jzbl Opublikowano 9 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2007 Witam! Poszukuje monitora do zastosowań CAD. Obecnie posiadam 21 calową Belinee. Myśle nad kupnem LCD, bo w tej chwili już CRT się wyprzedają i zaraz w ogóle nie będzie (chyba że na allegro). Chciałbym kupić LCD który nie ma matrycy TN (lub pochodnej) z jak najlepszą jakością obrazu za powiedzmy 2000zł (może być trochę więcej). Komputer będzie tylko dla CAD, bez oglądania filmów, gier itp. Widziałem w zestawieniu "Co kupić" SAMSUNGA, ale on ma matrycę TFT i nie wiem jak to się ma do jakości obrazu. Może kupić 22 cale? Czy ktoś kompetentny może polecić jakiś dobry monitor? :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 9 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2007 (edytowane) Witam! Poszukuje monitora do zastosowań CAD. Obecnie posiadam 21 calową Belinee. Myśle nad kupnem LCD, bo w tej chwili już CRT się wyprzedają i zaraz w ogóle nie będzie (chyba że na allegro). Chciałbym kupić LCD który nie ma matrycy TN (lub pochodnej) z jak najlepszą jakością obrazu za powiedzmy 2000zł (może być trochę więcej). Komputer będzie tylko dla CAD, bez oglądania filmów, gier itp. Widziałem w zestawieniu "Co kupić" SAMSUNGA, ale on ma matrycę TFT i nie wiem jak to się ma do jakości obrazu. Może kupić 22 cale? Czy ktoś kompetentny może polecić jakiś dobry monitor? :rolleyes: Te 22" które można obecnie napotkać w cenie do 2 kpln są w 100% na TN Sam teraz się zastanawiam nad monitorem dla siebie ( panorama 20" do 2k ) - akurat nie do CAD ale i tak klasy Higher-End Najlepsze jakie znam: 20" NEC WGX2/PRO - matryca S-IPS wersja 2 , cena ok 2000 - ma połyskującą powierzchnię więc jest ryzyko że będzie raczej przeszkadzało - zwłaszcza że jedyną zaletą tej powłoki jest zwiększenie nasycenia kolorów - w CAD to nie o to nam chodzi - jest sporo testów i opinii , to dosyć mocno sprawdzony model 20" Dell 2007WFP - matryca S-IPS wersja 1 - chyba nie ma błyszczącej powierzchni , kosztuje 1750 PLN ( allegro , nowy ) i ma krótszą gw ( ok 2,5 roku ) - mało informacji nt. tego modelu , jest podobny ( matryca ) do WGX2 - tyle że chyba nie ma połyskującej powłoki 20" Philips 200WP7ES - cena od 1550 - matryca prawdopodobnie AMVA - sądząc po fotkach z jednego serwisu ma świetną czerń , kontrast, nasycenie na dobrym poziomie ( ale w CAD to głównie czerń powinna być jak najlepsza ) - generalnie brakuje testów tego nowego modelu Pozostałe monitory 20" głównie na P-MVA skreśliłem ( Viewsonic 2025 , Belinea 102035W , Fujitsu Siemens ) głównie przez czerń i generalnie P-MVA nie zrobiła na mnie większego wrażenia niż przeciętne Edytowane 9 Lutego 2007 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jzbl Opublikowano 10 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2007 Zgadzam się co do denerwującej połyskującej powierzchni w tych LCD, nie za bardzo da się na tym pracować, pomimo iż monitory całkiem niezłe. Jedynie ten Philips się wyróżnia, tylko szkoda że szeroka 20.1'' to po prostu wydłużona 17'' :-| Powyżej 19'' juz są praktycznie same panoramiczne i jeśli jest się przyzwyczajonym do formatu 4:3 to taka panorama nie wydaje się czymś co daje duży obszar roboczy. Żeby mieć coś porównywalnego wielkością do 4:3 - 19'' trzeba mieć 21-22 cale panoramiczne i w sumie 22'' mają jeszcze za duży pixel i matryce TN, więc jedyna szansa na coś przyzwoitego to 21'' panoramiczne na TFT/PVA - Samsung SM215TW. Coraz bardziej skłaniam się do tego monitorka. Jeśli ktoś posiada i wykorzystuje do prac graficznych / CAD to prosiłbym ewentualnie o opinię o tym Samsungu. Dzięki! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...