Skocz do zawartości
Gość FuXx^ diE

Asus M2n-e Problem Z Ddr2

Rekomendowane odpowiedzi

Gość FuXx^ diE

Witam. Jak wiadomo z w/w plyta glowna od poczatku byly problemu jesli chodzi o kompatybilnosc z pamieciami ddr2, z reszta jak i z innymi mobo. W kazdym razie mam Corsair Twin2X DDR2 2x 512MB 675MHz CL4-4-4-12 i przy wlaczonym c&q i tzw. NOS 10% pamieci te ustawione wlasnie na tych timignach fixuja. Tzn. no po jakims czasie robi sie reset i tak w kolko, minie jakis czas i reset. W ich opisie pisze ze dzialaja 1.8-1.9 ale szczerze powiem ze w/g mnie na tych timingach ktore powinny byc to one powinny miec jakies 2.0 V, a na m2n-e nie jestem w stanie bo ma max. 1.95 co jest WIELKIM minusem tej plytki ktora pozatym jest SWIETNA. Pamieci zaczynaja dopiero dobrze pracowac przy 1.90 V min i ustawieniu taktowania procesora manual i tam juz indywidualnych ustawien. Chociaz i przy tym sie zdarzaja resety ale rzadko. Wiec mam wielkie pytanie co zrobic z tym fantem ? Zastanawialem sie nad wydeytowaniem biosu i podniesieniu tego napiecia do jakis 2.1 , ale szczerze powiem ze nie wiem czy sie wogole da, a jesli nie to co w tym przypadku ? ;/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O edycji BIOSu modbinem możesz zapomnieć (nie jesteś pierwszy :D ). Chyba, że jesteś taki kozak i potrafisz oprogramować układ do regulacji napięcia na ramce w asm - wtedy "wystarczy" napisać i dodać do BIOSu łatkę ISA-ROM :).

Tzn. no po jakims czasie robi sie reset i tak w kolko, minie jakis czas i reset. W ich opisie pisze ze dzialaja 1.8-1.9 ale szczerze powiem ze w/g mnie na tych timingach ktore powinny byc to one powinny miec jakies 2.0 V, a na m2n-e nie jestem w stanie bo ma max. 1.95 co jest WIELKIM minusem tej plytki ktora pozatym jest SWIETNA.

Sory stary, ale nie rozumiem: płyta restartuje ci się czasem na fabrycznych (jeśli dobrze zrozumiałem) ustawieniach i uważasz, że jest świetna, bo czasem działa? Jak dla mnie stawiałoby to tą płytę poniżej poziomu ECS.. Tymbardziej, że twój przypadek nie jest odosobniony.

Do czego to doszło, ludzie cieszą się, że super ASUS czasem działa :D.

Na twoim miejscu (i innych właścicieli tej płyty) waliłbym maile na opór do producenta - przecież to śmiech na sali, żeby sprawna płyta miała problemy z pracą na domyślnych ustawieniach.

Edytowane przez luk1999

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi