Skocz do zawartości
Marcin_gps

Sałatka Z Kurczakiem I Nie Tylko...

Rekomendowane odpowiedzi

Heja,

Widze, ze tematow o salatkach zbyt wiele nie ma, wiec postanowilem wrzucic tu przepis na moja ulubiona. Uwielbiam salatki, a ta jest przepyszna. Moja dziewczyna tez ja uwielbia i jak mowi, moglaby jesc na okraglo...;D

Do rzeczy. Salatka jest dosc prosta do zrobienia i jej przygotowanie nie powinno przyspozyc problemu nawet poczatkujacym adeptom sztuki kucharskiej ;)

Skladniki:

- 1 podwojna piers z kurczaka (indyka) ~0,5kg

- 1 kapusta pekinska

- 3 papryki (czerwona, zolta, zielona)

- 1 puszka kukurydzy

- 2 zupki "chinskie" o smaku kurczaka (lagodne/pikantne)

- 1 sloiczek majonezu 250ml (najlepiej Winiary)

- 1 jogurt naturalny 500ml

Koszt w zaleznosci od pory roku ~30-40zl. Dosc duzo, ale salatki tez bedzie duzo;)

Przygotowanie:

Piersi myjemy, kroimy na male kawaleczki, przyprawiamy pieprzem, sola wedle wlasnych upodoban i smazymy na patelni. Po okolo 20 minutach powinno byc dobre (lekko przyrumienione - nie spalone)

Dołączona grafika

Odstawiamy do ostygniecia.

Papryki umyc, wyciac srodki, pokroic na drobna kostke. Kapuste pekinska poszatkowac, twardy (bialy) koniec wyrzucic. Zupek "chinskich" nie zalewamy woda:P. Rozgniatamy jeszcze przed otwarciem opakowan. Wsypujemy makaron do posiekanych warzyw, przyprawy i tluszcz takze!

Otwieramy puszke z kukurydza, odlewamy wode i wsypujemy do miski/garnka z reszta skladnikow.

Dołączona grafika

Sos. Mieszamy jogurt i majonez, przyprawiamy sola, pieprzem (wiecej soli).

Dołączona grafika

Wrzucamy ostudzone mieso do miski z warzywami i makaronem, wlewamy sos, mieszamy.

Po 15 minutach w lodowce, salatka jest gotowa ;)

Dołączona grafika

smacznego ;)

czekam na opinie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja mama to jeszcze robi tak, że makaron z zupek smarzy razem z kurczakiem on jest wtedy taki bardziej brązowy i nasiąknięty tym kurczakiem, aczkolwiek dużej różnicy pewnie nie ma co tutaj ;) ale sałatka elo pro ;D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moja myszka (buziak dla niej jak to czyta :wub: ) zrobila ta salatke wlasnie dzisiaj, jak wroce z pracy to z checia sprobuje, oby byla dobra :blurp:

Tylko żeby myszka nie zagoniła Cię do garów potem. :wink:

Muszę się zainteresowac tą sałatką. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi