poadi Opublikowano 7 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2007 (edytowane) Problem jest taki: Mam stary komputerek płyta intela, procek pentium 200, pamięć EDO i te klimaty ;) Dosyć stara obudowa ale jeszcze dobra.. Krótko: nie da się go włączyć poprzez zwieranie pinów. Włączam go poprzez reset biosu przyciskiem od zasilacza (0-1). Kiedy już się włączy no to jest ok ale nie mogę dopuścić by windows sam go programowo wyłączył bo wtedy znowu muszę otwierać obudowę i wyjmować bateryjkę (zworkami jakoś nie mogę zresetować) natomiast kiedy go odłącze od zasilania podczas działania czy to bios czy to system operacyjny to wtedy moge go tym przyciskiem z tylu wlaczyc.. W czym leży problem? Piny zwieram śrubokrętem i czasem widzę iskierkę małą czyli napięcie jest. Przy sobie miernika nie mam więc dokładnie nie sprawdzę ale prąd jest więc działać powinno. Ale nie działa.. Licze na Waszą pomoc. TIA Edytowane 8 Lutego 2007 przez poadi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 8 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2007 a jestes pewnien ze 'zamykasz' odpowiednie piny? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 8 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2007 Nie bedzie chyba odpowiednich pinow. Zasilacze AT maja oddzielny wlacznik. Takim podejsciem bardzo szybko pozegnasz sie z tym dinozaurem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poadi Opublikowano 8 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2007 Nie bedzie chyba odpowiednich pinow. Zasilacze AT maja oddzielny wlacznik. Takim podejsciem bardzo szybko pozegnasz sie z tym dinozauremTo jest zwykły zasilacz ATX, piny odpowiednie zwieram tego jestem pewien tak jak tego że dziś jest czwartek :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 8 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2007 No zasilacza ATX raczej do płyty AT nie podepniesz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 8 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2007 :| ATX i p200 na socket 7? Niesamowite. Az chcialbym to zobaczyc z bliska. A na chwile obecna wygoogluj sobie jak wyglada zasilanie gniazdo AT a jak ATX :| I jakos ciezko mi uwierzyc zebys mogl calkowicie odciac zasilanie przez Zamknij system w 98se. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poadi Opublikowano 9 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2007 :| ATX i p200 na socket 7? Niesamowite. Az chcialbym to zobaczyc z bliska. A na chwile obecna wygoogluj sobie jak wyglada zasilanie gniazdo AT a jak ATX :| I jakos ciezko mi uwierzyc zebys mogl calkowicie odciac zasilanie przez Zamknij system w 98se. ej no bez przesadyzmu, czy ja czegos nie wiem? AT ma podwójną wtyczkę i brak przycisku z tyłu, tylko taki włącznik na kabelku. "odłącze od zasilania podczas działania"- chodzi mi że wyłącze zasialnie z tyłu na zasilaczu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avecezary Opublikowano 9 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2007 witam hm... AT to standard ( norma ) dla all sprzetu a nie tylko zasilaczy i nic w niej nie ma o 2 wtyczkach ( podwojna) czy o wlaczniku na zasilaczu jesli chodzi o to czy masz AT czy ATX to latwo sprawdzic wlasnie na zasilce inne wtyczki i wiazki kabli i z tego wniosek ze nie sa kompatybilne AT i ATX w AT masz od zaslki "gruby" kabel do wlacznika na obudowie trudno sie pomylic :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 9 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2007 poadi Ten wlacznik na kabelku to POWER na starych zasilaczach. Nie wiem skad Ci przyszlo do glowy ze zwierajac piny mozesz uruchomic starszy komputer :| Nadal niejasno piszesz. Ale wydaje mi sie ze wymagasz rzeczy niemozliwych :| avecezary Policz ile masz linii w sygnaturze a pozniej zweryfikuj to z regulaminem :| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poadi Opublikowano 9 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2007 poadi Ten wlacznik na kabelku to POWER na starych zasilaczach. Nie wiem skad Ci przyszlo do glowy ze zwierajac piny mozesz uruchomic starszy komputer :| Nadal niejasno piszesz. Ale wydaje mi sie ze wymagasz rzeczy niemozliwych :| Czy ja naprawdę niejasno piszę? Mi sie wydaje że odwrotnie... Orgiusz, no więc na czym polega włącznik w tym moim komputerze? On działał ale przestał działać, myslałem że kabelek w nim gdzieś się urwał więc przeciałem go w połowie i wtedy stykałem al nic.. No wiec próbowałem śrubokrętem ale też nic... Ot tak sobie włącznik przestał działać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
acrobat13 Opublikowano 10 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2007 :| ATX i p200 na socket 7? Niesamowite. Az chcialbym to zobaczyc z bliska. A na chwile obecna wygoogluj sobie jak wyglada zasilanie gniazdo AT a jak ATX :| I jakos ciezko mi uwierzyc zebys mogl calkowicie odciac zasilanie przez Zamknij system w 98se. A jednak.. Poszukaj sobie na allegro takich plyt. Sa, sam taka mam i system odcina zasilanie po wylaczeniu komputera przez 'Zamknij system'.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 10 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2007 Calkowicie? Tak ze wiatraki nie chodza i mozna spokojnie grzebac w bebechach? :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poadi Opublikowano 10 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2007 Calkowicie? Tak ze wiatraki nie chodza i mozna spokojnie grzebac w bebechach? :Pnawet jak wiatraki nie chodzą to na płycie zasilanie jest :P trzeba wyłączyć go z prądu zasilaczem :P tak właściwie dlaczego wnioskujecie że zasilacz jest standardu AT? no ta płyta ma inny format, on się chyba nazywa mini-atx, taki prostokącik.. ale to jest ATX i kropka;] nie wiem co tam siadło, zasilacz sprawdzałem z innego nowszego kompa (ATX of course :twisted: ), procek wymieniałem, bo wcześniej był P133 ale jest jak jest i aby go włączyć muszę resetować bios, nie wiem na czym to polega, jestem dopiero w LO, może ktoś po polibudzie by się wypowiedział na to: weźmy taką sytuację, masz [współczesny] komputer PC i odcinasz mu zasilanie przyciskiem na zasilaczu, wyłącza się natychmiastowo i jak włączysz zasilanie to on natychmiastowo odpala. Ale druga sytuacja że wyłączasz kompa przez system i kiedy już się zamknie to nic nie da włączanie i wyłączanie zasilania na zasilaczu tylko potrzeba wtedy zwarcia pinów. U mnie jest właśnie problem z sytuacją nr 2.. Possdrafiam..;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 10 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2007 Czy z tyłu obudowy masz złacza COM, LPT itd wyprowadzone na dodatkowych blaszkach czy są bezpośrednio na płycie?? Jeżeli są na blaszkach, to na bank masz płytę AT. I do niej bez kombinacji nie podepniesz zasilacza ATX. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poadi Opublikowano 10 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2007 bezposrednio ;] przeciez mowie ze to ATX, żeby to była AT to musiałbym te złącza specjalnymi tasiemkami doprowadzać wiem ;] nie mówmy już o tym tylko pomóżcie mi z tymi pinami;] na pinach napięcie jest, ale czy jest jakiś wymóg ile tam powinno być V? musiałbym dokładnie mierniczkiem zmierzyć, na razie widzę że iskierka czasem idzie przy śrubokręcie (nie, nie dotykam 3 pinów naraz od razu mówię;]) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...