Jacek-Placek Opublikowano 7 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2007 (edytowane) Witam Zamierzam zrobić w domu małą sieć WIFI (jeden desktop przez kabel + laptop na Wifi) Sieć będzie działała w domu jednorodzinnym Komputer stacjonarny stoi w piwnicy i tam jest doprowadzony internet (NETIA) Tam też będzie zainstalowany AP. Laptop bedzie używany piętro wyżej. Między piętrami znajduje się dość gruby strop, prawdopodobnie zbrojony Interesuje mnie jak najprostsze rozwiązanie. Ponieważ jestem w tym temacie noobem mam kilka pytań. Czy do takiego połączenia (przez strop) wystarczy Linksys WAG200G ? Czy będzie poprawnie działał z Netią i czy da się w nim podzielić łącze ? Jaką kartę PCMCIA kupić do laptopa, żeby wszystko działało cacy ? Z góry dziękuję za odpowiedź. Edytowane 7 Lutego 2007 przez Jacek-Placek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 8 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2007 Jak jest gruby strop to pewnie będą problemy z zasięgiem, a już napewno na standardowej antence od tego AP. Niestety anteny nie da się zmienić bo jest nieodkręcana. Kup jakiś AP z możliwością zmiany anteny i zapodaj np. taki panel http://www.dipol.com.pl/sklep/a7130.php?sid=0face79d7acefb8 . Ma szerokie kąty i ładnie powinien siać na cały parter :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qrak_ Opublikowano 8 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2007 W wiele lepszym rozwiązaniem będzie kupno 2 urządzeń: routera z wbudowanym modemem ADSL i AP. W piwnicy postaw router, a AP umieść na piętrze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WormBoy Opublikowano 21 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2007 Mieszkam w wielkiej płycie(blok) i po uporaniu się z początkowymi problemami sieć działa jak należy. Router(cerberus-raczej niższa pólka cenowa) jest u mnie na parterze i sygnał bez problemu dociera piętro wyżej, przez gruby strop(oczywiście zbrojony) i kilka ścian(również zbrojonych) bez żadnych dodatkowych anten .Najlepiej więc najpierw sprawdzić i potem ewentualnie kombinować z antenami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...