Skocz do zawartości
mihalo

Noadblock - Inicjatywa Przeciw Blokowaniu Reklam

Rekomendowane odpowiedzi

Na początek link do akcji NoAdBlock:

http://www.noadblock.pl/index.htm

Autorzy chcą sprawić abyśmy zaprzestali blokowania reklam, ale ja osobiście uważam, że nachalne reklamy trzeba tępić a kontekstowe też blokuję bo nie są ani ładne ani specjalnie skuteczne wg mnie.

Nie sądzę aby akcja przyniosła jakikolwiek skutek, bo jeśli osoby nie blokują reklam to pewnie nie umieją tego robić a ci którzy to robią to na pewno nie dadzą sobie wciskać kitu, że oglądając każda reklame postępują bardziej moralnie heh.

http://offtopic.jogger.pl/2007/02/05/moje-...anie-noadblock/

Ja sam również zachęcam każdego do Opery albo Firefoxa pokazując jak można blokować reklamy :)

To samo z GG...

Edytowane przez mihalo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma nic bardziej denerwującego gdy człowiek siada przed kompem żeby się na chwile odprężyc poczytać ulubione forum,sprawdzić poczte,posłuchać muzyki a tu niewiadomo skąd wyskoczą ci jakieś nowe kremy ujędrniające czy to jakieś super promocje na super zdrowe jogurty i inne dziadostwa. Dlatego reklamom mówię stanowczo nie!( nawiązujac do tematu to w TV nie można nawet teg wyłaczyć i trzeba się męczyć.MOłgo by to tylko trwać 5 no góra 10 min a nie 20!)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem reklamy, ich intencje oraz jak bardzo potrzebne są, aby dany portal/serwis itp istniał.

Niestety bardzo często spotykam się z reklamami których "iXy" nie działają lub takimi które wywołują zawał poprzez nagłe krzykliwe dźwięki. Czasem także, reklamy zasłaniają tekst lub zniekształcają go w cieniutki pasek szerokości 150px. (onet i reklamy zewnętrzne dla osób z zagranicy), a najgorsze są migające, które przewijają się wraz z tekstem.

Nawet tu na Pure reklama na górze ma pierwszeństwo nad logiem serwisu i jeśli okno przeglądarki jest zbyt wąskie, to logo ucieka pod menu. (osobiście nie mam nic przeciwko reklamom na PPC, są kulturalne i nie psują strony)

Reklama dźwignią interesu, ale należy dbać o użytkownika/klienta. Gdyby reklamy nie były takie nachalne i zrobione niedbale, to pewnie nie byłyby tak mocno zwalczane.

Przypominam jednak punkt 7 regulaminu PurePc

7.Niedopuszczalne jest także blokowanie w jakikolwiek sposób reklam w serwisie, a także ułatwianie tego procederu innym (na przykład przez pisanie postów typu 'jak zablokować reklamy w serwisie'). Serwis utrzymuje się tylko i wyłącznie z reklam, więc prosimy o wyrozumiałość.

EDIT: Konon powinien zacząć od powstrzymania wszystkich reklam, bo wtedy już niczego nie będzie ;);)

Edytowane przez djsilence

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mlun

Tia. Zadnych reklam tylko to co chce i koniec. Niech TV kosztuje miesiecznie 500PLN ale beda same wiadomosci, filmy, dokumenty i rozrywka. I niech wylacza wszedzie...

Nachalne sa irytujace. Tak samo jak przebajerzone. Ale maly banner z boku tekstu ktory nie razi - to jest to. Pozatym czasem cos w reklamie moze zainteresowac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wlasnie należy zastanowić się nad przyczyną powstania narzędzi umożliwiających blokowanie reklam, w pewnym momencie reklamodawcy byli bezkarni i bezkarnie to wykorzystywali wlepiając je gdzie się dało, ale wtedy powstało najpierw blokowanie pop-upów (google toolbar), a potem Opera i Firefox :) i nas trochę wyzwoliły od niechcianych reklam...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo dlugo nie blokowalem reklam, do czasu az trafilem na taka upierdliwa ktorej sie nie dalo zamknac i trzeba bylo czekac 15 sekund az sama sie zamknie ... Tego bylo juz za wiele - zainstalowalem flashblocka i zycie stalo sie prostrze ;)

Tak wiec reklamodawcy sami sa sobie winni wiec niech teraz nie placza ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie powiesz mi ze uwierzyles w te teksty z tej strony :].

Myslisz ze jak zniknie jeden czy drugi serwis to w jego miejsce nie powstanie inny robiacy to samo charytatywnie ??

Jezeli wszyscy mysleli by tylko patrzac przez pryzmat zyskow/strat to nie istnialo by wolne oprogramowanie bo po co poswiecac swoj czas, miejsce na serwerach itd.

Internet nie lubi prozni i moim zdaniem nie ma szans zeby internet/ jego zawartosc stala sie platna.

Oczywiscie nie mowie o komercyjnych serwisach - jak ktos chce to niech placi - ja wole darmowe odpowiedniki :]

Edytowane przez IGI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeśli osoby nie blokują reklam to pewnie nie umieją tego robić

Error. :P Ja na przykład reklam na purepc nie blokuję. Reklamy te nie są wkurzające, ot, banner u góry beż żadnych popupów, popunderów i innych takich. Dzięki reklamie serwisy takie jak ten, przy którym spędziłem mnóstwo swojego czasu, mogą istnieć.

Polityka administracji (pozdrowienia dla marco) jest prawidłowa, tzn. reklamy owszem, bo trzeba się z czegoś utrzymywać, ale nie takie, które by wkurzały.

Sama akcja nie będzie miała zbyt dużej popularności. Reklamodawcy sami są sobie winni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi mi o to, że prowadzenie serwera forum jest na granicy opłacalności, a nie mówię już o czymś pokroju youtube, gdzie łącze to 300 000 dolców. A gdzie sprzęt, prąd, ludzie ? komercji nie unikniesz. Dziś wszystko kosztuje.

Nawet jeśli po zniknięciu jakiegoś serwisu, powstanie nowy, charytatywny, to nie tylko będzie na gorszym serwerze, ale i jego zawartość będzie słabsza (bo z biegiem czasu ludzie którzy się znają na temacie dojdą do wniosku, że nie warto się babrać).

W ostateczności internet zacząłby wyglądać jak przed 10-ioma latami, gdzie było jednolite tło, mały baner i goły tekst.

Czy admini PPC mogą zdradzić ile kosztuje ich serwer i łącze miesięcznie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to wytlumacz mi fenomen linuxa - jakos nie zauwazylem zeby z biegiem czasu stawal sie coraz gorszy wrecz przeciwnie kazda nowa dystrybucja jest coraz lepsza, a sam system coraz szybszy dojzalszy.

Wejdz na www.kernel.org czy www.slackware.org - wszysctko darmowe a reklam nie uswiadczysz. Wiec jak wg ciebie dzialaja te strony ?

Edytowane przez IGI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to wytłumacz mi fenomen linuxa - jakos nie zauwazylem zeby z biegiem czasu stawal sie coraz gorszy wrecz przeciwnie kazda nowa dystrybucja jest coraz lepsza, a sam system coraz szybszy dojzalszy.

Wejdz na www.kernel.org czy www.slackware.org - wszystko darmowe a reklam nie uswiadczysz. Wiec jak wg ciebie dzialaja te strony ?

www.kernel.org hostowany przez Internet Systems Consortiums, Sponsorowany przez HP, OSDL, W3C

www.slackware.org jest na maxa okrojoną stronką z minimum grafiki. Płytki są sprzedawane zarówno w ich sklepie jak i m.in przez Walnut Creek i wielu innych.

Reklam nie ma, bo po pierwsze jest to strona produktu, a po drugie prowadzą ją ludzie z zachodu, gdzie nie zarabia się 1000zł a net nie kosztuje kroci (sam siedzę na 8 MBPS za 130zł)

nawet polski oddział www.slackware.pl jest sponsorowany (przez http://www.man.olsztyn.pl/) co oznacza, że nie wydali grosza na serwer i łącze.

Serwis http://urtica.linuxnews.pl/ ma reklamy i praktycznie jest umarły

http://hedera.linuxnews.pl/ też ma reklamy

Linux.pl ma reklamy, i silnie reklamuje dystrybucje na CD/DVD

Oczywiście zawsze jest torrent, ale jak widać, bez reklam/napływów, bądź sporego wkładu własnego (vide ludzie na zachodzie) linux tak prężnie by się nie rozwijał i wyglądałby jak taki reactos.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Reklamy potrafią być niestety bardzo uciążliwe, reklamodawcy swoimi pomysłami zmuszają internautów dbających o zdrowie do blokowania reklam.

Error. :P Ja na przykład reklam na purepc nie blokuję. Reklamy te nie są wkurzające, ot, banner u góry beż żadnych popupów, popunderów i innych takich. Dzięki reklamie serwisy takie jak ten, przy którym spędziłem mnóstwo swojego czasu, mogą istnieć.

Polityka administracji (pozdrowienia dla marco) jest prawidłowa, tzn. reklamy owszem, bo trzeba się z czegoś utrzymywać, ale nie takie, które by wkurzały.

Mi również podoba się działanie naszych adminów. Reklam na PPC nie blokuję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie rozumiem jednego.

czy fakt, ze nie patrze na jakas reklame (bo mam np. wylaczonego Flasha) sprawia, ze jakas witryna przeze mnie traci?

co innego, gdyby wszystkie przegladarki automatycznie blokowaly reklamy, wtedy nikt by ich nie zobaczyl, nawet osoby, ktore na reklame zwrocilyby uwage.

jednak, jezeli ktos, tak jak ja, blokuje wyskakujace reklamy, to nie jest nimi zainteresowany.

no chyba, ze firmy reklamujace sie w internecie potrafia sprawdzic to, czy ktos zobaczyl ich ogloszenie, czy nie...

Edytowane przez lamero

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie cierpię reklam, większość z nich mija się z prawdą.

Jak już jest to nich będzie mała z boku nic na chama, inna sprawa to prawdomówność reklam

Najnowsza reklama chyba ery to laptok za złotówkę ,, biorę dwa :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Firmy nie są w stanie sprawdzić masowo czy blokujesz czy nie.

Chodzi o trend. Jeśli wszyscy masowo będą blokować, bo będzie to łatwe i pR0 3Lo, to reklamodawcy się wykruszą i przestanie kasa spływać do twórców serwisu.

Dziwny to fakt że mimo róznych bolkerów to liczna pieniędzy władowanych w reklamy w necie jakoś wzrasta i bedzie wzrastać.

Zresztą reklama reklami nie równa, czy innym baner jak np PPC czy inny jakiś fleshowy syf zasłaniający cała strone. I o ile ta pierwsza rzecz mnie osobiście "wali" to jezeli napotkam na całopulpitowego flasha to go blokne wbrew jakimś akcją nawet wbre regulaminowi jakiegoś serwisu którego regulamin akcpetuje.

Co do samej akcji to debilizm, co do argumentów tam przytoczonych debilizm podówjny, skoro jestem jedynym użytkownikiem TV to tak jak moge reklame w TV ominąc przełaczając na inny kanał tak samo moge ją bloknąc programem na oglądnej przezemnie WWW, w jednym i drugim przypadku nie można mówić o piractwie bo piractwo to najkrócej mówiąc łamanie prawa, umowy licencyjnej etc, a jezeli miałbym złamać jakąs umowe na danej stronie serwisie WWW to najpierw musiał by mi sie wyśietlić dany regulamin który moge zaakceptować. Póki co to sie raczej nie zdarza wiec wchodzac na zwykła WWW mamy pełne prawo do blokowania wszystkiego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Berzerk, nie zrozum mnie źle. Nie jestem za reklamami, ale jestem w stanie je tolerować, jako że każdy kto wkłada swój czas, ma prawo oczekiwać czegoś w zamian. Dopóki reklamy są w dobrym guście i z poszanowaniem dla oglądającego to Fine By Me.

Jest to moja opinia osobista, a pisząc "poczytaj mądrzejszych od siebie" obrażasz mnie i zasługujesz na giertychłostę :P

Internet bez reklam jest możliwy, ale ktoś za niego będzie musiał zapłacić. Fanstronki długo nie istnieją. Jedynie pojedyncze rosną do konkretnych rozmiarów. Co wtedy robią ich twórcy ? Otwierają się na reklamy, bo koszty ich przerastają. (Tak jak zrobili z youtube. Nie mieli infrastruktury a 3mln$ budżetu na rok poszło w kilka miesięcy na łącze i obsługę, mogli pozyskać sponsora, ale woleli to sprzedać i rozpocząć nowy projekt - też chciałbym mieć "Stworzenie serwisu Youtube" w CV)

Natomiast osobiście sądzę, że otwieranie serwisów w celach czysto zarobkowych należy z biegu tępić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie irytują przede wszystkim reklamy, które emitują jakiekolwiek dzwięki :? . Zwłaszcza jak siedze przy kompie powiedzmy o piątej w nocy, slucham sobie cicho muzyki, a tu mi nagle jakis cholerny baner wyskakuje i trąbi na caly regulator :lol: . I tutaj pojawia się moje pytanie - dlaczego nawet jak odznacze w Operze opcje "odtwarzaj dźwięk na stronach www" to i tak reklamy typu pop-up i inne dzwiękowe są "słyszalne"?

Edytowane przez und3r

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mnie tez strasznie wkurza jak wchodze na strone a tu sru pietnascie okienek sie otwiera :/ albo jak odpalam gg dostaje animacje flesza na caly ekran(dla tego przezucilem sie na mirande) taka reklama na mojim laptopku zjada cale zasoby i musze dlugo czekac az sie zamknie. niech sobie bedzie jakis banerek jak na forum czy cos, ale jak mi co chwile wyskakuje jakies powiekszanie penisa czy cos to mnie cholera bierze :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

taka reklama na mojim laptopku zjada cale zasoby

A czy nie możnaby narzucić reklamotwórcom/dawcom takiej ustawy która nakazuje odpowiednio optymalizować reklamy? Czy nie możnaby ich oskarżyć o nieuzasadniony pobór mocy procesora, którego wynikiem jest większy pobór prądu i obarczanie nas kosztem wyświetlenia ich reklamy? :D

ale jak mi co chwile wyskakuje jakies powiekszanie penisa czy cos to mnie cholera bierze :/

No na onecie to Ty nie siedzisz ;);) (nie przejmuj się, skąd bym wiedział na jakich stronach takie reklamy są ;) a najgorsze są te reklamujące sztuczną rympałkę zakładaną na.... ;) i to w gifie, buahaha) Edytowane przez djsilence

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przykładem serwisu gdzie mozna elegancko umieścic reklamę tak aby nie rozjeżdżała się na całą strone, nie 'sunęła' za stroną i nie wyskakiwała znienacka jest choćby www.dobreprogramy.pl odwiedziny wciąz rosną, jednak można.

Co do Opery, jakoś niespecjalnie przeszkadzał mi ten banner, nie był duży i nie wyświetlał migoczącego tekstu, sama Opera przeszła na stronę freeware i wyszło jej to na dobre.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja nie blokuje reklam :D :damage_wall: jakoś aż tak bardzo mnie nie rażą, ofc poza tymi jeżdżącymi i grającymi ale nie wchodzę tak często na inne strony więc nie irytuje mnie to aż tak ;) a w stronach które lubię klika w banery i otwieram w innej zakładce (przecież za to $ też leci) i potem ew. zamykam... tak swoją drogą to nawet było trochę reklam które mnie zainteresowały ;)

btw żeby nie było-wiem jak blokować reklamy, ale poprostu nie odczuwam takiej potrzeby :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Reklama w formie linku, bannera OK, rozumiem... Ale jak są te flashowe, że banner normalny a z niego rozwija sie na pół strony reklama to taka metoda reklamy imho bardziej odpycha niż zachęca...

Estetyczne reklamy OK ;)

Swoją drogą chyba tp. ma te najbardziej wkurzające :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I jeszcze kwestia skutecznosci reklam.

Kto z was wogole zwraca na nie uwage, dla mnie zawsze byly przezroczyste. Tak samo spam, jak przychodzi do mnie list zatytuowany "dear mom" to nawet go nie czytam tylko odrazu leci w kosz.

Tak naprawde od wielu lat siedze na necie i nie jestem sobie w stanie przypomniec zebym wszedl na jaka kolwiek strone reklamowana przez jakis baner/flash no chyba ze przypadkiem jak nie moglem trafic w miniaturowy krzyzyk do zamykania.

A co do strony slackware.org i kernel.org to widze totalnie nie zrozumiales o co mi chodzi, bo niechcacy potwierdziles to co chcialem przez to wyrazic - ze moga istniec serwisy, strony, szybkie serwery za korzystanie z ktorych nie bede musial placic gapieniem sie w denne reklamy.

Sponsoring dla mnie jest jak najbardziej ok i widac ze naprawde wielkie i bogate firmy sponsoruja rozne ciekawe projekty nie umieszczajac przy tym miliona dennych swf

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dlaczego nawet jak odznacze w Operze opcje "odtwarzaj dźwięk na stronach www" to i tak reklamy typu pop-up i inne dzwiękowe są "słyszalne"?

Bo reklame odtwarza flash player, a nie Opera. Ja reklam nie blokowałem do tej pory, ale też nie zdarzyło mi się w jakąś kliknąć. Teraz blokuję jak leci bo na mnie nie zarobią. Reklamy google są fajne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi