Skocz do zawartości
ban21

Ga-8knxp I Wymiana Coolera

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jestem szczęśliwym posiadaczem GA-8KNXP. Po wymianie procesora (Northwood 2.8 -> 3.2) pojawiła się pilna potrzeba wymiany coolera. Jak dotychczas użytkowałem Aerocoola HT-102 (jeden z bardzo niewieluktóre mieściły się na płycie) ze standardowym wentylem 92mm. Po zmianie procesora temperatury podskoczyły o 3-5 stopni i w stresie (mój proc jest permanentnie dociążony do 100%) dochodzą do 57stopni. Dołożenie drugiej Akasy 92 poskutkowało obniżeniem temperatury o 1 stopień. Jak narazie odpuszczam sobie WC, z wstępnego rozeznania wychodzi na to, że mogą zmieścić się Scythe Mine i Thermaltake tower 112.

Będę wdzięczny za każdą rozsądną sugestię, proszę tylko pamiętać o ograniczonych gabaytach coolera (z jednej strony modułDPS, z drugiej 6 slotó DDR).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chciałbyś rady to musisz podać najpierw jakie wymiary faktycznie wchodzą w grę.

Rozumiem bowiem, że Thermalright XP-120 jest zbyt rozłożysty? A co w takim razie powiesz na HR-01 z zapinką do socketu 478?

Ja bym się na to decydował i to byłby dla mnie wybór "rozsądny". Czy jest dla Ciebie musisz sam stwierdzić... przy okazji przybliżając innym co określenie "rozsądna sugestia" znaczy w Twoich ustach.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chciałbyś rady to musisz podać najpierw jakie wymiary faktycznie wchodzą w grę.

Rozumiem bowiem, że Thermalright XP-120 jest zbyt rozłożysty? A co w takim razie powiesz na HR-01 z zapinką do socketu 478?

Ja bym się na to decydował i to byłby dla mnie wybór "rozsądny". Czy jest dla Ciebie musisz sam stwierdzić... przy okazji przybliżając innym co określenie "rozsądna sugestia" znaczy w Twoich ustach.

Pozdrawiam

Wejdzie Scythe Ninja Plus, zmierzyłem i będzie ok. HR-01 musiałbym obrócić o 90 stopni a XP-120 jest a duży.

Póki co wstawiłem dwa Revolteki 92x92x25 i temperatura procesora spadła o 2 stopnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja poprosze o listę podstawek z którymi jest kompatybilna ta zapinka :D

Pracę domową odrobiłem. To se ne da.

Przy okazji - dołożenie dwóch Papstów 92x92x25 nadmuciach!ących świeże powietrze na radiator procesora i kartę graficzną nic nie zmieniło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja poprosze o listę podstawek z którymi jest kompatybilna ta zapinka :D

Głowy nie dam, ale na stronie Thermalrighta piszą, że tylko dla AMD K8, czyli wchodzą w to podstawki 754/939/AM2.

U mnie funkcjonuje na 939.

Pracę domową odrobiłem. To se ne da.

Co się nie da i dlaczego? :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Głowy nie dam, ale na stronie Thermalrighta piszą, że tylko dla AMD K8, czyli wchodzą w to podstawki 754/939/AM2.

U mnie funkcjonuje na 939.

Co się nie da i dlaczego? :rolleyes:

Bo płyta jest na soket 478 a nie chce mi się przerabiać zapinek.

Maksymalne wymiary coolera 110 x 110 x 160 mm

Wstawiłem Scythe Ninję (wlazła na styk) i zyskałemw stresie 2-3 stopnie. Dobre i to :blink:

Edytowane przez ban21

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi