Skocz do zawartości
DetektyFF

>> Samsung 931bw (19" Panorama) <<

Rekomendowane odpowiedzi

Witam u mnie śmiga na 75Hz zarówno analog i digital. Może spróbuj na innych sterach do karty graficznej. U mnie wszystko śmiga na najnowszych omegach (www.omegadrivers.net). Jeśli to nie pomoże to spróbuj może na innej karcie grafiki np. od kolegi (może DVI na twojej karcie jest zwalone). Jak będzie to samo to niestety to chyba monitor. Powodzenia.

Xenos jaką masz grafikę? Właśnie skończyłem żonglerkę sterownikami ATI, referencyjne ATI, omegi... i nic nie pomogło. Dalej to samo w analogu jest OK, w digital przy 75 MHZ śmieci na ekranie. Zastanawiam się teraz nad wymianą grafiki, na zagranicznych boardach też widzę, że ludzie opisują problemy z kartami ATI i DVI. Chyba przerzucę się na NVIDIĘ.

Płyta główna raczej nie powinna mieć tu dużo do gadania ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja miałem kabel DVI w pudełku z moniotorem.

Problem z 75HZ na DVI występuje też i u mnie, ale tylko w niektórych grach - obraz wyświetla się taki strasznie porozrzucany, nie wiem jak to określić. Na pulpicie jest wszystko ok. Jadę na starych Omegach 3.8.231.

W sumie cały czas i tak używam 60HZ, bo różnicy jak na moje oko nie widać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kto z was mial w pudelku kabel DVI? bo ja musialem dokupic odzielnie a widzialem zdjecia jak daja go w komplecie

w monicie kupionym w vobisie mialem kabel dvi-d

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziwne bo nawet w instrukcji jest napisane ze niema go w komplecie

problem do sklepu zadzwonic ?

ale ja Cie zmartwie bo niedobry vobis dal mi taki kabel

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Xenos jaką masz grafikę? Właśnie skończyłem żonglerkę sterownikami ATI, referencyjne ATI, omegi... i nic nie pomogło. Dalej to samo w analogu jest OK, w digital przy 75 MHZ śmieci na ekranie. Zastanawiam się teraz nad wymianą grafiki, na zagranicznych boardach też widzę, że ludzie opisują problemy z kartami ATI i DVI. Chyba przerzucę się na NVIDIĘ.

Płyta główna raczej nie powinna mieć tu dużo do gadania ???

Posiadam Radeona X1650 i z DVI nie mam żadnych problemow, a kabel DVI oczywiście był w komplecie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Mam pytanko do użytkowników tego cacka. Otóż moja dziewczyna upatrzyła sobie ten monitorek i o innym nie chce słyszeć :) Posiada ona geforce 2mx i karta ta pewno wyświetli rozdzielczość na max 1024x768, no może 1280 - nie mam możliwości w tej chwili sprawdzenia. Czy jest sens kupowania tego monitora i praca na nim w takich rozdzielczościach,bo grafy zmieniać nie będzie bo jej komputer służy tylko do pracy i oglądania filmów ??

Z góry dziękuje za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Mam pytanko do użytkowników tego cacka. Otóż moja dziewczyna upatrzyła sobie ten monitorek i o innym nie chce słyszeć :) Posiada ona geforce 2mx i karta ta pewno wyświetli rozdzielczość na max 1024x768, no może 1280 - nie mam możliwości w tej chwili sprawdzenia. Czy jest sens kupowania tego monitora i praca na nim w takich rozdzielczościach,bo grafy zmieniać nie będzie bo jej komputer służy tylko do pracy i oglądania filmów ??

Z góry dziękuje za pomoc

Spokojnie sam miałem takiego GeForce zanim nie zmieniłem kompa i monitorek smigał mi pieknie przy 1440x900 wiec spokojnie moze go wziąc przy tej grafie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, ja wczoraj kupiłem Samsunga 931 BW. Dałem 829 pln w Apollo w Kraku. Monitor jest na matrycy A (szkoda, że nie udało się trafić na S ale nigdzie nie ma na takiej), zresztą wszystkie były na tej, monitor jest ze Słowacji z marca 2007. Na razie wrażenia super, nie spodziewałem się po Tn-ce takiej jakości. Fakt, że osd też nie jest po polsku, w komplecie kalbe analogowy, cyfrowy i szmatka do czyszczenia. Dziwi mnie tylko to, że nie ma instrukcji obsługi, płytka z sterownikami i oprogramowaniem jest do modelu 214T, nie ma informacji o parametrach monitora i nie ma podane jaka norma TCO.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spokojnie sam miałem takiego GeForce zanim nie zmieniłem kompa i monitorek smigał mi pieknie przy 1440x900 wiec spokojnie moze go wziąc przy tej grafie :)

Wishmaster89 poważnie geforce 2 mx obsłużył Ci taką rozdzielczość,bo z tego co kojarze, to teraz mogę u niej ustawić max 1024x768 ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy komus udalo sie ustawic przy rozdzielczosci 1440 x 900 czestotliwosc 75 Hz? W instrukcji pisze, ze optymalna rozdzielczosc to 1440 x 900 przy 60 Hz a maksymalna przy 75 Hz. Tylko jak ustawie 75 Hz to na monitorze jest czarny obraz i komunikat, ze to nie jest optymalna czestotliwosc dla tej rozdzialki. Sorki za bledy ale klawiatura mi nawala. I jeszcze pytanko, ktos instalowal Magic Tune i ma wszystko ok? Bo u mnie raz jest dobrze a raz, komunikat ze program nie wspolpracuje z tym systemem i monitorem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy komus udalo sie ustawic przy rozdzielczosci 1440 x 900 czestotliwosc 75 Hz? W instrukcji pisze, ze optymalna rozdzielczosc to 1440 x 900 przy 60 Hz a maksymalna przy 75 Hz. Tylko jak ustawie 75 Hz to na monitorze jest czarny obraz i komunikat, ze to nie jest optymalna czestotliwosc dla tej rozdzialki. Sorki za bledy ale klawiatura mi nawala. I jeszcze pytanko, ktos instalowal Magic Tune i ma wszystko ok? Bo u mnie raz jest dobrze a raz, komunikat ze program nie wspolpracuje z tym systemem i monitorem.

Tak ja pracuję na rozdzielczości 1440x900 przy 75Hz. Windows Xp, service pack 2, Radeon X1650 Pro, monitor podłączony przez DVI :-D

Jeśli chodzi o MagicTune dołączony na płycie :mur: u mnie nie działa, pomogło ściągniecie tej wersji MagicTune Premium International Download (version 1.0.40) ze strony http://www.samsung.com/Products/Monitors/m...gictune_05s.htm :D

Edytowane przez xenos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

radek 1800xt@pe xp sp2, cat 7.3 zero problemow z 75hz

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio zaintrygowała mnie strawa czy te wszystkie nowe monitory samsunga xxxBW są na tej samej matrycy, zwanej TN III. Bo niby TAK, znacznie lepsze parametry od przeciętnych TN, ale jednak kontrast minilalnie sie rózni i to ten normalny i dynamiczyny.

W modeli 931BW wynosi on 700:1 i dynamiczny: 2000:1, a już w

226BW wynosi on odpowiednio 1000: i 3000:1 - może to tylko zabieg marketingowy aby uzasdnić klientowy potrzebę kupowania wego większego nie tylko ze względu na wielkość.

Znajoma chce kupić 931BW:

http://sklep.proline.pl/shop.php?prodid=SAMSUNG+19+931BW+B

i nie wiem czy mam ją przekoynywac do większego

206BW czy nawet 226BW

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałem prosić o pomic w podłączeniu kabla DVI z którym mam problem. Przy uruchomieniu Windowsa XP pojawia sie komunikat że optymalna rozdzielczość to 1440x990 (taką mam ustawioną) i nie wiem co dalej. Co robie źle? Mam podłączyć jednocześnie z DVI, D-SUB? Sterowniki mam już zainstalowane. Moja karta graficzna: GF6600 128MB Pomocy!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jutro zamawiam tego Samsunga i nie wiem czy opłaca się brać dodatkową gwarancję na martwe piksele? Zamawiam albo na allegro (845zł bez gwarancji na piksele), albo w proline (839zł + gwarancja, jakieś 50zł) bądź w lcd4you.pl (867zł + 49zł gwar.)

Co mi radzicie? :)

Edit: czy te problemy z ustawieniem 75Hz na DVI przeszkadzają jakoś w codziennej pracy?

Edytowane przez gosu001

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja dalej nie mogę ustawić 75 Hz, choć 60 w niczym nie przeszkadza. Inna sprawa co zuważyłem to kąty. Z boków i od góry jest dobrze ale patrząc z dołu to obraz jest bardzo zły tzn. patrząc pod tym samym kątem z dołu to obraz jest dużo, dużo gorszy niż patrząc pod tymi samymi kątami z boków i góry. Czy u was jest tak samo? I czy przypadkiem 75 Hz można ustawić ale tylko przez D-sub? Następna sprawa, zauważyłem, że po włączeniu monitora obraz rozjaśnia się przez kilkadziesiąt minut, tzn. po włączeniu jest ciemniejszy niż za np. pół godziny. Czy tak ma być?

Edytowane przez jaguar36

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja dalej nie mogę ustawić 75 Hz, choć 60 w niczym nie przeszkadza. Inna sprawa co zuważyłem to kąty. Z boków i od góry jest dobrze ale patrząc z dołu to obraz jest bardzo zły tzn. patrząc pod tym samym kątem z dołu to obraz jest dużo, dużo gorszy niż patrząc pod tymi samymi kątami z boków i góry. Czy u was jest tak samo? I czy przypadkiem 75 Hz można ustawić ale tylko przez D-sub? Następna sprawa, zauważyłem, że po włączeniu monitora obraz rozjaśnia się przez kilkadziesiąt minut, tzn. po włączeniu jest ciemniejszy niż za np. pół godziny. Czy tak ma być?

1) U mnie też z dołu gorzej widać, ale kto pracuje siedząc dużo poniżej monitora (lub pod jakimkolwiek innym kątem)?

2) Żadnego efektu 'rozjaśniania' u mnie nie ma, świeci cały czas tak samo.

gosu001:

3) Problemy z 75Hz nie przeszkadzają, ja nie widzę różnicy.

4) Jeśli chodzi o gwarancję na martwe piksele, to mi żadne nie wyskoczyły (po ... miesiącu użytkowania?) - tak tylko piszę dla informacji. Brałem bez gwary.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Monitorek fajny :P na poczatku jak nie poustawialem wszystkiego i sterow nie wgralem to przerazilem sie jakoscia :) ale jak juz wgralem to wszystko cacy :P Tylko nie jestem przyzwyczajony do LCD :)... kontrast musialem dac na 60 i rozjasnienie na 3 :) bo raazi :P ...

Wie ktos od czego jest narzedzie AutoPattern.exe na plytce ? do sprawdzenia czy nie ma bad pixeli czy jak :D?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzis i ja zakupilem monitor i ogolnie jestem zadowolony. Swietnie sie prezentuje a smuzenie nie wystepuje nawet w najszybszych grach. Obraz jakoscia moze ustapuje nieznacznie najlepszym monitorom crt, no ale cos za cos :).

W moim pudelku nie bylo kabla DVI, musialem dokupic osobno.

Z wad doszukalem sie na razie tylko slabych katow widzenia w pionie, w poziomie jest juz calkiem niezle.

Ciezko mi rowniez skalibrowac monitor do pozadanych efektow, obecnie jasnosc ustawilem na 50 a kontrast na 70. MagicBright jest wiec na custom, MagicColor off, ColorTone normal, Gamma mode1, ostrosc na 60. Profil kolorow - standardowy plik 931BW.

A jakie Wy macie ustawienia w swoich 931BW? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wrócę do tematu odświeżania 75 HZ przy rozdzielczości 1440x900. Jak pisałem nie mogę ustawić takich ustawień u siebie. Niektórzy twierdzą, że bez problemu ustawili takie parametry. Wysłałem maila do samsunga:

Mam problem z odświeżaniem monitora. Posiadam karte grafiki Ati Radeon 9800 pro. W instrukcji obsługi pisze, że monitor obsługuje maksymalnie rozdzielczisc 1440x900 przy maksymalnym odświeżaniu 75 Hz. Monitor mam podpięty kablem DVI. Niestety pomimo, że moge w systemie i sterownikach karty grafiki ustawic odświeżanie 75 HZ przy 1440x900 to po restarcie komputera monitor sie nie włąncza, trzeba odlączyć monitor lub w trybie awaryjnym zmieniac odświeżanie. Dlaczego tak sie dzieje, używam najnowszych sterownikow do Ati, system to xp?

Pozdrawiam

Prosze o szybka odpowiedz.

Dostałem odpowiedź dzisiaj:

Serdecznie dziękujemy za kontakt.

W odpowiedzi na zgłoszenie pragniemy poinformować:

W przypadku połączeń przez złącze DVI maksymalne odświeżanie zawsze

będzie trochę mniejsze niż przy podłączeniu przez D-Sub. Nie stanowi to

usterki. Jest poprawnym działaniem sprzętu. Na monitorach LCD migotania

nie będzie, więc może Pan po prostu ustawić mniejsze odświeżanie.

Z chęcią udzielimy odpowiedzi na ewentualne następne pytania.

Z poważaniem

Konsultant : Mariusz , Gabler

Samsung Electronics Polska Sp. z o.o.

Centrum Obsługi Klienta

Tel.: 0 801 801 881

Fax: 0 (22) 607 44 48

Witryna: www.samsung.pl

Więc jak to jest, że jednym działa a innym nie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi