Skocz do zawartości
Snake16

400MHz DDR ????

Rekomendowane odpowiedzi

eh radior milutki jestes , nie tatus mi nic nie kupil :] , juz od 2 lat sam na siebie zarabiam :] ,

a to zmienia stan żeczy, choć ja też sam na siebie zarabiam ale niestety nie stać mnie na takiego sprzęta :( :( , tylko pozazdrościć.

radiorku masz 34 posty to Ci wybaczam , twoje ... :]

nie wiem co to ma do znaczenia. Na tym forum siedze codziennie od dnia zarejestrowania, tylko mało sie wypowiadam bo więcej czytam i się ucze od ludzi bardziej doświadczonych. :mrgreen:

SORKI ŻE POLECIAŁEM ZA OSTRO, ALKOHOL + BAKUBAKU ROBI SWOJE...

może sie kiedyś spotkamy to mi oddasz :bij:

sorki jeszcze raz ale naprawde wydaje mi sie to śmieszne (bez zobrazy) że nie wiedziałes o tych ramach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

snake16 a jak dla mnie to wygladasz na bogata ciote, pseudo zarabiajacego na siebie (u tatusia), ktory nad wyraz potrzebuje przyjaciol, tak wiec szuka ich w najmniej odpowiednich miejscach... idz i zarob sobie sobie na p4 bo amd jest dla ciebie chyba za "tani".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

snake16 a jak dla mnie to wygladasz na bogata ciote, pseudo zarabiajacego na siebie (u tatusia), ktory nad wyraz potrzebuje przyjaciol, tak wiec szuka ich w najmniej odpowiednich miejscach... idz i zarob sobie sobie na p4 bo amd jest dla ciebie chyba za "tani".

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobre :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie dajcie chłopakowi spokój.

Może i pracuje u tatusia, może zmusza go do kupowania prezentów, ale k... lepsze to że bawi się kompem i ma jakieś hobby niż kaskę puszczałby na śnieg i dziwki.

Co do sprzętu to zazdrościcie mu tego składu teraz, a za rok to będzie muzeum.

KAŻDY SIĘ BAWI TYM CO MA

Pozdrowienia dla posiadaczy Asusa P2B i Solteka 75KAV

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie dajcie chłopakowi spokój.

Może i pracuje u tatusia, może zmusza go do kupowania prezentów, ale k... lepsze to że bawi się kompem i ma jakieś hobby niż kaskę puszczałby na śnieg i dziwki.

Co do sprzętu to zazdrościcie mu tego składu teraz, a za rok to będzie muzeum.

KAŻDY SIĘ BAWI TYM CO MA 

Pozdrowienia dla posiadaczy Asusa P2B i Solteka 75KAV

ROTFL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę, że wiedza cennikowa się szerzy :roll:

Pamięci ddr sa taktowane odpowiednio zegarami 100, 133, 166 i 200 mhz i oznaczając fakt bycia DDR okresla się tę częstotliwośc jako np 133 mhz ddr. Samo DDR (double data rate) jest technologią przesyłania danych po obu zboczach zegara taktującego co efektywnie podwaja przepustowość pamięci.

Oczywiście handlowcy natychmiast to podchwycili i oznaczają pamięci 133 mhz ddr jako 266 mhz co jest grubym nadużyciem (pamięc 266 mhz sdr byłaby szybsza od 133 mhz ddr ze względu na lepsze czasy dostępu).

To taki INTEL na rynku pamięci.

Jeżeli płyta zwraca ddr 400 jako 200 mhz to jest to prawidłowe taktowanie.

zegar - przepustowość sdr - przepustowośc ddr - oznaczenie DDR/"handlowe"

100 mhz - 800 MB/s - 1600 MB/s - 1600/200 mhz

133 mhz - 1064 MB/s - 2128 MB/s - 2100/266 mhz

166 mhz - 1328 MB/s - 2656 MB/s - 2700/333 mhz

200 mhz - 1600 MB/s - 3200 MB/s - 3200/400 mhz

Identyczna sytuacja jest dla "quad pumped bus" intela. 400 mhz to naprawdę 100 mhz quad data rate a 533 mhz to 133 quad data rate. Identycznie jest zresztą z FSB athlona która jest szyną ddr czyli dla 133 mhz fsb mamy handlowe 266 mhz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fachowa odpowiedz :D

zgadzam sie z tym tyle tylko nie zawsze pamięci mają takie przepustowości jakie podałeś, no ale to z kolei zależy od wielu czynników (producent, mobo itd)

bo ja np. 166 mhz - 1328 MB/s - 2656 MB/s - 2700/333 mhz niestety nie mam. Moje pamiątki NONAME mają góra 2200/333 :( ustawione na agresive :twisted:

tym postem zostało wszystko wyjaśnione

pozdrówki Uzurpator

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy tylko spoko.

W samej nazwie pamięci DDR - pierwsza litera oznacza (po przetłumaczeniu) "podójnie". Pamięci DDR WSZYSTKIE (jak do tej pory działają na szynach z częstotliwością 100MHz, 133MHz, 166MHz i 200MHz !!! i już.

Ponieważ w jednym cyklu przesyłają DWIE informacje (na zboczu rosnącym i malejącym) niektórzy używają synonimu mówiąc , że DDR333 równa się 333MHz - ale to nie prawda - DDR333 równa się "dwie informacje w 166MHz (i do jasnej anielki NIE wolno mylić ilości bitów na takt z częstotliwością). Może jeszcze inaczej - znak handlowy DDR 333 oznacza pamięć typu DDR TAKTOWANĄ 166MHz, która w jednym cyklu zekarowym przesyła DWIE informacje.

A tak naprawdę wszystkiemu winni są nie uczciwi sprzedawcy, którzy nie mają bladego pojęcia co piszą w swoich ofertach. Dla nich to wszystko jedno czy DDR333 równa się 333MHz (tu info dla handlowców: NIE RÓWNA SIĘ).

Ta kosmiczna pomyłka jest jeszcze większa w przypadku platformy INTELA. Tutaj Szyna jest typu "cztery informacje w jednym takcie zegara". Stąd można zbyt często zobaczyć bełkot w postaci P4 Intel z szyną 533MHz. Oświadczam - NIE MA TAKIEJ w handlu (obecnie). NAJSZYBSZY obecnie sprzedawany INTEL ma szynę , która działa z częstotliwością fsb = 133MHz. Przesyłą ona 4 informacje w 1 takcie.

PS

Życzę wiele wyrozumiałości w czytaniu ofert handlowych z cyklu: pamięci DDR333MHz lub P4 INTEL z szyną 533MHz - ot poprostu nie maczegoś takiego. A niestety świadczy to o amatorszczyźnie ludzi usiłujących wcisnąć Nam "cokolwiek".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy tylko spoko.

W samej nazwie pamięci DDR - pierwsza litera oznacza (po przetłumaczeniu) "podójnie". Pamięci DDR WSZYSTKIE (jak do tej pory działają na szynach z częstotliwością 100MHz, 133MHz, 166MHz i 200MHz !!! i już.

Ponieważ w jednym cyklu przesyłają DWIE informacje (na zboczu rosnącym i malejącym) niektórzy używają synonimu mówiąc , że DDR333 równa się 333MHz - ale to nie prawda - DDR333 równa się "dwie informacje w 166MHz (i do jasnej anielki NIE wolno mylić ilości bitów na takt z częstotliwością). Może jeszcze inaczej - znak handlowy DDR 333 oznacza pamięć typu DDR TAKTOWANĄ 166MHz, która w jednym cyklu zekarowym przesyła DWIE informacje.

A tak naprawdę wszystkiemu winni są nie uczciwi sprzedawcy, którzy nie mają bladego pojęcia co piszą w swoich ofertach. Dla nich to wszystko jedno czy DDR333 równa się 333MHz (tu info dla handlowców: NIE RÓWNA SIĘ).

Ta kosmiczna pomyłka jest jeszcze większa w przypadku platformy INTELA. Tutaj Szyna jest typu "cztery informacje w jednym takcie zegara". Stąd można zbyt często zobaczyć bełkot w postaci P4 Intel z szyną 533MHz. Oświadczam - NIE MA TAKIEJ w handlu (obecnie). NAJSZYBSZY obecnie sprzedawany INTEL ma szynę , która działa z częstotliwością fsb = 133MHz. Przesyłą ona 4 informacje w 1 takcie.

PS

Życzę wiele wyrozumiałości w czytaniu ofert handlowych z cyklu: pamięci DDR333MHz lub P4 INTEL z szyną 533MHz - ot poprostu nie maczegoś takiego. A niestety świadczy to o amatorszczyźnie ludzi usiłujących wcisnąć Nam "cokolwiek".

Ok, to rozumiem, może jeszcze wyjaśnisz co będzie jak włączymy te ddry w dualu (64 zamiest 128 bit) to ile do ciach!a będzie tych <span style="color:red;">[ciach!]</span>lonych informacji???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...