tuchorsky Opublikowano 8 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2007 (edytowane) Cześć! Jako, że chcę przesiąść się na Vistę, chcę zmienić proca. Do tego dochodzi jeszcze parę zadań w stylu emulacja DS/bezproblemowe uruchamianie jednocześnie programu P2P, Skype, przeglądarki i Winampa bez większych zaciachów. Jestem właścicielem Athlona XP 2000+ (Throughbred B). Na Allegro widzę dość dużo procesorów na Socket A, ale np. Bartki 2500/2600 są po 300 zł. Przecież za tyle w normalnym sklepie kupię 64 3200+. Sempron raczej nie wchodzi w grę, bo ma jedynie większe taktowanie, a cache tyle co Athlon, więc po prostu mógłbym kupić lepsze chłodzenie na mój proc i go podkręcić. Co wybrać? Czy opłaca się inwestować te 300 zł w Bartona? Problemem jest też zakup chłodzenia. Gdy przeglądam np. angela.pl, to widzę, że żadne lepsze nie pasuje na Socket A. Zapomniałbym. Mobo to Abit KD7. Edytowane 8 Lutego 2007 przez tuchorsky Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mib Opublikowano 8 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2007 Opchnij to co masz i kup plyte na s939 + Athlona albo Semprona. Na bank Vista bedzie lepeij chodzic. A64 ma zupelnie inna architektura nowsza. Nie patrz na takie samo taktowanie MHz. Dobry tandem to: Asrock dual Sata i do tego A64 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tuchorsky Opublikowano 8 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2007 Wiem, że nie chodzi o taktowanie, tylko przeraża mnie fakt, że tyle wolniejszy i obsługujący mniej instrukcji procesor kosztuje tyle co A64 3200+. Co do upgrade: -do Asrocka nie mam zaufania, może GA-K8N51GMF-9 -Athlon 64 3200+ -RAMu mam 512 MB, więc później dołożę drugie tyle -kartę będę używał wbudowaną, a potem kupie jakieś najtańsze GF8300 (w gry PC gran sporadycznie, do grania mam X360). lle dostanę za sprzęt? Wiem, że to wróżenie, ale za proc chyba ze 200 zł widząc po cenach innych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mib Opublikowano 8 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2007 Calkiem fajna plytka. IMO dobry wybor. Niestety tak jest i bedzie ze starszy sprzet bedzie sie cenowo rownal z nowszym po pewnym czasi. Jak jest popyt na starocie to cena taka bedzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fury161 Opublikowano 8 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2007 (edytowane) Cześć,ceny procesorów na socket A są w ogóle nie adekwatne do ich możliwości w porównaniu z nowszymi cpu. Fajny zestawik na 939 koledzi podali tutaj.Z mobo polecam też Asus A8N-E rev. 2.0 NForce 4 Ultra.Do MSI i Asrocka też nie mam przekonania(nie tylko ja). Edytowane 8 Lutego 2007 przez Fury161 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dj_kamciu Opublikowano 8 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2007 (edytowane) Z jednej strony, owszem, 0,13 mikrometra nie przeraża, ale 0,09 to nadal jest wyżej od Intelowskich 0,06. Jak dla mnie dobrze zakupiony mobilek z dobrej serii/selekt przewyższa na dobrej płycie i pamięciach przeciętnego A64. Ja bym na twoim miejscu walnął se Bartka a później za rok kupił naprawdę nowy komputer z C2D i pamięciami DDR3. Ja przynajmniej na nie czekam :P btw co do chłodzenia to wybieraj przeboje z ich okresu np. Scythe Ninja, Katana itd. A co masz teraz u siebie może wystarczy na bartka? Edytowane 8 Lutego 2007 przez dj_kamciu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość 7600gs Opublikowano 8 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2007 Na gigabycie nie pokręcisz raczej - z kolei nawet gdybyś sie zdecydowął na asrock to lekką ręka 300 musiał byś wydąc za uzywkę :] Te płytki są fajne http://morele.net/?pg=product_info&PRD_id=66822 i do tego co tam uważasz - sempron 3200+ za 175 u milansa można dostać http://www.allegro.pl/show_user_auctions.p...=&price_to= (popytaj czasami ma "selekty") albo wziąć coś na ślepo http://www.allegro.pl/27737_athlon_64_s939...p;change_view=1 - to wyjdzie jakieś 400-420 z chłodzeniem. Czy warto wkładać w sA 300 ? sam sobie odpowiedz :plum: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tuchorsky Opublikowano 8 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2007 (edytowane) Za rok planuję zakup nowego kompa (znaczy lapka, bo już się oduczyłem grać (przynajmniej na PC)), jednak zmienię platformę, bo jeśli wezmę płytę z GF6100/6150 to na cały upgrade wydaję 100-150 (będę jeszcze sprzedawał GF6600). Osobna grafa raczej nie wchodzi w grę ze względu na koszty. Denerwują mnie po prostu wiechosławy (znaczy zwiechy, po prostu) przy kilku programach, i haczenie w Viście przy używaniu sterowaniu głosem. Szukałem po mieście i necie (Arest i Proline, bo we Wrocku i Znak i Esc, bo znam) i w zasadzie jedyne co mają (jeśli mają) ze zintegrowaną grafą to ten Gigabyte i Asrock. Właśnie, czy ktoś wie jak jest z dostępnością płyt/proców na s939, bo jakiś czas temu zaprzestano produkcji. Edytowane 8 Lutego 2007 przez tuchorsky Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 8 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2007 Nie lepiej kupić polecanego wyżej BIOSTARa i do tego jakąś tanią używaną grafikę na PCIEx (GF6200) na allegro? Nic lepszego w tej cenie nie znajdziesz - w sklepach pozostawały ASRocki, Gigabyte i MSI. Gigabyte to tragedia, a nie płyty - przynajmniej te zintegrowane. ASRock - modele na GF6100 są ponoć spoko. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luckyx Opublikowano 8 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2007 najtansza przesiadka na 939, sam to przerobilem i mimo ze komponenty sa najtansze smiga ladnie i o to chodzi -plyta a8ne 130zl -a64 3200 200zl - x300 80zl - ram wg uznania Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 8 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2007 Ten ASUS to wersja FM, tak? (praktycznie zerowe możliwości oc) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tuchorsky Opublikowano 8 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2007 (edytowane) No to chyba zdecyduję się na: -Biostar NF4-A9A 187PLN -A64 3200+ 235PLN -MSI 7300GS 163PLN -Kingston DDR400 512MB 145PLN ------------------------730PLN Ciut wyszło, ale bedzie dużo większa wydajność! Potem jeszcze AF64Pro, Pentagram na grafę zamiast tej małej suszarki i będzie cicho i OC. No i nazwa tematu nie pasuje do treści. Edytowane 8 Lutego 2007 przez tuchorsky Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 8 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2007 -MSI 7300GS 163PLNNie bierz tej grafiki. Szkoda kasy. 7300GS to syf. BTW Nie ten dział... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tuchorsky Opublikowano 8 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2007 Co do działu - zaczynał się na temat Socket A, a teraz zszedł na co innego - ja go nie przeniosę. Grafa ma jedynie obsłużyć Aero, więc co innego mogę kupić (raczej nVidia)? Wszystko tańsze pożera częściowo RAM. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość 7600gs Opublikowano 8 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2007 gf 6600 lub 6600gt nawet :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
serwal4 Opublikowano 9 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2007 Grafa to: http://allegro.pl/item164211823_gigabyte_g...28mb_pci_e.html 155zł http://allegro.pl/item163143742_leadtek_wi...ja_od_s_s_.html 180zł http://allegro.pl/item164125463_gf_6600_gt..._ram_forsa.html 199zł http://allegro.pl/item164758797_super_asus...b_ddr3_2ns.html 199zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 9 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2007 Może zamiast kupować karte + pentagrama lepiej wziąć np TO. Dorzucisz pare zł a wydajność dużo większa :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...