Skocz do zawartości
lukaszd82

Abit Nf7-s2 Czy Gigabyte Kt600p-rz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Obecnie mam płytę główną Gigabyte KT600P-RZ. Nadarza mi się właśnie okazja na jej zamianę za free na Abit NF7-S2. Wiem że i ta płyta nie jest czymś wspaniałym i dlatego chcę się poradzić czy warto? Mam dysk SATA 80GB, reszta w sygnaturce. Z góry dzięki za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

IMO abit to abit ;] Ale nie wiem czy S2 nie była gorsza... :huh: Jak za darmo to ja jestem na tak [;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też mi się wydaje że będzie lepsza tylko słyszałem o wadliwej współpracy tych płyt z dyskami SATA a taki właśnie mam

Czy ktoś coś na ten temat słyszał może? Co ze stabilnością na tej płycie? Kolega kiedyś ją miał i komp ciągle mu się restartował... nie wiem może była to kwestia ramu...

Przez tydzień nie będę miał dostępu do kompa ale w miarę możliwości proszę o opinie na temat tej płyty... stabilność itp. Raczej nie podkręcam ramu ani CPU a jeśli już to niewiele ;>

Edytowane przez lukaszd82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie i ewentualnie Panie...

Trzymajcie się z dala od NF7-s2 To kompletne dno... Nawet moja Gigabyte jest dużo lepsza. Różnice w 3dMark2003 sięgają ponad 1000pkt (instalowałem nowy system pod płytkę Abita i nic to nie dało... nadal wyniki były fatalne :mur: ). Nic tej płycie nie jest w stanie pomóc(najnowsze sterowniki nic nie wnoszą w tym przypadku). Chipset może i wydajny ale nie w tym konkretnym złomie. Nawet odczyt i zapis sprawdzany Everestem były na niej niższe choć niby był DUAL DDR a na swojej mam SINGLE DDR. Tak więc: jeśli ABIT to tylko pełny, to jest kompletny złom... Strasznie niestabilna, bardzo duże problemy z pamięcią (praktycznie na innym ustawieniu niż max nie idzie), kręcenie procka...hm... moj to grzanka więc nie kręciłem, ale kumpla Sempron 2500 poszedł na niej max na 1800Mhz, później nawet zmiana napięcia nie była w stanie pomóc (to już na mojej bez zmiany napięcia poszedł na 2000MHz). Tak więc kompletne dno, nic dodać nic ująć.

Edytowane przez lukaszd82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...