Skocz do zawartości
AndyN

Wszystko O - Hitachi Deskstar 7k500/t7k500

Rekomendowane odpowiedzi

Ale czy masz wyciszoną budę? Ja mam na maksa, nawet wentylator na procku włącza się raz na pół godziny na 700rpm. jedyne co słychać to cichy swist mojego dysku (27 dB) w specyfikacji. Ja się zastanawiam czy go nie wyciszyc jakimś silentboksem jeszcze. A 4dB więcej wydaje mi się dużym hałasem. Na silentpcreview też pisali, ze ten model jest jednym z najgłośniejszych w zestawieniu. Może się skusze na ten 320GB.

Tak niskiego poziomu glosnosci raczej nie osiagam, ale napisze Ci, z czego sklada sie chlodzenie mojego PC:

a) PSU - standardowe wiatraki w Chieftecu HPC 360 DF (chyba najglosniejsze z calego zestawu),

b) CPU - Zalman CNPS 7000 A-Cu skrecony na minimum,

c) GPU - Arctic Silencer dla ATi, nie pamietam dokladnej nazwy,

d) buda - 92mm YS Ultra Silent na wydmuchu, a z przodu Arctic Fan Pro TC.

Wszystko to miesci sie w Chieftecu BG-01B-B-SL.

Poprzednio mialem Seagate'a 7200.7 80GB na ATA, ktory byl przykrecony do obudowy. Roznica miedzy nim a Hitachi jest nieporownywalna, wierz mi :).

Przychylam sie do tego, co napisal rafa. Wczesniej, w tym topiku ktos pisal tez, ze wlasnie 320 i 500GB modele to wlasnie te, w kierunku ktorych warto zwrocic uwage.

Edytowane przez Phantom_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, chcę zakupić 500GB Hitachi, oczywiście zależy mi na ciszy i wydajności jak chyba każdemu;) Widzę, "Rafa" że masz taki dysk i twierdzisz, że jest cichszy od 320GB a jak ma się sprawa z wydajnością wg. Twojej oceny ??

Edytowane przez f3nikz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trudne do porównania bo 320ki pracują w raidzie a 500 jest "sama". Z tego co pamiętam zanim posadziłem raid, 500ka wydaje sie byc o zbliżonej wydajności. Napewno jest bardzo dobrze wyważona i wibracje są znikome - też mniejsze od 320ek. Myśle że to dobry wybór.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zostal mi do wybrania tylko dysk... potrzebuje cos naprawde cichego ( dlatego hitachi ) i wydajnego ( dlatego hitachi :) ) nie chodzi mi o wielkosc dlatego pytanie mam: ktory lepszy ( wedlug tych dwoch parametrow ) http://www.komputronik.pl/Dyski_twarde/Wew...pelny,id,32220/

czy

http://www.komputronik.pl/Dyski_twarde/Wew...pelny,id,32223/

80gb w zuperlnosci wystarczy to dysk na system + najczesciej uzywane pliki itp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

80ka pochodzi ze starej serii - nie będzie ani szybka ani super cicha. Tylko 320ka.

– nieprawda i nieprawda. Podana w linku powyżej 80-ka pochodzi z nowej serii.

Porównanie:

a) stara seria 7k80 – komputronik;

http://www.hitachigst.com/tech/techlib.nsf...ile/7K80_DS.pdf,

b) nowa seria 7k160 – komputronik lub emarket;

http://www.hitachigst.com/tech/techlib.nsf...DS_7K160_DS.pdf.

Poza tym 320-ka (t7k500) będzie głośniejsza od 7k160 – ma 2 talerze i 4 głowice. Natomiast 7k160 80 GB ma po 1 talerzu i głowicy, a co za tym idzie będzie cichszy i zimniejszy.

Tytułem zakończenia – 7k160 160 GB (1 talerz, 2 głowice) w praktyce sprawuje się tak*.

* źródło: http://forum.purepc.pl/index.php?act=ST&am...t&p=2296707.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja porównywałem 320ke do Samsunga 320ki.

Samsung równierz bardzo cichy pod względem napędu talerzy ale głowica była lekko słyszalna - bardziej niż w Hitachi. Tyle że samsung był przykręcony na sztywno do obudowy więc na jakimś elastycznym zawieszeniu pewnie to troche ucichnie.

Jednak mimo wszystko Hitachi wydaje się cichszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Samsung równierz bardzo cichy pod względem napędu talerzy ale głowica była lekko słyszalna - bardziej niż w Hitachi. Tyle że samsung był przykręcony na sztywno do obudowy więc na jakimś elastycznym zawieszeniu pewnie to troche ucichnie.

dzieki!

a 400tki? bo w sumie jestem w stanie dolozyc. podejrzewam ze roznicy nie ma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cholera, skąd taka chora cena za 7K1000 1TB? 390$ za 1TB, a 109$ za 500GB, gdzie tu sens... Napaliłem się na ten dysk, ale za taką kwotę to kupować go nie będę - może kiedy Seagate wypuści swoje 1TB, ceny jakoś się unormują... ale kiedy to nastąpi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cholera, skąd taka chora cena za 7K1000 1TB? 390$ za 1TB, a 109$ za 500GB, gdzie tu sens... Napaliłem się na ten dysk, ale za taką kwotę to kupować go nie będę - może kiedy Seagate wypuści swoje 1TB, ceny jakoś się unormują... ale kiedy to nastąpi?

W niemierckich sklepach wisi już samsung 1TB i to na 3 talerzach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cichszy, ten dysk to traktor, w kuchni go słyszę...

samsung był mniej dokuczliwy, nie było tego chrupania

dziwne, że przy średnim obciążeniu (DL 3MB/s, UP 5MB/s, foobar) natężenie chrupania jest minimalne, a przy minimalnym obciążeniu potrafi niemiłosiernie terkotać oO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, gdzies wyzej ktos napisal, ze 250GB jest duzo glosniejsza od 320GB, czemu ? Patrze do komputronca i napalilem sie na:

320GB - 2685040[/snapback]

Porownywales moze do tego modelu ? http://www.komputronik.pl/Dyski_twarde/Wew...pelny,id,35606/

Edytowane przez DziubekR1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dla niedowiarków, nagrywane iriverem T30 z odległości ~10cm

http://republika.pl/marcin_gps/hitachi.mp3

Aż 10 cm? Szkoda, że nie z 1 cm :lol2:

A tak poważnie, moje tak nie trzeszczą. Dlaczego na podstawie jednego egzemplarza wyciągasz wniosek, że wszystkie Hitachi są wadliwe?

Do serwisu z tą sztuką. A jak jest zamontowana?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam problem.. przyjechal dzis dyski te co w podpisie podpinam wlaczam i co :

najpierw huk jakby startowal odrzutowiec ( nie wazne czy jest wlaczony jeden czy obydwa ) po kilku sekundach ten glosny pisk ustaje ( jesli zblizyc sie na odleglosc 10cm to jakis pisk tam sluchac ) ale dyski szumia jak wodospad niagara .. tzn moj stary WD jest glosny ale porownywalny do tych 2 hitachi tylko ze on inaczej "szumi" hitachi jakby cos tam lekko ocieralo dziwnie go slychac .. mialy byc ciche a jedyne co sluchac to one.. nie formatowalem ich ( kupione w komputroniku czekalem na przesylke ponad 1.5 tygodnia bo sie gdzies zapodziala ) a praca glowicy jak startuja jest zagluszana przez ten szum..

i sprawa jest taka czy to jest normalna ta ich "cisza" ? czy moze w transporcie cos im sie stalo ? ( wsumie w pudelku nie byly oddzielone niczym poza ta torebka foliowa w ktora sa pakowane a miedzysoba mialy luz... czy trafilem na glosne ogzemplarze ? czy wymieniac ? czy wymieniac i brac te same inne czy cos innego ?

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołączona grafika

jak pozwola zamienic to brac takie same ? moze te 320 jedna ? a moze cos z WD albo Samsunga ? kurde nie wiem mialy byc ciche a tu sa 2 glosne :(

+ dyski chodza moze 5 min a temp pokazuje juz 38 ? nawiew 120 w tyle obudowy jaies 7v przeciez one nic nie robia bo nie sa sformatowane i juz tem taka ...

Edytowane przez marcinps2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

screeny z hd tune

Dołączona grafika

i jeszcze nagralem na szybko start i wylaczanie sie dyskow.. odeleglosc okolo 30 cm ... podglosnijcie bo to nagrywane telefonem ..

[F22+szuszarka;D]

gdzeja sie strasznie kilka minut i juz 41?? od samego krecenia ?

chyba cos jednak z nimi nie tak

Edytowane przez marcinps2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi