Gość Soker Opublikowano 8 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2007 40-50zł z tym że pewnie Cię ostrzegą iż operacja może nie wyjść ;) lecz w większości wypadków wychodzi i gra guitar! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
narcyz Opublikowano 8 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2007 Albo za darmo samemu. Poszukaj sobie o Nokia Software Updater ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 8 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2007 @DoctorPulse dokładnie, zrób tak jak narcyz Ci radzi, tylko pamiętaj o NSS, i zmianie Product Code, ale po więcej info na temat: co i jak zajrzyj tutaj http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=225832&st=0 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DoctorPulse Opublikowano 9 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2007 (edytowane) gdzie mogę znaleść PL menu do n93? czy wystarczy sam Nokia Software Updater? Edytowane 9 Maja 2007 przez DoctorPulse Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 9 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2007 jeżeli chcesz mieć polski język to musisz zmienić Product Code za pomocą Nemesis Service Suit * instalujesz NSS w najnowszej wersji (1.0.38.10) (przy instalacji będzie opcja do wyboru, nie pamiętam jak się nazywa, ale zaznacz "virtual") * przy podłączonym telefonie odpalasz NSS * "wczytaj" telefon -na zakładce "Flash", klikasz na "Scan" * szukasz miejsca "Product" i sprawdzasz czy kod który wygenerowało jest innych od tych 2óch: 0531246 RM-55 Custom TX EURO3 Pearl Black 0531264 RM-55 Custom TX EURO3 Aluminum Grey (chodzi o te cyferki na początku) * jeśli jest to tam wpisujesz 1 z powyższych kodów * klikasz na "Flash" Product Code został zmieniony * wchodzisz na stronę Nokii * ściągasz Nokia Software Updater * zrób sobie kopię danych w Nokia PC Suit (najlepiej same telefony i smsy, czy co tam chcesz) * instalujesz NSU i podłączasz telefon (najnowsza wersja programu powinna sama sprawdzić czy masz najnowszy soft) * postępujesz tak jak będzie prowadził Cię instalator (pliki się ściągną na dysk, tel się wyłaczy, po kilku minutach się włączy i po sprawie) aha, dla bezpieczeństwa podłącz telefon pod ładowarkę, żeby czasem nie padł i rób to oryginalnym kablem to chyba byłoby na tyle. W Internecie znajdziesz proces flashowania nawet ze skrinami więc nie powinieneś mieć problemów Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DoctorPulse Opublikowano 9 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2007 dzięki wielkie przemek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 9 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2007 nie ma za co, mam nadzieje, że pomogłem i nic nie pominąłem bo pisałem z pamięci ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tehate Opublikowano 10 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2007 paczka01, N70 wybrałem dlatego, że mam 2GB Kingstona RS-MMC, poza tym chcę telefon na Symbianie 8.1 bo znam dużo ciekawych aplikacji a i jeszcze mi się z wyglądu podoba - w porównaniu z innymi Symbianowymi telefonami z którymi miałem do czynienia jest mała i lekka (a może nie mam "wyczucia" czy czegoś - Communicator też był dla mnie w miarę lekki ;)) A do MP3 zamierzam kupić AD-15 i słuchawki Creative EP-630 Kupilem sobie karte kingston 2gb rs mmc i moja nokia n70 jej nie widzi radzono mi aktualizować soft ale wersja którą posiadam v 5.0638.0.1(18-09-06) pokrywa sie z ta która można znalezdz na oficjalnej stronie nokii i mowia tam ze to jest aktualna wersja .W zwiazku z tym nie wiem czy jest gdzies dostepny nowszy soft a moze wystarczy sciagnac jakiegos patcha-prosze o pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
G73 Opublikowano 10 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2007 (edytowane) najnowszy soft dla N70 to: 5.0705.3.0.1 sproboj sposobu ze zmiana product code opisanym wyzej edit: chociaz soft 5.0638.0.1 obslugiwal juz karty 2G, sproboj ja sformatowac w innym telefonie badz w czytniku Edytowane 10 Maja 2007 przez remek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
caillain Opublikowano 10 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2007 Czy ktoś z obecnych miał do czynienia z Sony Ericsson Update Service? Coś podkusiło mnie dziś by zmienić soft w w950, a po pobraniu danych z sieci ( w trakcie flasha) programik stwierdził że telefon jest odłączony w zwiazku z czym proces musi zostać przerwany. Telefon oczywiście był podłączony, na szczęście cała operacja przebiegła ponownie ale czy to normalne zachowanie oprogramowania od se? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AragornPL Opublikowano 11 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2007 Tehate, soft 5.0638.3.0.1 obsługuje karty 2GB (niech zgadnę, skoro nie możesz zaktualizować do 5.0705.3.0.1 przez NSU to pewnie masz telefon z Orange? I Cię wkurza Orange Menu? Nic prostszego, zmieniasz PC NSS i jazda ;)) Sformatuj ją w komputerze jako FAT16 (w XPku FAT) i spróbuj ponownie Jak nie zadziała, oddaj (jeżeli masz gwarancję) Swoją drogą, już parę osób na forum.symbianos.pl też miało ten problem i okazało się, że to karty były wadliwe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 11 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2007 Dlaczego Symbian? Przede wszystkim możliwość odpalenia wielu aplikacji naraz (ostatnio bawiłem się 6233 na S40 v3, ogólnie telefon fajny, ale brak możliwości słuchania muzyki i przeglądania internetu jednocześnie jest jak dla mnie bardzo dużą wadą. Żeby cokolwiek zrobić, musimy wyłączyć odtwarzacz lub inną aplikację, którą w tej chwili używamy) Do takich cudow nie trzeba symbiana. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
860lacov Opublikowano 11 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2007 Może nie, ale jak napisał Aragorn nokia 6233 nie da rady więc pewnie i sporo innych telefonów też nie (w k750 można słuchać muzy i bawić się 1 aplikacją) A ja mam taką ciekawostkę dla tych, którzy niedawno zaopatrzyli się w tel z symbianem Mam nokię 6630 i dopiero niedawno dowiedziałem się, że jeśli przytrzymamy klawisz ABC (ołówek) to wciskając joystick możemy zaznaczyć fragment tekstu i skopiować go. Inna ciekawostka to taka, że normalnie nie da się dodać dowolnego programu do "Idź do" Niedawno zainstalowałem sobie program a nazwie AppMan i okazało się, że ten program taką funkcję posiada. Teraz mam moje ulubione programy w idź do :) Myślę, że część osób o tym nie wiedziała więc zapewne się przyda :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
G73 Opublikowano 12 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2007 hot_lopez jest tez fajny programik cos w stylu idz do, nazywa sie smart settings, mozna nawet podmienic jego domyslna ikonke na ikonke z XP, ciekawie to wtedy wyglada i oczwiscie jest bardzo funkcjonalny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 12 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2007 hot lopez ale jak widzisz uzywanie kilku aplikacji naraz nie jest domena Symbiana i nie z tego powodu powinnismy go wybierac. Sa jeszcze telefony oprocz K750i, ktorymi mozemy sie tak bawic a nawet wiecej - korzystac z kilku funkcji i sie miedzy nimi plynnie przemieszczac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
860lacov Opublikowano 13 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2007 (edytowane) To żadna złośliwość czy coś, ale możesz napisać jakie to telefony (na prawdę nie wiem) k750 podałem jako przykład, ale i tak do symbiana nie można go proównać (jeśli chodzi o działanie na kilku aplikacjach na raz) Ostatnio zamieniłem k750 na 6630 Na początku byłem bardzo zadowolony bo i super gierki mogłem odpalić i różne programy, ale ostatnio stwierdziłem, że ta zamiana nie była do końca dobra. w gry gram dużo rzadziej, a programy stały się dla mnie [ciach!]łą. Jeśli już czegoś słuchałem na telefonie to było to radio czego w 6630 nie ma. Napisałem to żeby przyszli potencjalni kupujący zastanowili się czy symbian na prawdę jest im potrzebny. Oczywiście jeśli ktoś może kupić sobie telefon, który ma w zasadzie wszystko + symbian to super, ale ja w tej chwili jeśli miałbym wybierać miedzy czymś takim symbian bez radia, bez irdy jakiś telefon bez symbiana, ale za to z radiem i irdą (to tylko przykłady) zdecydowanie wybieram to 2 p.s. A takim moim małym marzeniem jest p990i :), ale niestety studia dzienne skutecznie odcinają mnie od napływu gotówki więc muszę czekać :) edit p.s.2 filtr fajnie mnie ocenzurował :) napisałem p i e r d o ł ą (czy to brzydki wyraz bardzo ? ) :) Edytowane 13 Maja 2007 przez hot_lopez Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 13 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2007 (edytowane) Ostatnio zamieniłem k750 na 6630ja ostatnio zmieniłem w drugą stronę ;) ale nie dlatego, że mi się symbian znudził. większy przypływ gotówki po sprzedaniu 6630 mi się przyda, bo mam trochę "inwestycji", a k750i wziąłem sobie w MM na 20 rat po 30 zł (600zł) bez żadnych dodatkowych opłat (moja studencka kieszeń to przeżyje, a na razie nie musiałem płacić za nią ani grosza :D ). Cena jak za nowy tel bez sima tez jest do przyjęcia i tyle :) W przyszłości chętnie wrócę do symbiana :) Edytowane 13 Maja 2007 przez przemekbydgoszcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 14 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2007 (edytowane) To żadna złośliwość czy coś, ale możesz napisać jakie to telefony (na prawdę nie wiem) Jest nim moj nowy nabytek Benq-Siemens EF81 Nie znam calej serii tych BS i czy np w EL71 tez nie wystepuje podobna funcja ale watpie. W EF81 jest to specjalny przycisk ten z lewej strony klawisza "C" (cancel) pod kierunkowym. Edytowane 14 Maja 2007 przez Kaeres Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
narcyz Opublikowano 15 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2007 Panowie dyskutujcie tu tylko o telefonach, które mają Symbiana. O funkcjonalności innych telefonów zawsze można założyć nowy temat, ale tu proszę nie robić OT! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
G73 Opublikowano 15 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2007 (edytowane) test N95: http://www.symbianos.pl/Artyku%B3y/Testy_s...le_wielki_duch/ edit: nowy, darmowy menedzer plikow na S60 3rd: http://n80.blox.pl/2007/03/FExplorer-Y-bro...ActiveFile.html Edytowane 15 Maja 2007 przez remek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maSTHa212 Opublikowano 15 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2007 Moze tutaj zadam pytanko, bo telefon na Symbianie. Oto mam taka zagwozdke. Zawsze w telefonie mialem ustawione w opcjach do GPRSu "uzywaj tylko jesli potrzebne" czyli polaczenie aktywowalo sie tylko gdy sciagalem maila/odpalalem przegladarke a potem zamykalo transmisje czyli tracilo sie czesc pakietu, raz mniej raz wiecej. I wpadlem na taki pomysl zeby przelaczyc w ustawieniach na "zawsze jesli dostepne". Teraz znaczek zasiegu ma 3G i obok 2 strzalki przerywane czyli tak jakby polaczenie pakietowe bylo zawieszone. I teraz pytanie: czy teraz to bedzie dzialac tak, ze gprs bedzie non stop podtrzymywany, tak jakby non-stop online? Czy jednak zostanie tak jak bylo czyli mimo tego ze te strzalki sa caly czas to polaczenia beda zamykane i zamiast sesji powiedzmy 7 dniowej (bez wylaczenia tela w miedzyczasie) beda nadal powiedzmy 10 minutowe (czyli tyle ile faktycznie uzywalem). Po prostu czy da sie ustawic zeby telefon non stop trzymal polaczenie? Czy ten moj sposob zadziala czy nie? A jesli nie to czy sa inne sposoby? pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 15 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2007 (edytowane) @remek Y-Browser już ze 2 miesiące jest na tej stronie ;) ----- Edit----- @remek tak myślałem ;) swoją drogą Aragorn mógłby edytować posta na 1 stronie i jakieś linki dołożyć, coś na styl FAQ: Blox, Symbianos, itd. Edytowane 16 Maja 2007 przez przemekbydgoszcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
G73 Opublikowano 16 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2007 przemekbydgoszcz wiem ale chce zeby temat o symbianie nabral mocy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 17 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2007 Najprawdopodobniej dzisiaj przychodzi szwagier z N70. Powiedzcie czym sie odrazu bawic aby zostac w szoku ? Raz w zyciu widzialem symbiana (7650) i taki sredni systemek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ld Opublikowano 17 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2007 Najprawdopodobniej dzisiaj przychodzi szwagier z N70. Powiedzcie czym sie odrazu bawic aby zostac w szoku ? Raz w zyciu widzialem symbiana (7650) i taki sredni systemek. Niczym, N70 to bardzo sredni telefon :P jak chcesz sie symbianem zachwycac to albo n95 albo nowe SE (m600/p990 albo poczekaj na P1 nowego ;) ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
860lacov Opublikowano 17 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2007 Niczym jak niczym. Jeśli wiesz ogólnie na co stać symbiana to raczej i te najnowsze aż tak bardzo Cię nie zaskoczą. I jest jeszcze jedna sprawa. Wszystko zależy od tego co w tej N70 jest. Jeśli nic w niej szwagier nie instalował to telefon będzie miał takie same funkcje jak te bez symbiana, a nawet słabsze :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BezbronnyPL Opublikowano 18 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2007 Moze tutaj zadam pytanko, bo telefon na Symbianie. Oto mam taka zagwozdke. Zawsze w telefonie mialem ustawione w opcjach do GPRSu "uzywaj tylko jesli potrzebne" czyli polaczenie aktywowalo sie tylko gdy sciagalem maila/odpalalem przegladarke a potem zamykalo transmisje czyli tracilo sie czesc pakietu, raz mniej raz wiecej. I wpadlem na taki pomysl zeby przelaczyc w ustawieniach na "zawsze jesli dostepne". Teraz znaczek zasiegu ma 3G i obok 2 strzalki przerywane czyli tak jakby polaczenie pakietowe bylo zawieszone. I teraz pytanie: czy teraz to bedzie dzialac tak, ze gprs bedzie non stop podtrzymywany, tak jakby non-stop online? Osobiście mam ustawione "Kiedy dostępny"=zawsze on-line.Różnica jest taka ,że sesja GPRS/EDGE/UMTS jest ciągle podtrzymywana -teoretycznie w nieskończoność-jednakże w praktyce, operatorzy przerywają ją po jakimś czasie.Generalnie "zawsze on-line" jest dla nas korzystniejsze ze względu na niższe koszty pakietów.Jak zresztą zauważyłeś. Niczym, N70 to bardzo średni telefon :P jak chcesz sie symbianem zachwycac to albo n95 albo nowe SE (m600/p990 albo poczekaj na P1 nowego ;) )Akurat mam odmienne zdanie , "nowszy symbian" jest powtarzany jak mantra przy zaletach nowych smartfonów.Tymczasem baza programów dla series 60 V1 i V2 jest sporo większe i budowana latami. Zanim do tego stadium dojdzie 9.xx minie jeszcze sporo czasu.Do tego część aplikacji oferowana jest w dwóch wersjach" dla symbian v2i v3.Kłopot zaczyna się przy korzystaniu z GPS, większość nowych programów nawigacyjnych, opracowywana jest tylko dla Symbian 9.xx.Nowszy system jest szybszy ,stabilniejszy, i ogólnie wygląda trochę lepiej -również z uwagi na lepsze wyświetlacze nowych modeli smartfonów.Niemniej nie jest to przepaść, mam na bieżąco porównanie z N73, i oprócz zalet samego smartfonu trudno podniecać sie samym symbianem.Dodam jeszcze ,że znam całkiem spora grupę ludzi , którzy używają "symbianowców" i w ogóle nie mają o tym pojęcia, lub nie znają możliwości tego OSu-dla nich telefon "ma funkcje",robi" to i tamto" ,ma fajne "to i to" itd. Więc oddzielmy zachwyt nad funkcjami telefonu a samym symbianem,bo póki co to na starszym OSie mamy więcej możliwości. @Kaeres A jeśli chodzi o N70 czy inne "starocie" to można na nich: -odtwarzać filmy avi(divx) z napisami.Co prawda czasem szkoda filmu,ale seriale ogląda sie bardzo dobrze, obejrzalem kilka odc.The Simpsons,Kompanię Braci-świetna jakość obrazu.Zero pikselozy znanej z formatu 3GP. -uruchamiać niezłe gierki w formacie .sis(póki co na OS9,xx 95% gier to dość marne gry JAVA,choć zdażają się perełki). np.Doom 1 z PC(quake 1 też jest ale gorszy),Cannon Fodder (hit z Amigi), czy Another World(hicior z PC/Amiga) -uruchamiać gry z N-Gage(niemożliwe na OS9) ,co prawda nie wszystkie i czasem z problemami ale ich poziom jest bardzo wysoki.Wczoraj uruchomiłem Colin McRae 2005-żywcem gra przeniesiony CMR 2002 z PC -wszystko identyczne ,fantastyczny gamplay jak na komórkę. -uruchamiać emulatory Game Boy,lub lepiej SNES z takimi hitami jak Mortal Kombat ,Flashback i innymi.Romy gier dostępne są za darmo na wielu stronach. -o GPS,słownikach itp tylko wspomnę. Generalnie słuchawka z symbianem to konsola,miniaturowe centrum multimedialne itd. Czasem ta różnorodność szybko się nudzi, i w ogóle nie korzysta się z tych możliwości,lub wykorzystuje się ich tą część. która w innych telefonach działa lepiej /szybciej(vide aparat z k750i+jego player mp3).Mnie najbardziej przeszkadzają rozmiary samej słuchawki, dlatego chętnie powitałbym symbiana w mniejszej formie -czekam na pojawienie się Nokii 6120 Classic i może pomyślę o zmianie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AragornPL Opublikowano 18 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2007 (edytowane) Co do S40 Nokii i słuchania muzyki deczko się pomyliłem - da rade słuchać muzyki i np. pisac SMSa na raz, ale trzeba włączyć przez odpowiedni odpowiedni program, a nie przez galerie. FAQ w pierwszym poscie? Dobry pomysł, tylko co ma w nim być? ;). A właśnie - teraz pisze tu z mojej N70 @ Opera Mobile :) Edytowane 18 Maja 2007 przez AragornPL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blue Opublikowano 19 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2007 mam pytanie , odnosnie filmów na n73, da rade na niej otworzyc filmy w formacie wmv, avi? jesli tak jak to zrobic? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
860lacov Opublikowano 19 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2007 Nie wiem jak z WMV, ale z avi poradzić sobie powinien smart movie lub mobile divx player (ten drugi chyba nawet darmowy) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...