Skocz do zawartości
Imperator Kret

Moje Boje - Tanie Wyciszanie Komputera

Rekomendowane odpowiedzi

Pewien czas temu(początek października) zabrałem się za wyciszanie hałasującego pudła jakim jest PC. Najtańsza obudowa Codegena, więc przeróbek było niemało.

Rev. 1

Zaczęło się niewinnie:

:arrow: Radiator Titan TTC-NK32TZ jako passive

:arrow: Zasilacz Tagan 330-U01

:arrow: Wentylator Fander FX120-B na minimum RPM z przodu obudowy

:arrow: Wentylator Arctic Cooling Fan 3 na ~5V z tyłu obudowy

:arrow: Dysk Seagate Barracuda IV 40GB

:arrow: Maty bitumiczne APP

:arrow: Gąbka akustyczna 5 mm

:arrow: Obniżenie napięcia procesora do 1V bez obniżania taktowania

:arrow: 4 wentylatory

Zdjęcia:

Widok na całość oraz front:

Dołączona grafika Dołączona grafika

Pasiwne chłodzenie procesora, grafiki i NF3:

Fander i Arctic Fan 3:

Bok obudowy z matami oraz gąbką akustyczną:

Dołączona grafika

Rev. 2

:arrow: Przymusowa wymiana zasilacza - Seasonic S12-330.

:arrow: Dysk oklejony matami bitumicznymi

:arrow: Front wykończony siatką

:arrow: 3 wentylatory

Fotki:

Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika

Rev. 3

Kolejne zmiany:

:arrow: Wymieniłem wentylator w zasilaczu na Fandera i wywaliłem grill.

:arrow: Wywaliłem Arctic Fan 3 z tylnej ścianki obudowy i zakleiłem otwór.

:arrow: Wymieniłem dysk na Seagate Momentus 5400.2 - 2,5"(silentbox z armaflex i kątowniki alu)

:arrow: Fandery zostały skręcone poniżej minimum - około 450 RPM

:arrow: 2 wentylatory

Fotki:

Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika

Rev. 4

:arrow: Pianka akustyczna 0,5 cm zastąpiona gąbką ~2,5 cm grubości

:arrow: Fander wędruje na dół obudowy mniej więcej pod chipset i będzie wpuszczony w gąbkę

:arrow: Przód zostaje zamknięty i wyklejony gąbką

:arrow: Dysk ma większe kątowniki i wędruje do 5,25"

:arrow: Blacha koło płyty i koszyki 5,25 zostają wyklejone gąbką

Fotki:

Zamknięta obudowa(jak widać po monitorze komputer pracuje):

Dołączona grafika

Środek(trochę się zmieniło w stosunku do ostatnich zdjęć):

Dołączona grafika

Pracujący Fander:

Dołączona grafika

Przód obudowy:

Dołączona grafika

Zatoki 5,25":

Dołączona grafika

No i tył:

Dołączona grafika

Na dniach dojdzie jeszcze Silverstone Acoustic Cover, w którym wymienie gąbkę na grubszą i to wszystko. Chyba osiągnąłem to co chciałem czyli ciszę :) Niedawno Slow zaprezentował wyciszenie nie zważając na koszty to ja postanowiłem pokazać kombinowanie z wyciszaniem przy ograniczonych budżetach. Dużym ułatwieniem był oczywiście mało grzejący się konfig. Na sprzęcie Slow takie budżetowe wyciszanie nie byłoby możliwe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mała uwaga, Fander na spodzie obudowy nie spełnia żadnych funkcji prócz tego, że ciągnie prąd. Musiałbyś kupić jakieś podkładki filcowe (2-3) mm, które prócz tego że podniosłyby obudowę i wentylator miałbyz czego zasysać powietrze, to jeszcze spełniałyby funkcję wyciszającą drgania.

Projekt bardzo mi się podoba, aczkowiek na koniec przesadziłęś z pianką, jest już jej jednym słowem za dużo, przez to pewnie niezły piekarniczek jest w środku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na dniach dojdzie jeszcze Silverstone Acoustic Cover, w którym wymienie gąbkę na grubszą i to wszystko. Chyba osiągnąłem to co chciałem czyli ciszę :) Niedawno Slow zaprezentował wyciszenie nie zważając na koszty to ja postanowiłem pokazać kombinowanie z wyciszaniem przy ograniczonych budżetach. Dużym ułatwieniem był oczywiście mało grzejący się konfig. Na sprzęcie Slow takie budżetowe wyciszanie nie byłoby możliwe.

Podoba mi sie, na pewno jest ciszej niz u mnie ;) Powiem Ci, ze moje poprzednie budzetowe wyciszania sie nie umywaja ;) Ale tak jak napisales na np. moim sprzecie takie rozwiazanie nie byloby mozliwe, do mocniejszego sprzetu lepiej robic cos jak Passive WC aerial'a. Tyle ze nie kazdy lubi WC...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do Fandera - może to tak wygląda, ale z początku było tam 5 mm miejsca a dołożyłem jeszcze 3 mm plexi i przy takich niskich obrotach raczej spełnia swoją funkcję - czuć zasysane powietrze po przyłożeniu ręki przy obudowie. Śruby są przykręcone przez gumowe podkładki a spód obudowy jest wyłożony jeszcze matą APP, więc wibracji nie przenosi.

Gąbki - wymiana na grubsze dała lepszy efekt i słychać różnicę między szczelnie zamkniętą obudową a choćby delikatnie uchyloną boczną ścianką. Temperatury teraz wyglądają następująco:

IDLE:

CPU(temperatura "Core") - 28*C

HDD - 35*C

STRESS(SPI 16M i skanowanie dysku w poszukiwaniu bad'ów):

CPU - 42*C

HDD - 41*C

Uważam, że jeśli chodzi o temperatury to jest całkiem nieźle jak na pełny passive.

Pudełko na dysk jest wyłożone Armaflex'em 7 mm grubości na wszystkich ściankach i w takiej puszcze siedzi dysk. Na górze wycięte są dwa otwory żeby kątowniki weszły bez luzu i one stykają się z dyskiem po bokach(Ceramique). Jedynie z tyłu jest otwór na wyjście taśmy. A co do zdjęć to hmmmm... musiałbym wszystko rozciąć bo pudełko jest sklejone na stałe, więc niechętnie. W sumie dysk 2,5" jest już cichy sam w sobie i mało się grzeje, więc silent box ma tu mało do roboty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra robota szkoda że ja mam dwie lewe ręce do takich robótek

Brawo

a jak z kurzem ?? bo chyba nie masz żadnego filtra na tą 120mm

@matrox

ten z tyłu to bodajże AF 80

bardzo dobry w miarę cichy i wydajny wentyl

Więc lepiej nic nie pisz jak masz takie bzdury pisać

Edytowane przez karwiin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Porownujesz swoj projekt do tego, co zaprezentowal Slow, tylko widzisz on nie zrezygnowal z wydajnosci kosztem ciszy... w takim wypadku chyba juz via epia by byla lepsza i mniej miejsca zajmuje. :]

Ciekawy jest ten titan na cpu, z tego co widze to tanszy nawet od freezera a sporo wieksza powierzchnia. 'Prawie' jak ninja. :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Titana swego czasu pisałem recenzję(stare dzieje Ocetimes), nieco mniej wydajny niż Freezer.

A co do porównywania mojego projektu i Slow - nie każdy ma kasę na taki sprzęt jak Slow i jeszcze takie chłodzenie do niego :wink: Tak więc są to dwie różne drogi do osiągnięcia ciszy. Ja nie potrzebuje tak ogromnej wydajności, więc przecież nie kupię sprzętu tylko dla szpanu. Wolę te pieniądze wydać na coś innego.

AF 3 chodził na mniej niż 5V i wtedy był baardzo cichy. Po zdemonotowaniu go, temperatury nie podniosły się znacznie, więc cóż - zawsze to jeden wentylator mniej :)

Nigdy nie miałem filtrów przeciwkurzowych w komputerze i nigdy kurzu w środku nie było - może to zasługa częstego otwierania obudowy, bo prawie codziennie zdejmuję bok obudowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z jednej strony rezygnujesz z wydajnosci kosztem niskobudzetowosci projektu a z drugiej kupujesz nie tani zasilacz, gdy taki fortron 350w z allegro za 50zl poradzil by sobie i z dwiema takimi kinfiguracjami. :]

Co do titana to juz znalazlem w necie recke, dziwne takie bydle a slabsze od frezka. :?

Edytowane przez ath

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może po prostu lubie spać spokojnie i mieć markowy, chłodny i cichy zasilacz, który będzie służył po wymianie sprzętu na nowszy? Fortrona bym do komputera nie włożył bo nie ufam im i tyle. A w tym komputerze już siedziała grafa 7800, więc żarło trochę prądu więcej, zwłaszcza z procem na 2,4 GHz.

Jako że dostaje pytania odnośnie siatki użytej na front - kupiłem ją na allegro - link, ale nie polecam sprzedawcy bo czekałem 3 tygodnie na towar...

Edytowane przez Puma

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rev. 2

:arrow: Przymusowa wymiana zasilacza - Seasonic S12-330.

Można spytać co się stało z tym Taganem 330W, bo właśnie nabyłem taki znajomemu? :huh:

Co się tyczy taniego wyciszania i drogiego zasilacza - ja też jestem zwolennikiem oszczędzania, jeśli w ogóle, to na wszystkim poza zasilaczem. Szybko się wyleczyłem z odmiennego podejścia, gdy w przeciągu 3 lat wymieniałem 3 razy zasilacz w tej samej konfiguracji.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A Tagan z niewiadomych przyczyn sobie wybuchnął pewnego dnia :? Rozsadziło kilka elementów w środku, żebym to ja jeszcze wiedział czemu, nawet spięcie na linii 12V nie wywołuje takich szkód, więc już nie wiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może po prostu lubie spać spokojnie i mieć markowy, chłodny i cichy zasilacz, który będzie służył po wymianie sprzętu na nowszy? Fortrona bym do komputera nie włożył bo nie ufam im i tyle. A w tym komputerze już siedziała grafa 7800, więc żarło trochę prądu więcej, zwłaszcza z procem na 2,4 GHz.

Jako że dostaje pytania odnośnie siatki użytej na front - kupiłem ją na allegro - 2507324[/snapback]

A Tagan z niewiadomych przyczyn sobie wybuchnął pewnego dnia :? Rozsadziło kilka elementów w środku, żebym to ja jeszcze wiedział czemu, nawet spięcie na linii 12V nie wywołuje takich szkód, więc już nie wiem.

Jak widac nawet drogi, markowy sprzet nie zawsze pozwala spac spokojnie. Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DO pasywnych configow zdecydowanie lepsze sa zasilki 120mm, tagan z tymi 80mm ostro sie nagrzewa przy cieplym powietrzu z wewnatrz, no i to znacznie starsza i mniej sprawna konstrukcja.

Wielka zaleta ukladu to dysk 2.5, tutaj mozna mowic o prawdziwej ciszy. Skutecznie wyciszyc 3.5'' taka homemadeowa metoda jest naprawde trudno.

Uklad dostosowany do potrzeb - juz brak grafiki bardzo duzo ulatwia. Moznaby sie pobawic z pogonienien proca na normlanych taktach albo na o/c - w koncu to w zasadzie jedyny mocniej grzejacy sie element (a i tak semp jest stosunkowo chlodny). Tzn nie wiem czy downcloacking jest tutaj konieczny (bo jako sport sam w sobie to tez ciekawostka :) ). Jak ci pokaze 50C w stresie a bedzie stabilny to nie ma sie o co martwic imo.

Edytowane przez aerial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro nie ma różnicy między 1 a 1,4V to po co przepłacać za prąd?

Popieram

Mój Thorton 2200+(13.5x133)poszedł na 3200+ (11x200) przy napięciu obnizonym do 1.5V a przy ustawieniu 10x200 smiga na 1.45V. Tak że przy wentylatorze na chłodnicy (Zaward 1200mm chłodnica-BlackWater Ultimate 121) ustawionym na 670rpm temperatura na procku skoczyła najwięcej do 42*C (*)

* - nie porównujcie Bartona do A64 a tymbardziej Sempronów.

Obecnie zbieram wszystkie "klocki" i niedługo zbuduje coś na wzór co Puma zrobił tylko że chłodzenie wodne a nie pasywne.

2 wentylatory120mm w kompie - 1 w zasilaczu i jeden na chłodnicy.

Dysk już siedzi w małej skrzynce aluminiowej oklejonej matami bitumicznymi, mała skrzynka siedzi w dużej skrzynce aluminiowej wyklejonej od srodka i zewnątrz matami bitumicznymi - temperatura dysku max jaki widziałem to 40*C

Edytowane przez pietach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi