romek-o Opublikowano 6 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2007 witam, na swoim pentium d 915 (niezła grzałka) mam w tej chwili Big Typhoona, cooler fajny ale konstrukcja juz dosyc leciwa. Ostatnio przypadkiem kupiłem Scythe Mine za 55 zł (doscy tanio - dlatego kupilem), dzisiaj przyszedł cooler i naprawde mi się spodobał od pierwszego obejrzenia, zastanawiam się czy jest sens zmiany big typhoona na scythe mine (do scythe poszła by wtedy akasa 120mm co znacznie obniżyło by głośność i zwiększyło wydajność (standardowo w mine jest cooler 92mm)) z testów znalazłem tylko ten http://www.frazpc.pl/artykuly/462/7/sposob...Test/7/coolerow ale tu jest porównanie scythe mine z mini typhoonem (mniejszy brat big typhoona) - test przemawia na korzyść produktu Scythe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ridczak Opublikowano 6 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2007 Mi sie wydaje, ze jednak BT jest wydajniejszy. Jesli jest porownywany z Infinity/Ultra 120, to juz cos swiadczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzperSon Opublikowano 6 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2007 (edytowane) witam, na swoim pentium d 915 (niezła grzałka) mam w tej chwili Big Typhoona, cooler fajny ale konstrukcja juz dosyc leciwa. Ostatnio przypadkiem kupiłem Scythe Mine za 55 zł (doscy tanio - dlatego kupilem), dzisiaj przyszedł cooler i naprawde mi się spodobał od pierwszego obejrzenia, zastanawiam się czy jest sens zmiany big typhoona na scythe mine (do scythe poszła by wtedy akasa 120mm co znacznie obniżyło by głośność i zwiększyło wydajność (standardowo w mine jest cooler 92mm)) z testów znalazłem tylko ten http://www.frazpc.pl/artykuly/462/7/sposob...Test/7/coolerow ale tu jest porównanie scythe mine z mini typhoonem (mniejszy brat big typhoona) - test przemawia na korzyść produktu Scythe Tu masz jakieś porównania: http://www.xbitlabs.com/articles/coolers/d...the-mine_9.html http://www.teccentral.de/artikel/artikel_4...er-im-Test.html Ogólnie to ja bym coolera nie zmieniał, różnca w wydajnośći będzie niewielka, może nawet na minus, zależy jak masz zorganizowany przewiew w budzie. Jeśli z boku dmucha budy masz zamontowany wentylk, który dmucha chłodnym powietrzem na Tajfuna to Mine raczej w przedbiegach odpada :) ps. Mine ma wentyl 100mm a nie 92mm :wink: Edytowane 6 Lutego 2007 przez SzperSon Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romek-o Opublikowano 6 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2007 (edytowane) własnie z wentylacją u mnie jest troche słabo, mam w budzie tak: - Arctic cooling 80mm z przodu (wieje na dysk) - Zalman vf700 cu na grafice skrecony na minimum - Akasa 120mm na BT - Akasa 120mm w zasilaczu na zdjeciach wszystko widac mniej więcej , obawiam się że ułożenie mojej budy w biurku (nie moge włozyc na bok żadnego wentyla - nie ma skąd zasysać świeżego powietrza, odległośc między górną powierzchnią akasy na BT od ściany bocznej jest nieduża) troche blouje jednak wydajnosciowo BT. Czy przy takim ułożeniu wentyli i umiejscowieniu obudowy lepiej montować Scythe Mine ? Edytowane 6 Lutego 2007 przez romek-o Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzperSon Opublikowano 6 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2007 Czy przy takim ułożeniu wentyli i umiejscowieniu obudowy lepiej montować Scythe Mine ? Powiem tak, najlepiej sprawdzić to empirycznie. Tyle, że montaż BT jest dość upierdliwy, więc pytanie brzmi czy będzie Ci się chciało go demontować a potem gdy okaże się, że jest wydajniejszy niż Mine zakładać z powrotem? :D Aha, przy coolerach typu Mine wysoce zalecane jest zamontowanie na tylnej ściance wentyla wyciągającego ciepłe powietrze, oczywiście zmiana tego wentyla 100mm na jakąś 120stkę też jest nienajgorszym pomysłem. pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaz!o Opublikowano 6 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2007 Nie wiem czy dobrze zrozumialem, ale masz oba wentyle w domu i pytasz nas co bedzie wydajniejsze u Ciebie? Nie mozesz sam sprawdzic :mur: ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...