Skocz do zawartości
waluigi

Jak Najcichsze Chłodzenie.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mój komputer robi już niezły hałas, a zamierzam zrobić z niego serwer, który będzie pracował 24/7 i przy którym będe spał :)

Sprzet który posiadam to Asus A7N8X-E, AMD Barton Mobile 2500 (1.65v), 512MB ram, Samsung 250GB (choc zapewne, w niedalekiej przyszlosci doloze drugi duzy dysk :)) oraz zamierzam dokupic zasilacz Tagan.

Co do zasilacza, mam jeszcze watpliwosci, bo jak pisalem zalezy mi na ciszy, ale rowniez na stabilnosci, gdyz sprzet bedzie dzialal przez wiekszosc czasu.

Trudniejsza sprawa, to schłodzenie tego zestawu :)

Posiadam niezly radiator od Thermaltake Volcano 12 i stad pomysl, by zrobic z niego uzytek.

Myslalem nad zakupem:

Revoltec Fan Adapter 80/120 mm UV Sensitive Blue

Fander FX120-W 120mm

Pasta termoprzewodząca Arctic Silver 5 - 3,5 g.

i zamontowaniem tego na rzeczony radiator od Volcano 12.

Zastanawiam się jednak, czy to odpowiednio wychłodzi moj procesor i zapewni mi piekna cisze :)

Koszt czegoś takiego, to 80zł, gdyby za ~100zł dalo sie kupic juz kompletny cooler, który byłby o wiele cichszy, to chetnie sie o tym dowiem :)

I prosilbym o opinie, co myslicie o takim rozwiazaniu ? Mam obudowe Chieftec DX01BDU wiec mysle ze taki volcano + przejsciowka + fander zmieszcza się przy zamknietej budzie, choc pewien nie jestem :?

Bardzo prosze o opinie i komenatrze :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, tyle że takie cos kosztowało by mnie dużo pieniędzy.

Jak już pisałem, nie zalezy mi na super temperaturach, dlatego że jestem w stanie procesor nawet 'skręcić', zeby tylko wydzielał mniej ciepła.

Drugie rozwiązanie jakie rozważam, to

http://www.cooling.pl/product_info.php?products_id=1081 + Fander 92mm

Czyli teraz stoje przed wyborem,

radiator od Thermaltake Volcano 12 + adapter z 80x80 na 120x120 + fander 120x120

vs

Thermalright SI-97A + Fander 92x92

Jak już pisałem, zalezy mi na ciszy, a procesor już nawet ustawiłem na 1500MHz, więc niewiem czy warto płacić tyle za tego Thermalright SI-97A :)

Niechciałbym jednak oczywiście, żeby procesor zbytnio się spocił, zależy mi również na jego żywotności - mam nadzieje że mnie rozumiecie, chodzi tutaj o kompromis cisza/temp. w granicach rozsądku - nie będzie to sprzęt podkręcany :)

Dzięki za odpowiedz i z niecierpliwością czekam na kolejne :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a zobacz moj sig ;)

ja na zwykly radiator mam nalozonego fandera ;)

tem w idle to 33 (s2k) max to 42-43

fander skrecony na min jest 'nieslyszalny' i schlodzi moj zestawik bez problemu ;]

Edytowane przez greg505

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I też chodzi przez te przejściówke 80x80==>120x120 ?

Bo zastanawia mnie, czy ona nie zmniejsza wydajnośći zestawu chłodzącego, w końcu odległóść pomiędzy wiatrakiem a radiatorem jest troche większa niż w takim samym zestawie bez adaptera :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK, Fander i przejściówka już zamówione :) Wielkie dzięki, napewno zdam relacje :)

Teraz druga sprawa, to zasilacz - szukam czegoś co będzie stabilne i ciche - duża liczba Watt raczej się tutaj nie przyda, gdyż w komputerze nie będzie karty graficznej ani żadnych kart rozszerzeń, jedynie procesor, pamięć, dysk (w przyszlości dwa) i ew. naped dvd-rw, żebym mógł zdalnie z laptopa palic płytki w szybszym napędzie ;)

Zastanawiałem się nad taganem, ale ma on dwa wiatraczki 80x80, a więc w przyszłości ich wymiana może być trudniejsza od takiego 1x120mm :)

Cena jaką jestem w stanie zapłacić za zasilacz, to max. 200zł :)

Aktualnie mam Chiefteca 360W 'po przejsciach', w którym pracuje ZALMAN ZM-F1 podlaczony do zasilania w płycie głównej xD

Chyba wolałbym taki z 1x120mm, http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=12153 lecz nie naczytalem sie o nim na purepc pozytywnych opini :?

Edytowane przez waluigi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... nie zalezy mi na super temperaturach, dlatego że jestem w stanie procesor nawet 'skręcić', zeby tylko wydzielał mniej ciepła....

Jak już pisałem, zalezy mi na ciszy, a procesor już nawet ustawiłem na 1500MHz, więc ...

Pamiętasz jak wygląda overclockerski wzorek ?

Overclocked Watts = Default Watts * (Overclocked Mhz \ Default Mhz) * (Overclocked Vcore \ Default Vcore)^2

Jak z tego widać więcej zyskasz na Undervoltingu niż na Underclockingu, a łącząc oba rozwiązania masz już duze pole do popisu. Zobacz jakie najniższe Vcore możesz ustawić na Twojej płycie, następnie ustaw taktowanie np na 1000MHz zapuść jakiś benchmark do testów stabilności, jak przejdzie to ustaw 1100MHz itd - taką metodą dojdziesz do najwyższego możliwego taktowania na najniższym Vcore.

Dla przykładu ja puszczałem mojego Athlona XP 1700+ (TB) @ 800 MHz/1.25V (czyli w porywach 16W ciepła do rozproszenia) na samym radiatorze od Spire FalconRock II B-)

Natomiast co do zasilatora - w Taganach ten 2 wentylator (wewnętrzny) włącza się tylko przy dużych obciążeniach, przy Twoim konfigu nawet w TG330-U1 powinien pracować tylko 1 wentylator na najniższych obrotach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

całość ;)

Niestety, ale w moim biosie mam najnizszy vcore 1.65v własnie, więc taka zabawa odpada :?

bez karty graficznej nie uruchomisz komputera :rolleyes: :wink:

Nieda się tego jakoś obejść? Bo to totalny bezsens, trzymać karta graficzną w komputerze, w którym nie zostanie ani razu użyta :?

Pozdrawiam :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety, ale w moim biosie mam najnizszy vcore 1.65v własnie, więc taka zabawa odpada :?

Nieda się tego jakoś obejść? Bo to totalny bezsens, trzymać karta graficzną w komputerze, w którym nie zostanie ani razu użyta :?...

Ad 1 - drut mod VID'a 0, 1, 2 , 3 i możesz ustawić na 1.475V

kiedyś była taka fotka ładnie pokazująca co i jak (chyba mam ściągniętą gdzieś) - jakby co to ten link też będzie pomocny http://www.ocinside.de/html/workshop/pinmod/amd_pinmod.html

VID'a 4 nie polecam ruszać, choć dzięki odpowiedniemu zabiegowi na nim mogłbyś zejśc o 0.4V w dół - generalnie jak ustawisz 1.475V i około 1150 MHz to Twój proc będzie o 50% W mniej oddawał do otoczenia czyli zamiast 68W będą 34W B-)

Ad 2 - nawet na płytach serwerowych jest grafika, najczęsciej low-end zintegorwany z chipsetem (kiedyś osobny GPU umieszczany na PCB płyty) - moja rada kup jakiegoś S3Virge lub innego szrota na PCI za <5 PLN i po krzyku

PS. znalazłem fotke i wrzucam

XPdownload_display.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Benek, z tego co widzę to nie dla mnie, bo obawiam nawet się jutrzejszego zdejmowania radiatora z procesora :?

Właśnie, mozecie mi coś co do tego doradzic ?

Raz już to robiłem (ok, rok temu) i nic nie ukruszyłem, byłem poprostu delikatny, ale jednak strach przed uszkodzeniem procesora jest spory.

Przekopałem forum, czytałem żeby przytrzymać radiator, sciągnałem tutoriale od AMD, ale niema jednak jak porada od użytkownika :)

Druga sprawa, to pobór prądu - mam GF4MX, myślisz Benek że warto ją wymienic na S3Virge ? Wpłynie to jakoś na mniejszy pobór prądu przez komputer ? (normalnie działa u mnie pewnie z połowe miesiąca non-stop, więc nie powinnienem tego drastycznie odczuć :)).

Wielkie dzięki i pozdrawiam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Benek, z tego co widzę to nie dla mnie, bo obawiam nawet się jutrzejszego zdejmowania radiatora z procesora :? ...

Druga sprawa, to pobór prądu - mam GF4MX, myślisz Benek że warto ją wymienic na S3Virge ? ...

Ad 1 - Właśnie po to wymyślono CopperShimy - zakładasz/zdemujesz cooler bez palpitacji serca :razz:

Właściwie co tu radzić każdy postępuje wg. własnego sposobu - ja jak mam zdejmować/zakładać coś na SocketA bez w/w CS to nakładam od góry płaską dłoń na wentylator i odpinam/zapinam zapinkę z obu stron. Wracając do samego drut-moda to przecież nic nie tracisz - ustawiasz te 1.475V i zakładasz cooler, a taktowaniem bawisz się już w BIOS'ie. Więc i tak nie musisz co chwilę zdejmować/zakładać coolera...

Ad 2 - Myslałem że nic nie masz, a skoro masz jakąś tanią grafikę to może być. Mimo że ma akcelerator 3D i dużo własnej pamięci, to i tak dużo prądu nie naciągnie jak w praktyce nie będzie używana tylko do odpalenia systemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie zastanawiam się na zamówieniem CooperShima, ale niemam pojęcia gdzie go teraz kupić :|

W zenfist.pl, w cooling.pl w 4max.pl i w komputronik ich niema :(

Kurcze, myślę że z CopperShimem bym zakładał chłodzenie o wiele spokojniej ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie zastanawiam się na zamówieniem CooperShima, ale niemam pojęcia gdzie go teraz kupić :| ...

Niestety tak to bywa z dostępnością zabytków :rolleyes:

Jak coś to oryginalne wymiary CopperShima od ThermalTake przeznaczone również dla procków 0.13u (czyli rev.2) to 50.5 x 50.5 x 0.6 mm - rev.1 miała 1 mm grubości i trochę inne wycięcia. Może to pomoże samemu "wystrugać" takiego shima. :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie zastanawiam się na zamówieniem CooperShima, ale niemam pojęcia gdzie go teraz kupić :|

W zenfist.pl, w cooling.pl w 4max.pl i w komputronik ich niema :(

Kurcze, myślę że z CopperShimem bym zakładał chłodzenie o wiele spokojniej ;)

na allegro poszukaj

Oczywiscie, ze komputer uruchomi sie bez grafiki

oczywiscie ze nie masz racji.... :mur: Edytowane przez greg505

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na allegro poszukaj

oczywiscie ze nie masz racji.... :mur:

Mam racje, sprawdzane na okolo 15 konfiguracjach.

Chyba, ze masz specjalny zestaw dla ignorantow, ktory sie nie uruchamia bez grafy.

Mam nadzieje, ze sie dobrze rozumiemy, obrazu nie bedzie, dzwiek owszem + mozliwosc podlaczenia zdalnego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

...

Oczywiscie, ze komputer uruchomi sie bez grafiki

oczywiscie ze nie masz racji.... :mur:

Mam racje, sprawdzane na okolo 15 konfiguracjach.

Chyba, ze masz specjalny zestaw dla ignorantow, ktory sie nie uruchamia bez grafy.

:lol:

to może tak:

"Halt On Errors:" = "All, but VGA" - opcja dostępna prawie w każdym biosie od czasów 8086 ;)

Służy właśnie do odpalania kompa bez żadnej grafiki. pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi