie nie tylko dla serii Pavilon'ów dv6000, ale dla wszystkich HP'ków wyprodukowanych po 2006. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dycus Opublikowano 10 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2007 (edytowane) Mam pytanie w sprawie "Odzyskiwanie Danych Z Parycji Recovery Hp, Help !" Mam notebooka hp nx6310. Czy mógłbyś mi wysłać na PW cały opis krok po kroku co trzeba zrobic aby odzyskac dane z partycji Recorvery. Z gory bardzo dziekuje. Edytowane 19 Września 2009 przez dycus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
garett666 Opublikowano 7 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2008 Również bym poprosił na darnok777 <at> tlen.pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
undergrand Opublikowano 13 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2010 mam ten sam problem, jest jeszcze ktoś na forum, co mógł by mi napisać instrukcję co i jak zrobić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...