Skocz do zawartości
SzperSon

Regulacja Obrotów Zasiłki - Bezpieczna?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Od pewnego czasu zacząłem bawić się w wyciszanie mojej blaszanej puszki. Po zmniejszeniu obrotów różnych wentyli, doszedłem że wniosku, że moja zasiłka tzn. Aerocool Aeropower II 450W

http://mcs.pc.pl/produkt571.html robi zdecydowanie za dużo hałasu :mad: Motyw jest taki, że od pewnego czasu jakby coś jej się pogibało z obrotami wentyli. Chociaż jest w stresie w zasadzie chłodna to wentyle kręcą się jak szalone! Z tego co się orientuję (widziałem kiedyś zdjęcia zasiłki od środka ale za Chiny nie mogę znaleźć tej recki) to wnętrze zasilatora przypomina Tagany tzn. radiatory są naprawdę duże i wentyle mogą kręcić się stosunkowo wolno.

I teraz pytania:

1. Czy ktoś orientuje się jakie wtyczki mają wentyle? 2 pin czy 3 pin (jako, że szybkość wentyli zależy od obciążenia wnioskuję że 3pin?)

2. Czy ich ew. spowolnienie nie będzie miało wpływ na pracę zasiłki/kompa?

Proszę o pomoc fachowców, za odpowiedzi typu "sam se sprawdź" z góry nie dziękuję :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, tez miałem aerocoola 450, wentyle zamontowane w tym zasilaczu sa na 2 pin

Uwaga pierwsza, aerocool ktory miałem mial problemy od samego poczatku, halasowal jeden z wentylatorów, powód (ułamana delikatnie jedna z łopatek), wiec lepiej zebys jednak rozkrecil zasilacz i sam sprawdził

Uwaga druga: wentyle moga sie krecic jak szalone, grunt zeby robiły to cicho :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, tez miałem aerocoola 450, wentyle zamontowane w tym zasilaczu sa na 2 pin

Uwaga pierwsza, aerocool ktory miałem mial problemy od samego poczatku, halasowal jeden z wentylatorów, powód (ułamana delikatnie jedna z łopatek), wiec lepiej zebys jednak rozkrecil zasilacz i sam sprawdził

Uwaga druga: wentyle moga sie krecic jak szalone, grunt zeby robiły to cicho :)

dzięki frondziak,

jeszcze takie pytanko, kabelki od wentyla są przylutowane czy jest normalna wtyczka 2 pinowa?

Edytowane przez SzperSon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi