Shakell Opublikowano 10 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2007 Witam, Od wczoraj usilnie staram się skonfigurować połączenie sieciowe dwóch komputerów łączonych skrosowaną sieciówką. Niestety sam specjalnie w sieciach nie jestem biegły, korzystałem z materiałów dostępnych na necie i forum ale ciągle nie udaje mi się połączyć. Sprawa wygląda następująco: Pierwszy komputer to ten z siga, z następująca kartą sieciową: Właściwości urządzenia Opis urządzenia AMD AM79C970A PCnet-PCI Ethernet Adapter Typ magistrali PCI Magistrala / Urządzenie / Funkcja 0 / 9 / 0 ID urządzenia 1022-2000 ID podsystemu 0000-0000 Klasa urządzenia 0200 (Ethernet Controller) Numer wydania 16 Fast Back-to-Back Transactions Obsługiwane, Wyłączone Własności urządzenia Działanie przy 66 MHz Nieobsługiwane Bus Mastering Włączone Drugi komputer to laptop asusa z jakąś wbudowaną sieciówką. Na obu jest zainstalowany Win XP. Próbowałem już na podstawie tego co znalazłem w necie konfigurować adresy IP, używać konfiguratora sieci, ale niestety nic z tego. Na laptopie po kliknięciu w ikonkę połączenia w trayu wyświetla się stan - połączono, natomiast na pececie mam ograniczenie lub brak łączności. Co zrobić żeby to wszystko razem działało? Nie zależy mi na udostępnianiu internetu (blueconnect) ale tylko na wymianie plików i grze w multi. Proszę o pomoc - wiem że takich tematów było sporo ale przeglądałem je i nie natrafiłem na rozwiązanie mojego problemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziuby Opublikowano 10 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2007 Tak ustaw adres IP dla pierwszego 192.168.0.1 i dla gościa ten 192.168.0.2. Grupa robocza musi być ta sam, nazwa komputerów różna Nie zapomnij udostępnić dysków w ubu kompach. Przy takich ustawieniach będzie udostępnienie internetu (zaznaczyć udostępnienie internetu w połączeniu internetowym) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 10 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2007 z udostepnieniem neta komp udostepniajacy: adres ip. np 192.168.0.1 brama 255.255.255.0 nic wiecej nie wpisuejsz.... udostepniasz to polaczenie drugi komp. adres ip pobierany automatycznie (dns tez automatycznie), a w zaawansowanych dodajesz brame 192.168.0.1 i dziala Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziuby Opublikowano 10 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2007 z udostepnieniem neta komp udostepniajacy: adres ip. np 192.168.0.1 brama 255.255.255.0 nic wiecej nie wpisuejsz.... udostepniasz to polaczenie drugi komp. adres ip pobierany automatycznie (dns tez automatycznie), a w zaawansowanych dodajesz brame 192.168.0.1 i dziala Z tym dns to jest różnie jak automatycznie nie będzie miał netu to trzeba wpisać :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Unseens Opublikowano 10 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2007 Tu masz na samym dole demonstracje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 10 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2007 Z tym dns to jest różnie jak automatycznie nie będzie miał netu to trzeba wpisać :)moze i masz racje ;) ale nigdy nie mialem takiego problemu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 10 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2007 zapomnieliście dodać że w XP jest wizardzik który konfiguruje całą sieć na obu kopach po 5 kliknięciach myszką OK... :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 10 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2007 autor topika wspominal ze konfigurator mu nie pomogl ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HucK Opublikowano 10 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2007 A może firewall Cie blokuje? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shakell Opublikowano 12 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2007 Problem już rozwiązałem, szczerze mówiąc nie wiem co było konkretną przyczyną problemu... Po prostu skonfigurowałem wszystko całkowicie od nowa i jakoś ruszyło choć wcześniej nie chciało Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...