Skocz do zawartości
bialyikar

Dwa Gniazda W Dellu P1130.

Rekomendowane odpowiedzi

Jakiś czas temu kupiłem na allegro monitor "Dell P1130". Posiada on dwa gniazda do podłączenia monitora, niestety jak na razie nie udało mi się znaleźć żadnych informacji, do czego służy drugie gniazdo i jak je uruchomić. Na przykład, czy da się w jakiś sposób wyświetlić obrazy z dwóch komputerów jednocześnie???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakiś czas temu kupiłem na allegro monitor "Dell P1130". Posiada on dwa gniazda do podłączenia monitora, niestety jak na razie nie udało mi się znaleźć żadnych informacji, do czego służy drugie gniazdo i jak je uruchomić. Na przykład, czy da się w jakiś sposób wyświetlić obrazy z dwóch komputerów jednocześnie???

Abyś mógł podłączyć sygnał z dwóch źródeł, np. z dwóch komputerów, i przełaczać się między nimi. Naprawdę tak trudno jest na to wpaść samemu? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Abyś mógł podłączyć sygnał z dwóch źródeł, np. z dwóch komputerów, i przełaczać się między nimi. Naprawdę tak trudno jest na to wpaść samemu? ;)

Tyle, że jakoś nie mogę znaleźć, gdzie się to przełącza. W OSD nie widziałem takiej opcji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://allegro.pl/item163431665_21_dell_p1...sa_wroclaw.html

tak wlasnie chce qpic ten monitor i moje pytanie: czy wart jest tych pienazkow ? :) czy dolozyc do benq lcd ? :)

Mam podobny monitor CRT Compaq 1220 i nie narzekam - ale należy pamiętać że warto mieć dobrą kartę graficzną (czyt. nie nvidia) żeby wykorzystać parametry tego kineskopu, no chyba że głównie grasz w gry.

A tak BTW na tej licytacji cena jest ciut przesadzona, chyba że monitor jest w naprawde dobrej kondycji, ale to lepiej sprawdzić osobiście.

EDIT:

Wybór między LCD a CRT zależy w dużej mierze od zastosowania monitorka, IMO jeśli monitor będzie służył do zabawy (gry, filmy) albo grafiki (np. photoshop) to taki CRT sprawdzi się idealnie (dobre odzwierciedlenie kolorów, brak problemu smużenia), należy wziaść jeszcze pod uwagę że monitor jest byczy, więc trzeba mieć duże biurko.

Jeśli zaś monitor ma służyć do internetu/edytorów tekstu/programowania/nauki to warto dołożyć do LCD, w pracy mam LCD 17'' który jednak lepiej spisuje się jeśli chodzi o takie zastosowania, CRT znacznie bardziej męczy wzrok.

No i taki Trinitron będzie trochę prądożerny, pociągnie do 150W, LCD 3 razy mniej, więc jeśli płacisz rachunki za prąd też warto <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> to również pod uwagę :)

Edytowane przez mookie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam podobny monitor CRT Compaq 1220 i nie narzekam - ale należy pamiętać że warto mieć dobrą kartę graficzną (czyt. nie nvidia) żeby wykorzystać parametry tego kineskopu, no chyba że głównie grasz w gry.

A tak BTW na tej licytacji cena jest ciut przesadzona, chyba że monitor jest w naprawde dobrej kondycji, ale to lepiej sprawdzić osobiście.

EDIT:

Wybór między LCD a CRT zależy w dużej mierze od zastosowania monitorka, IMO jeśli monitor będzie służył do zabawy (gry, filmy) albo grafiki (np. photoshop) to taki CRT sprawdzi się idealnie (dobre odzwierciedlenie kolorów, brak problemu smużenia), należy wziaść jeszcze pod uwagę że monitor jest byczy, więc trzeba mieć duże biurko.

Jeśli zaś monitor ma służyć do internetu/edytorów tekstu/programowania/nauki to warto dołożyć do LCD, w pracy mam LCD 17'' który jednak lepiej spisuje się jeśli chodzi o takie zastosowania, CRT znacznie bardziej męczy wzrok.

No i taki Trinitron będzie trochę prądożerny, pociągnie do 150W, LCD 3 razy mniej, więc jeśli płacisz rachunki za prąd też warto <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> to również pod uwagę

dziekuje za pomoc :))

teraz juz wiem , ze CRT bedzie trafnym wyborem :P

poszukam tanszych , albo pojade i osobiscie sprawdze:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten monitor ma proporcje 4:3 więc taką rozdzielczością (5:4) zniekształcasz sobie obraz.

dokladnie

ja uzywam 1280x960, bardzo mala roznica a juz 4:3

->>>Greg505: ale kolor obudowy brzydszy czy co:E, watpie zeby p1100 mial lepsze kolory, byc moze ogladales dobity kineskop albo ustawiony na minimalny contrast(ja tak robie jak surfuje po necie, mniej sie oczy mecza).

Edytowane przez Lizardus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o kolor obudowy mi chodzilo i ksztalt.

co do rozdzielczosci to wiem ze nie jest to 4:3, ale juz sie do niej przyzwyczailem (po przestawieniu na 1024x960....obraz jest taki...dziwny ;) )

sam tez mam monitor ustawiony na bardzo ciemny 20/65 + gamma pod systemem na 0,5 (czyli minimum)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi