Labe Opublikowano 15 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2007 No właśnie działam w viscie więc nie przejmowac sie tym ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phantom_ Opublikowano 22 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2007 Zastanawiam sie powaznie nad 320GB t7k500, ale sa opinie, ze po wlozeniu do Chiefteca wytwarza on jednak dragania i nie jest juz tak cichy. Czy korzystanie z dysku polozengo na gabce jest dla niego bezpieczne? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosiarz Opublikowano 22 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2007 (edytowane) No właśnie działam w viscie więc nie przejmowac sie tym ??Nie ma czym. Zastanawiam sie powaznie nad 320GB t7k500, ale sa opinie, ze po wlozeniu do Chiefteca wytwarza on jednak dragania i nie jest juz tak cichy. Czy korzystanie z dysku polozengo na gabce jest dla niego bezpieczne?A dlaczego miałoby to nie być bezpieczne ? :wink: Uważaj tylko na temp. - zbliża się lato, więc wiesz. I nie zakrywaj otworu na pokrywie - zresztą będziesz miał wszystko zaznaczone. Edytowane 22 Maja 2007 przez Kosiarz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labe Opublikowano 23 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2007 (edytowane) Zastanawiam sie powaznie nad 320GB t7k500, ale sa opinie, ze po wlozeniu do Chiefteca wytwarza on jednak dragania i nie jest juz tak cichy. Czy korzystanie z dysku polozengo na gabce jest dla niego bezpieczne?Zgadza się u mnie w budzie jest głośny jak stara barka 7 Edytowane 24 Maja 2007 przez Labe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kica1983 Opublikowano 23 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2007 U mnie też chrobocze, więc leży na.... gąbce :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazuraki Opublikowano 26 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2007 Drodzy Państwo, jakiś miesiąc temu kupiłem jakże polecany dysk Hitachi 320GB (HDT725032VLA360)... jako że mam starą już płytę A7V600, która obsługuje SATAI, zapytałem przed zakupem czy ów dysk będzie działał właśnie pod SATAI... odpowiedziano mi, że współpracuje on z płytami głównymi wyposażonymi w taki kontroler... wobec powyższego, mając już dysk w ręku, zabrałem się kiedyś za jego podłączanie... i jakże ogromne było moje zdziwienie gdy okazało się że nie działa :) Dysk leży sobie już ponad miesiąc... nie mam specjalnie czasu żeby się nim zając... dlatego proszę mądrzejsze głowy o pomoc: czy rzeczywiście nie ma możliwości podłączenia (bądź przełączenia) tego dysku na SATAI? Ew. jeżeli nie, to da się gdzieś znaleźć kontroler SATAII na PCI, którego cena nie będzie oscylowała w granicach ceny dysku? Będę wdzięczny za wszelkie sugestie Pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 26 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2007 Drodzy Państwo, jakiś miesiąc temu kupiłem jakże polecany dysk Hitachi 320GB (HDT725032VLA360)... jako że mam starą już płytę A7V600, która obsługuje SATAI, zapytałem przed zakupem czy ów dysk będzie działał właśnie pod SATAI... odpowiedziano mi, że współpracuje on z płytami głównymi wyposażonymi w taki kontroler... wobec powyższego, mając już dysk w ręku, zabrałem się kiedyś za jego podłączanie... i jakże ogromne było moje zdziwienie gdy okazało się że nie działa :) Dysk leży sobie już ponad miesiąc... nie mam specjalnie czasu żeby się nim zając... dlatego proszę mądrzejsze głowy o pomoc: czy rzeczywiście nie ma możliwości podłączenia (bądź przełączenia) tego dysku na SATAI? Ew. jeżeli nie, to da się gdzieś znaleźć kontroler SATAII na PCI, którego cena nie będzie oscylowała w granicach ceny dysku? Będę wdzięczny za wszelkie sugestie Pzdr NIe ma ma takiej możliwości żeby dysk SATA2 nie działął na kontrolerze SATA1 (to jak z IDE 133 >100>66 itd) KOntrolery 2 kanałowe dobre to ok 80PLN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 26 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2007 Dokładnie! SataII jest kompatybilne z SataI. U mojej siostry działa na starej płycie KT400A z wbudowanym dodatkowym kontrolerem. Może nie włączyłeś kontrolera? Sprawdź ustwienia biosu ewentualnie sprawdź czy masz najnowszą wersje. Podłącz na żywo na włączonym systemie - xp powinien go prawidłowo wykryć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phantom_ Opublikowano 27 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2007 Nie ma czym. A dlaczego miałoby to nie być bezpieczne ? :wink: Uważaj tylko na temp. - zbliża się lato, więc wiesz. I nie zakrywaj otworu na pokrywie - zresztą będziesz miał wszystko zaznaczone. K:każde urządzenie które racuje się grzeje :)K:ja osobiście bym tak nie zrobiłK:ale zobacz sobie na tabliczkach znamionowychK:jaki prąd tam płynieK:te prądy nie są małe a one o grzaniu decydująTo mi napisal na gadu kumpel, ktory jest na 1. roku elektrotechniki, wiec dal mi troche do myslenia, ale moze nie miec racji, dlatego tez pytalem :). Ktos sie do tego ustosunkuje? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lucas234 Opublikowano 27 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2007 @Phantom ale do czego sie tu ustosunkować? przeciez bez zadnego problemu możesz ten dysk polozyc na gabce i nic mu nie bedzie tylko tak jak powiedzial @kosiarz zadbaj o jego temperature i bedzie ok poza tym dysk to w duzej mierze mechanika i ona w tym przypadku decyduje o grzaniu a nie plytka z elektronika ktora juz ma mniej do gadania i z reguly nie wplywa znaczaco na temp dysku, a i uswiadom kolege ze prady pobierane przez dysk sa male bo rzedu 500mA odpowiednio z +5V i +12V Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phantom_ Opublikowano 27 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2007 (edytowane) No wlasnie chodzilo mi o ustosunkowanie sie do zdania mojego znajomego. Jak widzisz, bylo do czego :). Dzieki wielkie za szybka odpowiedz. Edytowane 31 Maja 2007 przez Phantom_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazuraki Opublikowano 1 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2007 NIe ma ma takiej możliwości żeby dysk SATA2 nie działął na kontrolerze SATA1 (to jak z IDE 133 >100>66 itd) KOntrolery 2 kanałowe dobre to ok 80PLN Dokładnie! SataII jest kompatybilne z SataI. U mojej siostry działa na starej płycie KT400A z wbudowanym dodatkowym kontrolerem. Może nie włączyłeś kontrolera? Sprawdź ustwienia biosu ewentualnie sprawdź czy masz najnowszą wersje. Podłącz na żywo na włączonym systemie - xp powinien go prawidłowo wykryć. Panowie... całym sercem Wam wierzę... tyle tylko że to co mówicie nie przekłada się to na rzeczywistość... robiłem już wszystko co przychodziło mi do głowy... zainstalowałem najnowsze Hyperiony... bios... wszelkiego rodzaju programy ze strony VIA... bios zwiedziłem od góry do dołu... i nic :/ na początku pojawiał się taki oto komunikat: Hardware Initiate failed. Please check device!!! The bios does not be instaled. Press <g> to continue! winda również nie widzi dysku przy podłączaniu P&P... co dziwne - testowo zainstalowałem kontroler Promise'a i pod nim dysk jest wykrywany... proszę o pomoc... PS. yotomeczek... czy mógłbyś podać jakieś namiary na kontrolery pod PCI za 80zł... niestety nigdzie na takie nie wpadłem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phantom_ Opublikowano 2 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2007 ja mam a7n8x-e deluxe i mam nadzieje, ze hitachi na niej zadziala :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 2 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2007 (edytowane) ... PS. yotomeczek... czy mógłbyś podać jakieś namiary na kontrolery pod PCI za 80zł... niestety nigdzie na takie nie wpadłem Tu na dobrym SIL3132 - do 2 dysiów bardzo fajny (można go nawet taniej znaleźć). Na PCI też są - ale po co sie ograniczać prędkością złącza :D Edytowane 2 Czerwca 2007 przez yotomeczek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazuraki Opublikowano 2 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2007 (edytowane) Na PCI też są - ale po co sie ograniczać prędkością złącza :D niestety z tego wzgledu, że o ile się nie mylę, pci-e nie jest kompatybilne z pci... a na mojej płycie są tylko wejscia pod to drugie złącze... Edytowane 2 Czerwca 2007 przez kazuraki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 2 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2007 (edytowane) niestety z tego wzgledu, że o ile się nie mylę, pci-e nie jest kompatybilne z pci... a na mojej płycie są tylko wejscia pod to drugie złącze... To może zamiast kombinować z kontrolerem lepiej dołożyć do nowej mobo (pieniądze przeznaczone na kontroler) ? Albo kup coś Takiego Tylko nie mów że musi być SATA2 - bo nie wiem po co (jedynie burst będzie lepszy) Edytowane 2 Czerwca 2007 przez yotomeczek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 4 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2007 To chyba wtedy musiałby kupic też procesor...a pewnie nie ma na to ochoty ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Funghi Opublikowano 6 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2007 Co do podłączenia dysku pod SATA: 1. Coś masz pokiełbasione w BIOSie - sprawdź, czy masz ten dysk wybrany jako First Boot Device - różnie to w różnych biosach jest nazywane, no i oczywiście czy w ogóle włączony jest kontroler SATA w biosie.. 2. SATA i windows to jest osobna sprawa. Ja w mojej płycie (ASUS NF-7 S 2.0) z kontrolerem SATA I mam taki motyw, że winda tego dysku nie wykryje, bo na płytce instalacyjnej nie ma do tego kontrolera sterownika. Podczas instalacji windy (trzeba przy zmianie na taki dysk postawić cały system od nowa) musiałem wkładać do stacji FDD dyskietkę ze sterownikiem do takiego kontrolera i dopiero wtedy dysk był widziany w windzie.. Może u Ciebie też jest taki cyngwajs.. Najnowsze płyty mają wbudowany sterownik do kontrolera i już nie trzeba z dyskietką biegać.. Szukaj, pytaj próbuj, bo szkoda, żeby taki dysk się marnował na półce.. :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phantom_ Opublikowano 6 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2007 Na jakich gąbkach trzymacie dyski? Taka z kartonu od mobo będzie odpowiednia? Jestem zdecydowany na 320GB hitachi i ostatnio, przeglądając oferty sklepów zobaczyłem, że ten sam dysk jest taniej w agito o ~50zł niż w Komputroniku: http://www.agito.pl/product/36514?cid=1 . Nigdy tam jednak nic nie kupowałem, więc nie mam trochę zaufania. W trakcie czytania tematu zauważyłem jednak, że kilku userów właśnie stamtąd ma swoje t7k500. Moglibyście coś napisać na temat agito? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kica1983 Opublikowano 8 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2007 @Phantom_ U mnie leży dokładnie na takie gąbce, tyle że jest ona mniejsza (z pudełka od tunera tv pochodzi bodajże) ;) Ja swą sztukę też kupowałem w Agito. Zamówiłem w poniedziałek o 11 rano, dysk był u mnie we wtorek o 11 rano :) Mieszkam 100 km od Wa-wy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_ROB_ Opublikowano 18 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2007 Kupiłem 2 dyski Hitachi T7K500 320GB. Od razu po podłączeniu zrobiłem raid 0 (płyta Asus P5N-E SLI - nforce 650i). Zdrobiłem sobie 2 partycje 1-200GB, 2-reszta. Na tej 200GB zainstalowałem Viste. No i zaczęły się dziać dziwne rzeczy. Najpierw się przycinał system, potem programik SMART ze sterowników nvidia pokazał awarię jednego z dysków. No i potem padł mi Windows. Potem zainstalowałem Viste na moim starym dysku. Windows pokazał mi, że partycja z raid0 (200GB) jest niesformatowana. Udało mi się odzyskać moje dokumenty testdiskiem ale mbr juz sie nie dało naprawić. Wyłączyłem raid w biosie i dałem pełny format obu dysków pod windowsem. Jeden sformatował się po parunastu (parudziesięciu?) minutach a drugi... formatuje się już 10 godzin i jest dopiero 48%. Dodam, że przy zgrywaniu plików (jeszcze jak były w raid0) pare razy się zawiesił. Skanowałem dyski jeszcze jak były w raid0 i nie pokazało mi żadnych błędów ani bootsectorów. Nie wiem co jest grane. Dyski kupiłem w agito.pl - były bardzo słabo zapakowane (w bąbelkowej kopercie włożonej do pudełka - mogły się spokojnie obijać o siebie), na pudełku nie było nic napisane, żeby się z nim ostroznie obchodzić. Reklamowałem już wcześniej płytę główną w agito (jest uszkodzony ide1) i odesłali mi ją spowrotem pod 3 tygodniach!!! twierdząc, że reklamacja jest nieuzasadniona. Pewnie jak im dysk odeśle i nie bedzie na nim bootsectorów to też mi zwrócą i napiszą, że raklamacja jest nieuzasadniona. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phantom_ Opublikowano 28 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2007 dysk caly czas 33'C - naprawde warto zalozyc jakis wiekszy wentyl, u mnie to 14'C mniej niz goly bez chlodzenia, moze pociagnie pare lat dluzej B-)Jak postawic Arctica TC, zeby chlodzil najwydajniej? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Funghi Opublikowano 29 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2007 Jak postawic Arctica TC, zeby chlodzil najwydajniej? W ramach prowizorki (która pewnie utrzyma się do końca żywota mego kompa) zawiesiłem wentyl 80mm (90 też by weszła) tuż pod twardzielem. Dmucha na elektronikę. mam teraz 34'C - normalnie około 47'C więc różnica spora. Parę dni temu zakupiłem wentylka Arctic Fan Pro TC - w komputroniku za 11 zł. Jest wydajny, cichy (cichy dlatego, że one mają "źle" skalibrowany czujnik temperatury i maksymalne obroty na jakich chodzą to około 1700 - 1800 obrotów), podłączany przez molex 3-pinowy. Mi chodziło przede wszystkim o ciszę i jak najniższe koszty - można kupić specjalne wentyle pod HDD - ale 40 - 50 zł pieszo nie chodzi, więc jestem zadowolony. :razz: 11 zł i cicho i chłodno.. Na fotkach widać też jak poradziłem sobie z drganiami przechodzącymi od HDD na obudowę.. - podłożyłem plasterki gumki szkolnej heh.. Potrzeba matką wynalazków :-) koszt 0 zł heh Poniżej fotki: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phantom_ Opublikowano 29 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2007 Będę musiał w takim razie spróbować takiego rozwiązania, bo jak na razie mój Hitachi leży na gąbce na spodzie obudowy, a owiewa go właśnie Arctic Fan Pro TC, który stoi w miejscu przeznaczonym na montaż wentylatora wdmuciach!ącego zimne powietrze do obudowy. Z tyłu budy jest 92mm YS Ultra Silent (afair) i takie połączenie daje mi 37 (idle) - 39 (po formatowaniu partycji) stopni przy zamkniętej obudowie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 29 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2007 To macie słaby przewiew w obudowie. Ja mam dyski tylko w aluminiowych chłodnicach. Komputer pracuje 24/7 i temp waha się wokół 35st. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Funghi Opublikowano 29 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2007 (edytowane) To macie słaby przewiew w obudowie. Ja mam dyski tylko w aluminiowych chłodnicach. Komputer pracuje 24/7 i temp waha się wokół 35st. U mnie jedyny przewiew robią cztery wentyle... od zasilacza, procka, grafy i teraz od HDD.. no i otwarta obudowa.. Trzeba by się kiedyś skusić na jakąś 90 i 40 do wwiewu i wywiewu powietrza... Ale narazie są inne priorytety... Tragedii z temperaturą nie ma, więc jakoś przeżyję :-) Edytowane 29 Czerwca 2007 przez Funghi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phantom_ Opublikowano 29 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2007 Dokładnie. Ja się zastanawiam nad przykręceniem/obłożeniem dysku częściami radiatora od boxowego wentylatora dla bartona 2500+. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jojoro Opublikowano 3 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2007 A co myślicie o dysku Hitachi DeskStar 7K500 500 GB (SATA II, NCQ)? Specyfikacja producenta mowi o 31dB głośności, a to już chyba mocny warkot :( Zależy mi przede wszystki ma ciszy. obecnie mam hitachi HDT722516DLA380 i nie moge narzekać na jego prace. zastanawiam cię czy nie kupić drugiego takiego do kompletu, zrobić raid-0 i cieszyć się cichym szybkim dyskiem.... ale z drugiej strony szkoda mi kasy bo taki dysk 160gb kosztuje ok200zł a za niewiele większa kasę (40zł) mam już 320gb samsunga na allegro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phantom_ Opublikowano 3 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2007 Osobiscie nie przejmowalbym sie za bardzo tymi 31dB, bo podobnie o modelu 320GB pisali na komputroniku. Dysk lezy u mnie na gabce juz tydzien i jak na razie jest nieslyszalny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jojoro Opublikowano 3 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2007 Osobiscie nie przejmowalbym sie za bardzo tymi 31dB, bo podobnie o modelu 320GB pisali na komputroniku. Dysk lezy u mnie na gabce juz tydzien i jak na razie jest nieslyszalny.Ale czy masz wyciszoną budę? Ja mam na maksa, nawet wentylator na procku włącza się raz na pół godziny na 700rpm. jedyne co słychać to cichy swist mojego dysku (27 dB) w specyfikacji. Ja się zastanawiam czy go nie wyciszyc jakimś silentboksem jeszcze. A 4dB więcej wydaje mi się dużym hałasem. Na silentpcreview też pisali, ze ten model jest jednym z najgłośniejszych w zestawieniu. Może się skusze na ten 320GB. :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...