Skocz do zawartości
jzbl

20-22 Calowy Monitor Do Cad'a

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Poszukuje monitora do zastosowań CAD. Obecnie posiadam 21 calową Belinee. Myśle nad kupnem LCD, bo w tej chwili już CRT się wyprzedają i zaraz w ogóle nie będzie (chyba że na allegro).

Chciałbym kupić LCD który nie ma matrycy TN (lub pochodnej) z jak najlepszą jakością obrazu za powiedzmy 2000zł (może być trochę więcej). Komputer będzie tylko dla CAD, bez oglądania filmów, gier itp. Widziałem w zestawieniu "Co kupić" SAMSUNGA, ale on ma matrycę TFT i nie wiem jak to się ma do jakości obrazu. Może kupić 22 cale? Czy ktoś kompetentny może polecić jakiś dobry monitor? :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Poszukuje monitora do zastosowań CAD. Obecnie posiadam 21 calową Belinee. Myśle nad kupnem LCD, bo w tej chwili już CRT się wyprzedają i zaraz w ogóle nie będzie (chyba że na allegro).

Chciałbym kupić LCD który nie ma matrycy TN (lub pochodnej) z jak najlepszą jakością obrazu za powiedzmy 2000zł (może być trochę więcej). Komputer będzie tylko dla CAD, bez oglądania filmów, gier itp. Widziałem w zestawieniu "Co kupić" SAMSUNGA, ale on ma matrycę TFT i nie wiem jak to się ma do jakości obrazu. Może kupić 22 cale? Czy ktoś kompetentny może polecić jakiś dobry monitor? :rolleyes:

Te 22" które można obecnie napotkać w cenie do 2 kpln są w 100% na TN

Sam teraz się zastanawiam nad monitorem dla siebie ( panorama 20" do 2k ) - akurat nie do CAD ale i tak klasy Higher-End

Najlepsze jakie znam:

20" NEC WGX2/PRO - matryca S-IPS wersja 2 , cena ok 2000 - ma połyskującą powierzchnię więc jest ryzyko że będzie raczej przeszkadzało - zwłaszcza że jedyną zaletą tej powłoki jest zwiększenie nasycenia kolorów - w CAD to nie o to nam chodzi - jest sporo testów i opinii , to dosyć mocno sprawdzony model

20" Dell 2007WFP - matryca S-IPS wersja 1 - chyba nie ma błyszczącej powierzchni , kosztuje 1750 PLN ( allegro , nowy ) i ma krótszą gw ( ok 2,5 roku ) - mało informacji nt. tego modelu , jest podobny ( matryca ) do WGX2 - tyle że chyba nie ma połyskującej powłoki

20" Philips 200WP7ES - cena od 1550 - matryca prawdopodobnie AMVA - sądząc po fotkach z jednego serwisu ma świetną czerń , kontrast, nasycenie na dobrym poziomie ( ale w CAD to głównie czerń powinna być jak najlepsza ) - generalnie brakuje testów tego nowego modelu

Pozostałe monitory 20" głównie na P-MVA skreśliłem ( Viewsonic 2025 , Belinea 102035W , Fujitsu Siemens ) głównie przez czerń i generalnie P-MVA nie zrobiła na mnie większego wrażenia niż przeciętne

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam się co do denerwującej połyskującej powierzchni w tych LCD, nie za bardzo da się na tym pracować, pomimo iż monitory całkiem niezłe. Jedynie ten Philips się wyróżnia, tylko szkoda że szeroka 20.1'' to po prostu wydłużona 17'' :-|

Powyżej 19'' juz są praktycznie same panoramiczne i jeśli jest się przyzwyczajonym do formatu 4:3 to taka panorama nie wydaje się czymś co daje duży obszar roboczy.

Żeby mieć coś porównywalnego wielkością do 4:3 - 19'' trzeba mieć 21-22 cale panoramiczne i w sumie 22'' mają jeszcze za duży pixel i matryce TN, więc jedyna szansa na coś przyzwoitego to 21'' panoramiczne na TFT/PVA - Samsung SM215TW. Coraz bardziej skłaniam się do tego monitorka.

Jeśli ktoś posiada i wykorzystuje do prac graficznych / CAD to prosiłbym ewentualnie o opinię o tym Samsungu.

Dzięki!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi