Skocz do zawartości
Maxim

Serwer<->ap<->ap<->uzytkowniky

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!

Mam pytanko do ekspertów. Otóż jak serwer będzie widział użytkowników podłączonych w ten sposób:

Serwer linux <kabel skrętka> AP1 < fale radiowe> AP2 <kabel skrętka> Użytkownicy.

Czy na linuxie będzie widoczny każdy użytkownik z osobna, czy tylko numer IP Access Pointa nr 2?

Czytałem FAQ'u, ale nie potrafię na jego podstawie wywnioskować jak to w praktyce będzie wyglądało.

Drugie pytanie dotyczy trybu pracy APków, mam je ustawić do pracy w trybie Access Point czy Ad Hoc?

Pozdrawiam

Maxim

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zależy w jakich trybach będą pracowały AP. Jeżeli AP1 będzie jako AP, a AP2 jako APC to serwer będzie widział tylko 1 fizyczne urządzenie - MAC i IP AP2. Jeżeli link będzie zrobiony w formie mostu - tryb pointTOpoint to AP2 będzie przezroczysty i serwer będzie widział wszystkich użytkowników AP2 z osobna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam jeszcze jedno pytanie, tym razem dotyczy AP.

Czy polecacie OVISLINK WMM-3000AP MIMO-G?

http://www.allegro.pl/item163163854_ovisli..._fvat_wawa.html

Potrzebuje AP z obsługą dwóch anten, jedna dookólna będzie dla użytkowników blisko mojego domku jednorodzinnego a druga kierunkowa skierowana na odległy AP.

Jaki AP na 2.4G będzie najlepszy do tego rozwiązania?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o MIMO to i tak nie będę z tego korzystał, chodzi mi przede wszystkim o AP o dobrych parametrach i dwóch antenkach. Chce założyć jedną antenę dookólną, dla ludzi którzy mieszkają blisko mnie i drugą kierunkową do użytkownika oddalonego o 3km. Czy coś takiego jest w ogóle możliwe do zrobienia z wykorzystaniem AP z dwiema antenkami?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi