Mr.Martin Opublikowano 10 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2007 Witam Powiedcie mi jak jest roznica miedzy wydajnoscia nastepujacych procesorow : - Intel P4 2.4 GHz HT - Intel C2D 2.4 GHz Ile mniej wiecej "%" C2D jest wydajniejszy niz P4 HT ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 10 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2007 Witam Powiedcie mi jak jest roznica miedzy wydajnoscia nastepujacych procesorow : - Intel P4 2.4 GHz HT - Intel C2D 2.4 GHz Ile mniej wiecej "%" C2D jest wydajniejszy niz P4 HT ? Mniej wiecej pewnie ze 100x :razz: Nie zegar swiadczy o predkosci pracy. To sa lata swietlne... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zajdzik Opublikowano 10 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2007 Mniej wiecej pewnie ze 100x :razz: Nie zegar swiadczy o predkosci pracy. To sa lata swietlne... nie no nie przesadzajmy ze 100x c2d 1,86ghz@2ghz oblicza liczby pi średnio trochę ponad 2x szybciej jak PIV z ht 3,2ghz@4ghz, przynajmniej tak to wyglądało u mnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
capone Opublikowano 10 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2007 Widze że ja nie jedyny oglądam naruto:D Powracając do tematu około 5x szybszy będzie. Jedno jest pewne będzie szybszy :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rikki Opublikowano 10 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2007 Nie ma czgo porównywać - różnica jest ogromna. BTW interesujący jest ten Freezer na s. 775 z Twojego siga na płycie pod 478 :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 10 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2007 nie no nie przesadzajmy ze 100x c2d 1,86ghz@2ghz oblicza liczby pi średnio trochę ponad 2x szybciej jak PIV z ht 3,2ghz@4ghz, przynajmniej tak to wyglądało u mnie + jeszcze dodajmy że c2d ma prawdziwe 2 jajka :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pierdlik Opublikowano 10 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2007 Witam Powiedcie mi jak jest roznica miedzy wydajnoscia nastepujacych procesorow : - Intel P4 2.4 GHz HT - Intel C2D 2.4 GHz Ile mniej wiecej "%" C2D jest wydajniejszy niz P4 HT ? Co ty porównujesz. Nie ma czego tu porównywać wydajność C2D jest ogromna :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zajdzik Opublikowano 10 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2007 + jeszcze dodajmy że c2d ma prawdziwe 2 jajka :wink:tak tylko ja pisze o wydajności praktycznej a nie teoretyczniej i dlatego podałem za przykład obliczanie liczby pi wprawdzie u mnie był to pIV 4ghz a nie 2,4 ale różnica w wydajności na pewno nie jest większa jak 4x skoro tylko lekko ponad 2x szybciej oblicza liczby pi czyli lekko ponad 2x jest szybszy. oczywiście do tego trzeba dodać to że można na nim większą liczbę programów odpalić bez widocznej straty w wydajności ale praktyczna wydajność nie jest aż tak wielka ja pisze firekage (100x :) ) co nie zmienia faktu że jest duża w porównaniu z każdym pIV Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M4TEUSZ Opublikowano 10 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2007 W porównaniu z porównywalnym do tego pentiuma XP2400+ lekko podkręconym do 2,2GHz, lekko podkręcony E6300@3GHz jest wydajniejszy 2 do 4 razy np SPI 22 vs. 8min, oprócz tego dwa jajka bardzo przydają się przy robieniu paru rzeczy na raz, np. ściąganie czegoś, nie powoduje żadnych przycinek w czasie grania, co niestety na athloniku się zdarzało, tak więc niebo a ziemia :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PC_Speaker Opublikowano 10 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2007 BTW interesujący jest ten Freezer na s. 775 z Twojego siga na płycie pod 478 u kumpla śmiga ... co prawda na zapince, która sam robił ale śmiga :P [ot] wiem do czego pijesz[/ot] Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.Martin Opublikowano 11 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2007 oj czepiacie sie chyba mego bledu w podpisie jesli chodzi o cooler - moze to nie "7" tylko inne oznaczenia - nie mam juz pudelka i nie moge sprawdzic - jakby ktos to porosze o podanie prawdzinej nazwy tego coolera a poprawie podpis Teraz jeszcze mam jednao pytanko - slyszlaem ze w drugim polroczu maja sie pojawiac procesory C2D na szynie 1333 MHz - powiedcie mi czy to beda dwurdzeniowce czy czterordzeniowce ? - i oczywiscie beda one szybsze od tych co teraz C2D na 1066Mhz . Kiedy dokladnie maja sie pojawiac procki 1333MHz oraz jakie sa przedziwiane predkosci tych prockow ? oraz czy beda one kompatybilne z chipsetem i965 plyty glownej ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konio68 Opublikowano 11 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2007 A ja Ci powiem tak: Robiłem rara dlapróby obrazu iso 7G - PIV 3,06 HT 533 DDR400 = 4.55min. C2D 3,2 fsb 400 DDR II 1000 - 55 min. Ogólnie cała platforma ma wpływ....czyli ok 5X szybciej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zajdzik Opublikowano 11 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2007 A ja Ci powiem tak: Robiłem rara dlapróby obrazu iso 7G - PIV 3,06 HT 533 DDR400 = 4.55min. C2D 3,2 fsb 400 DDR II 1000 - 55 min. Ogólnie cała platforma ma wpływ....czyli ok 5X szybciej. jak dla mnie to nie jest 5x szybciej a 11x wolniej :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
surix Opublikowano 11 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2007 A ja Ci powiem tak: Robiłem rara dlapróby obrazu iso 7G - PIV 3,06 HT 533 DDR400 = 4.55min. C2D 3,2 fsb 400 DDR II 1000 - 55 min. Ogólnie cała platforma ma wpływ....czyli ok 5X szybciej. Ten proc to była kicha, I wersja z HT do tego 533....... Chociaż napewno C2D jest nieporównywalnie szybszy niż P4 :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość teat Opublikowano 11 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2007 (edytowane) Wypowiem sie co do p4 ja ze swojego 2.66 jestem zadowlony i na C2D sie przesiade chyba pod koniec tego roku :-P P4 powiesze na scianie bo za 100zł mi sie go nie bedzie opłacało sprzedawac :blink: Edytowane 11 Lutego 2007 przez teat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 11 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2007 Wypowiem sie co do p4 ja ze swojego 2.66 jestem zadowlony i na C2D sie przesiade chyba pod koniec tego roku :-P P4 powiesze na scianie bo za 100zł mi sie go nie bedzie opłacało sprzedawac :blink: Teat...Allegro , screen na 4GHz , w tytule SELEKT ala aukcje Juhas...i juz masz 200...Celki bez laski w tej cenie sprzedasz...co dopiero PENTIUMA. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PC_Speaker Opublikowano 11 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2007 @Mr.Martin : Czterordzeniowce beda miały nieco wolniejsze zegary mimo, że szybszą szynę co wpłynie na ich większą, choc nie duzo większą wydajność względem najszybciej taktowanych C2D. To chyba tyle w temacie. jak udowodnił Intel, siła nie w MHz wyduszanych byle podbić def takty a w szykości magistrali i tu jest pies pogrzebion. Swoją droga wielki krok naprzód z równym podkręcaniem obu rdzeni i ich możliwościami OC względem PD'ków i wcześniejszych dwurdzeniowców nie uwazacie? :D Zreszta był tu kiedyś topic o ilości rdzeni i ich zmniejszanym taktowaniu i bodajże PelZaK stwierdził, że gdyby było tych rdzeni 32 to każdy mógłby mieć po 800 Mhz albo i mniej a byłyby szybsze niż niejeden z taktowaniem 3 GHz na dwóch rdzeniach... chyba tak to szło :P Jak widzisz Mr.Martin wysokie taktowanie często nie idzie w parze z wydajnością co udowodnił AMD względem Intela trochęczasu temu a teraz Intel to udowadnia i chwała im za to :P Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość teat Opublikowano 11 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2007 Teat...Allegro , screen na 4GHz , w tytule SELEKT ala aukcje Juhas...i juz masz 200...Celki bez laski w tej cenie sprzedasz...co dopiero PENTIUMA.Mowisz, screna to i ja na 5ghz zrobie :lol: no w sumie PENTIUM to PENTIUM te GHZ, Kowalski sie skusi :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...