Maxim Opublikowano 8 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2007 Cześć! Mam pytanko do ekspertów. Otóż jak serwer będzie widział użytkowników podłączonych w ten sposób: Serwer linux <kabel skrętka> AP1 < fale radiowe> AP2 <kabel skrętka> Użytkownicy. Czy na linuxie będzie widoczny każdy użytkownik z osobna, czy tylko numer IP Access Pointa nr 2? Czytałem FAQ'u, ale nie potrafię na jego podstawie wywnioskować jak to w praktyce będzie wyglądało. Drugie pytanie dotyczy trybu pracy APków, mam je ustawić do pracy w trybie Access Point czy Ad Hoc? Pozdrawiam Maxim Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 8 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2007 Zależy w jakich trybach będą pracowały AP. Jeżeli AP1 będzie jako AP, a AP2 jako APC to serwer będzie widział tylko 1 fizyczne urządzenie - MAC i IP AP2. Jeżeli link będzie zrobiony w formie mostu - tryb pointTOpoint to AP2 będzie przezroczysty i serwer będzie widział wszystkich użytkowników AP2 z osobna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxim Opublikowano 8 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2007 Dzięki za odpowiedź, już mi rozjaśniłeś ten temat. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxim Opublikowano 8 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2007 Mam jeszcze jedno pytanie, tym razem dotyczy AP. Czy polecacie OVISLINK WMM-3000AP MIMO-G? http://www.allegro.pl/item163163854_ovisli..._fvat_wawa.html Potrzebuje AP z obsługą dwóch anten, jedna dookólna będzie dla użytkowników blisko mojego domku jednorodzinnego a druga kierunkowa skierowana na odległy AP. Jaki AP na 2.4G będzie najlepszy do tego rozwiązania? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HiPhO Opublikowano 10 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2007 @PartyBoy ap w trybie client rowniez bedzie przezroczysty - przpusci arp, dhcp itd ovislink jest ogolnie dobry, tylko cos mi sie nie widzi mimo+wykrecane anteny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 10 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2007 @PartyBoy ap w trybie client rowniez bedzie przezroczysty - przpusci arp, dhcp itdNie każdy APC może być przezroczyty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HiPhO Opublikowano 10 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2007 ale to juz ogromna roznica w stosunku do stwierdzenia, ze zaden nie bedzie przezroczysty :) pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxim Opublikowano 11 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2007 Jeśli chodzi o MIMO to i tak nie będę z tego korzystał, chodzi mi przede wszystkim o AP o dobrych parametrach i dwóch antenkach. Chce założyć jedną antenę dookólną, dla ludzi którzy mieszkają blisko mnie i drugą kierunkową do użytkownika oddalonego o 3km. Czy coś takiego jest w ogóle możliwe do zrobienia z wykorzystaniem AP z dwiema antenkami? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qrak_ Opublikowano 11 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2007 (edytowane) To że ap ma 2 anteny nie oznacza że pracują one równocześnie (jeden tor radiowy), ap korzysta z tej na której jest lepszy sygnał. Edytowane 11 Lutego 2007 przez Qrak69 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 11 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2007 W Linksysach z 2 antenami wygląda to tak: 1 antena odbiera sygnał, a druga nadaje (wszystko oczywiście w obrembie jednego kanału). W innych AP jest pewnie podobnie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HiPhO Opublikowano 13 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2007 kiedys mialem odpalone 2 anteny kierunkowe na planetach wap1950 lub cos w tym stylu i dzialalo ale calkiem kulawo wiec lepiej odrazu kupowac 2 ap zaoszczedzisz sobie nerwow :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...