tHuNaR Opublikowano 15 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2003 Witam. Ostatnio sprobowalem podkrecic moj procesor AthlonXP 1600+... Nie zmieniajac napiecia dalem 10,5x140, pozniej 10,5x146, nastepnie 10,5x152, i ostatnio 10,5x156. Pomyslalem skoro tak dobrze mi idzie to czemu nie na 2100+(10,5x166) no i poszlo(dalej nie zmieniajac napiecia). Niestety tutaj juz zaczynaly sie schody... Do 2000+ (10,5x156) jest stabilnie, zadnych zwisow itp. Niestety moj cooler to Titan-ttc-d5tb i juz w idle jest 55*C, zapuszczam 3dmarka w naturze zwiecha. Mysle sobie moze podwyzsze voltage... wchodze do biosu (mialem ustawione CPU voltage czy cos na auto) ale pokazuje mi vcore 1.826V. Na mojej mobo (ga-7va) regulacja napiecia jest tylko: +5%,+7,5%,+10% :'( Nawet ustawienie +5% da mi cos powyzej 1.9V... Wiec zrezygnowalem ze zmian napiecia... Natomiast otworzylem sobie okno (na polu bylo cos na minusie :twisted: ) i patrzylem tylko jak mi temperatura spada :) Gdy schlodzilo sie odpowiednio, zapuscilem 3dmarka i przeszedl bez zadnych problemow (max w stersie mial 50*C) :) Czyli przyczyna niestabilnosci okazala sie temperatura... Stanalem przed zmiana coolera, wybralem dwa i chcialem prosic o doradzenie ktory z nich jest lepszy: Evercool CUD725 czy CoolerMaster HAC-V81 ? To pytanie bylo tylko takie przy okazji, tak naprawde to chcialem zapytac czy moze ktorys z najnowszych biosow daje ga-7va inna regulacje napiecia niz tylko procentowe? Czy posiadacze ga-7vax tez tak maja? Chcialem tylko jeszcze powiedziec, ze na ga-7va da sie podkrecac, choc ta plyta nie byla raczej stworzona do tego... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FumFel_20 Opublikowano 15 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2003 raczej nie byla stwożona do tego, brak zmiany mnożnika.Ja też mam procentowe zmienianie.Bardzo mnie dziwi że masz CORE na auto i pokazuje1.826 v.Jak miałem bios F5 to też tak było(wtedy miałem palominio)zmień bios na nowszy to ustawi się na 1.75 V.Co do coolerka to bym brał.....sam nie wiem :) .Cooler master fajnie wygląda i ma regulator obrotów wiatraczka.Ale jest połączenie alu i miedzi.Bardziej by pasowało jak by był cały miedziany, bo już po puszczeniu Twego proca na fsb 166 mhz będzie się mocno grzał. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...