Skocz do zawartości
EXO3

Mój Nowy Komp 1500 Zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Nadszedł sądny dzień zmiany kompa :D

Postaram się jak najdokładniej wyjaśnić moją sytuację żebyście mogli łatwo mi pomóc w rozterkach ;)

Budżet:

Kompa składam za własną, zarobioną kasę, więc każda złotówka powyżej granicy 1500-1600 złotych jest dla mnie ciosem w samo serce ;)

"Własna propozycja":

Zestaw Sysaka (thx dla niego) za ~1500 wydaje mi się całkiem atrakcyjny...

Choć oczywiście nie byłbym sobą gdybym nie spytał co byście w nim zmienili ;)

MOBO Biostar tForce4 AM2 ________________________________________ 269zł

CPU AMD Sempron 64 3000+ Orleans BOX _________________ 186zł

RAM A-Data Vitesta 1GB 667MHz ____________________ 260zł

GRAFIKA Palit 7600GS Sonic 256MB DDR3______________________ 335zł

HDD Seagate 7200.10 (?) 160GB SATA2 ______________ 212zł

DVD-RW Asus DRW-1608P3S OEM _______________________ 114zł

Zasilacz Modecom MC-350 ATX 350W __________________________ 108zł

CAŁOŚĆ: 1484 - nagrywarka = 1370zł

OPCJA

CPU AMD Athlon 64 3000+ Orleans BOX ____________ 273zł

Zasilacz HuntKey HK-350AP 450W __________________ 199zł

Ze starego kompa zostawiam: Audigy 2, napęd DVD, nagrywarkę DVD, na wszelki wypadek sieciówkę i.... tyle, FDD chyba nawet nie będę przekładał bo po cóż mi to cudo w dzisiejszych czasach.

Teraz sprawa "do czego komp ma służyć":

Ogólnie to nie gram - no tylko w PES'a ale do niego wystarcza obecna "maszyna", aczkolwiek nie potrafiłbym sobie odmówić po kupnie nowego kompa zagrania w to, co mnie ominęło przez ostatnie lata ;) tj. HL2, FEAR, Splinter Cell od 2giej części, NFS:MW, TD:U, no i może jeszcze Far Cry... Czyli wychodzi na to, że grać chyba jednak będę :)

Pozatym większość czasu na kompie spędzam na necie + gg + muza, czasem wszystko naraz, czasem coś się skanuje, czasem coś się obrobi w Photoshopie. Najprościej mówiąc: wszystkiego po trochu. Super wydajnej maszyny nie potrzebuje to i fundusz starałem się dobrać w miare racjonalny.

Teraz moje pytania:

1) czy zasilacz Modecom jest coś wart? :) czy może lepiej na starcie dołożyć do HK? nie chciałbym żeby mi się coś zjarało przypadkiem ;)

2) Procesor z "OPCJA" ma 2x więcej cache niż Semp - jak ma się sprawa wydajności tych dwóch proców? Warto dopłacić?

3) RAM - 1 GB to IMO minimum - z czasem może dokupie drugą 1 GB kostke - myślę, że w tej kwestii nie ma wyboru - cena A-daty jest aż nadto zachęcająca.

4) Jak to jest z tymi HDD? na stronie napisali, że jest to wersja 7200.9? Myślę, że 160GB jest najbardziej opłacalne w tej chwili - myle się? :)

5) Karta graficzna - tę kwestię już poruszałem w temacie kart graf. - w skrócie: 7600GS czy 7600GT np stąd

GT z tego co widziałem w testach jest wydajniejszy od GS (jasna sprawa), ale wiem też, że po OC z GS'ki robi się niezły potworek :)

Możliwości OC:

Nie można IMO napisać na tym forum przy okazji o możliwościach oc. Już mówie jak to wygląda w moim przypadku:

Ogólnie - jestem za - a nawet bardzo za. Sęk w tym, że ręka by mi się telepała, a łzy ciekłyby z oczu gdybym miał tknąć tą piękną czerwoną płytke zwaną kartą graficzną jakąś szatańską lutownicą... stąd też moje pytanie czy GS czy GT dla n00ba w oc / leniwego :)

Jeśli są jakieś nieścisłości to postaram się wyjaśnić :)

ps.

jeszcze jakaś buda by się przydała w sumie :P coś taniego może być? jakieś wskazówki?

ps.2

na tygodniu mam zamiar się przejść ze spisanym konfigiem po sklepach w okolicy i popytać za ile mi są w stanie skompletować taki sprzęt, może ktoś zna jakieś tanie sklepy w sąsiednich miastach tj. Sosnowiec, Będzin, Katowice.

Zakupów przez neta nie wykluczam, zwłaszcza gdy różnice w cenach będą znaczne...

Pozdrawiam i z góry dzięki za wszelkie porady !

edit:

posaidam monitor CRT 17" więc żadnych cudnych wyjść i wydajności w b wysokich rozdziałkach nie potrzebuje

Edytowane przez EXO3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Jest coś wart, te Modecomy są robione przez Fortrona, więc są bardzo dobre. Ale jeżeli możesz dołożyć, to brał bym jednak Huntkeya 350.

2. IMO warto dołożyć. Zawsze to parę % dodatkowej wydajności.

3. Bierz 1GB AData.

3. IMO 7200.10 250GB. Ma 16MB cache.

4. Nie ma sensu dopłacać do GT - różnią sie tylko taktami. Polecam Palita lub Galaxy.

Edytowane przez YogiCK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Tak zasiłke warto wziąć :) w tej cenie lepszych nie ma :)

2. Jak masz kase to weź A64. Jak szkoda CI tych 90 zł to nie dopłacaj (osobiście wziołbym semprona) Ale warto dokupić jakieś lepsze chłodzenie np AC Freezer64 pro.

3. Warto dokupić drugi GB ramu :) zawsze to odczujesz (nie tylko w grach ale i w windowsie)

4. Oczywiście że teraz warto kupić dysk 160-250 GB. Kupuj dysk z prostopadłym zapisem!!

5. Jak chcesz podkręcać i robić Vmody bez lutownicy to weź Galaxy 7600GS Zalman. Robi się na nich pencil-mody (czyli miękim ołówkiem) bez lutowania i utraty gwarancji!! Cena niższa niż 7600GT a po oc wydajność blisko 7800GT :)

Ale teraz warto wziąć Galaxy/Palit 7300GT i za 2 miesiące wymienić na 8300GT za podobne pieniążki co teraz 7600GS.

Kup jakąś tanią bude z możliwością zamontowania kilku wiatraków. Jakiegoś mustanga weź.

Warto poszukać jakiś sklep internetowy z siedzibą jakimś bliskim mieście.

EDIT

Za długi pisałem i YogiCK mnie uprzedził :)

Edytowane przez dzikidaniel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok czyli zasiłkę bierzemy HuntKey'a

Pencil mod - to coś dla mnie :)

Muszę się zatem rozejrzeć za wspomnianym Galaxy 7600GS Zalman.

Jeszcze jedna kwestia, o której nie wspominałem, a przypomniała mi się czytając porady dzikidaniel'a odnośnie 8xxx. Mianowicie - zdaję sobie sprawę, że całkiem niedługo ma wyjśc nowa seria kart jednakże za 2 czy tez 3 miesiące na pewno nie będę ich kupował - powód - w wakacje prawdopodobnie wyjade zagranicę i wrócę we wrześniu/październiku - więc przez 2/3 miesiące komp będzie nie używany, więc ewentualne zmiany dopuszczam dopiero po powrocie. Wtedy ceny 8xxx zapewne będą już bardzo zachęcające :)

A co do mobo - czytałem wiele pochlebnych opinii - szukać jakiejś alternatywy czy dać sobie siana w tym aspekcie? :)

ps.

Czy seria 7200.9 też ma prostopadły zapis?

w sumie nie ma dużych różnic w cenach między 160GB, a 250 GB

no ale znów - niby wszystko by wypadało wziąć z wyższej półki - ale budżet ogranicza <_<

edit 2:

znalazłem sklep w Katowicach - 7600GS Galaxy za 418zł - chyba nieźle? :)

edit3: :-P

w sumie to korzystając z tematu zapytam: czy za kompa z podpisu - bez karty dźwiękowej i dvd cena 250 zł byłaby ok? :) Allegro przejrzałem ale rozrzut cenowy jest dość znaczny :)

Edytowane przez EXO3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No mylisz się. W marcu mają być premiery nowych GeForce'ów i ATI R600. Nie wiem czy to jest aż tak długo.

Np Tu piszą że już wersja 7200.9 ma zapis prostopadły.

Cena wporzo (za 399 można na allegro kupić Galaxy 7300GT z 256MB więc różnica duża nie jest). Ja dalej polecam Galaxy 7300GT 128MB 1,2ns.

No te 200zł może dostaniesz. Ale trzeba szukać aukcji które się kończą z licytacją. Wtedy będziesz wiedział po ile stoją części :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No mylisz się. W marcu mają być premiery nowych GeForce'ów i ATI R600. Nie wiem czy to jest aż tak długo.

Np Tu piszą że już wersja 7200.9 ma zapis prostopadły.

Cena wporzo (za 399 można na allegro kupić Galaxy 7300GT z 256MB więc różnica duża nie jest). Ja dalej polecam Galaxy 7300GT 128MB 1,2ns.

No te 200zł może dostaniesz. Ale trzeba szukać aukcji które się kończą z licytacją. Wtedy będziesz wiedział po ile stoją części :)

kurde no teraz to już sam nie wiem na co się zdecydować :D

Ten 7300GT 128 MB jest do kupienia za 297 zł

wersja 256 MB za 417 zł - przy 418 zł za 7600GS

i bądź tu człowieku mądry :)

Niech mi ktoś powie jak duża jest różnica w wydajności między kartą z 256 a 128 MB DDR3?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widze taki całkiem znośny topic dlatego tutaj zasadze pytanko :) Mam teraz 6600GT i myśle co z tym zrobić, sprzedać i kupić jakiegoś taniego cosia do gier ot np. 7300GS czy zostać na tym i sprzedać dopiero kiedy pojawi się 8300 ? albo nawet coś wyższego ? Mógłbym oczywiście teraz nazbierać jakieś 350zł i wymienić 66 na 79 ale skoro DX10 ma się pojawić to mam wątpliwości :unsure:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widze taki całkiem znośny topic dlatego tutaj zasadze pytanko :) Mam teraz 6600GT i myśle co z tym zrobić, sprzedać i kupić jakiegoś taniego cosia do gier ot np. 7300GS czy zostać na tym i sprzedać dopiero kiedy pojawi się 8300 ? albo nawet coś wyższego ? Mógłbym oczywiście teraz nazbierać jakieś 350zł i wymienić 66 na 79 ale skoro DX10 ma się pojawić to mam wątpliwości :unsure:

Oczywiście, że znośny bo mój :P

Ja bym na twoim miejscu czekał na 8xxx

przeglądam neta i rozrzuc cenowy poszczególnych podzespołów jest O G R O M N Y - wystarczy powiedzieć, że A-Daty 1GB znalazłem za super okazyjną cenę 436 zł :)

Póki co udało mi się znaleźć w regionie tani dysk (209zł) no i Galaxy 7600 GS Zalman za 418 jak już pisałem wcześniej. Ciekawe czy tę płytę główną znajdę - bo z tego co widze to raczej krucho :)

W sumie to i w Proline odziwo można coś taniej kupić :) zasiłka np jest w tej samej cenie co w Zenfiście - co ciekawe jako moc szczytową podają 400W a nie 450...

E

D

I

T

:

ok wróciłem z tourne' po sklepach komputerowych w moim mieście - jednym słowem: :lol:

Może omówie tylko jedną wizytę - bo w gruncie rzeczy wszsytkie były podobne:

Daje sprzedawcy wydrukowaną kartkę z konfigiem:

Biostar tForce4 AM2

AMD Sempron 64 3000+ Orleans BOX

Galaxy GeForce 7600GS Zalman albo Palit Sonic

A-Data Vitesta 1GB DDR 2 667MHz

Seagate 7200.10 160GB SATA2

HuntKey HK-350AP 450W

+ obudowa

Koleś patrzy i zaraz mówi: kto ci takie zabytki polecił? ta płyta to nie wiem wogóle co to jest - za 60 zł pewnie kupisz, zasilacz? bał bym się to włożyć do budy - takie sztuki chodzą po 50 zł.... Tak wogóle to 400 W? obawiałbym się, że jak byś podpiął jescze jeden dysk to zaczęłoby to siadać....

Zdając sobie sprawe, że nic nie załatwie powiedziałem że może umówimy się, że on mi załatwi taki sprzęt za taką właśnie cenę. :D NIestety nie otrzymałem jednoznacznej odpowiedzi....

Pytam dalej: a karta graficzna? "Hmmm porównywalne radeony są tańsze i leszpe" a tego palita...hmm moge ci sprzedać za 450 zł ( :lol2: )

W innym sklepie koleś nawet w systemie nie miał wpisanych serii dysków (7200.9, 7200.10 itp) tylko firma i pojemność :mur:

Jednym słowem pozostaje tylko net i sklepy w katowicach - poszukuje jeszcze sklepów gdzie mógłbym w miare tanio upolować procka,płyte główną i ram

Kolejny element do zakupienia w ProLine: KLIK

[lama mode:on]czy procek z zegarem 1600mhz jest az tak wydajny? (3000+) :) Szczerze mówiąc to moja wiedza w temacie procków zakończyła się na wyścigu zegarów Athlon/Pentium -- stąd to pytanie[lama mode:off]

Edytowane przez EXO3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do sklepu polecam Apollo.

Tak ten procek 1.6GHZ jest tak szybki jak intel 3GHZ (około).

Pamięci słabe, lepiej zabrać goodramy pro.

Co do wizyty w sklepie to:

Gostek wiedział, że to dobrzy sprzęt i chciał wcisnąć coś słabszego po to, byś musiał za jakiś czas wymianiać coś, a to dla niego kolejne $$$

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do sklepu polecam Apollo.

Tak ten procek 1.6GHZ jest tak szybki jak intel 3GHZ (około).

Pamięci słabe, lepiej zabrać goodramy pro.

Co do wizyty w sklepie to:

Gostek wiedział, że to dobrzy sprzęt i chciał wcisnąć coś słabszego po to, byś musiał za jakiś czas wymianiać coś, a to dla niego kolejne $$$

Kurde ten sklep o tyle mi pasuje bo ma Biostara z zestawu Sysaka - płytę główną :D może ktoś poleci jakąś inną w podobnej cenie?

nie ma za bardzo gdzie jej kupić w dobrej cenie....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co oznacza "Standard SATA 150/300"

TUTAJ PORÓWNANIE

Czy Biostar Tforce4 AM2 (nVidia nForce4) (non ultra) obsługuje SATA II - w czym jest gorsza od wersji ultra?

To chyba jedno z ostatnich moich pytań, więc macie okazje się wykazać :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zwykły Nf4 obsługuje tylko SATA1 - ale dyski SATA2 też podepniesz. Zresztą niewielkim modem chyba SATA2 można odblokować.

tzn bez moda dysk Sata II będzie działał na non-Ultra?

Jesli tak to wybór jest ostateczny chyba:

mobo

przesyłka 11 zl więc przy okazji wezmę RAM: chyba jest ok nie? :)

ram

W sumie mod wygląda na prosty: KLIK

Edytowane przez EXO3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sata od Sata II różni się przepustowiścią 150MB/s (SATA)/300 (SATA2)MB/s. Biorąc pod uwagę, że mój dysk ma w najlepszym momencie 80MB/s to on ledwo w połowie wykorzysta Sata stare, więc nie ma po co przepłacać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no masz chyba racje B-)

a więc mój ostateczny konfig wygląda tak:

Biostar tForce4 AM2 - 269,00 zł

Sempron 64 3000+ Manila AM2 BOX - 189,00 zł

Galaxy GeForce 7600GS Zalman - 418,00 zł

Goodram DDR2 1GB PC667 - 252,00 zł

Seagate 7200.10 160GB SATA2 - 209,00 zł

HuntKey HK-350AP 450W - 199,00 zł

Obudowa Mustang 1072A - 55,55 zł

Koszt przesyłki & przelew - 11,50 zł

_________

SUMA: 1 603,05 zł

W sumie większość elementów wydaje się pewna do zdobycia - póki co czekam na potwierdzenie dostępności karty graficznej, no i HDD póki co jest brak w Proline ale to mały problem już chyba.... :)

Dzieki wielkie dla wszystkich, którzy w jakikolwiek sposób pomogli mi w skompletowaniu zestawu!!!

Mam nadzieję, że cały zakup i złożenie przebiegnie bezstresowo i już wkrótce będę mógł zaktualizować siga :D

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do sklepu Znak.pl - to gorąco polecam. Ceny bardzo konkurencyjne i bardzo szybko przesyłają. Pokłóciłem się z nimi tylko raz : jak nazwali ASRocka firmą do bani, a płytę dual939-VSTA wyśmiali, no ale do rękoczynów nie doszło. A tak poza tym to firma w porządku. Sam u nich kupiłem połowę części :)

Polecam jeszzcze : www.ultramedia.pl, www.4speed.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do sklepu Znak.pl - to gorąco polecam. Ceny bardzo konkurencyjne i bardzo szybko przesyłają. Pokłóciłem się z nimi tylko raz : jak nazwali ASRocka firmą do bani, a płytę dual939-VSTA wyśmiali, no ale do rękoczynów nie doszło. A tak poza tym to firma w porządku. Sam u nich kupiłem połowę części :)

Polecam jeszzcze : www.ultramedia.pl, www.4speed.pl

chciałem w sumie sprawdzić właśnie czy może posiadają dysk Seagate'a, którego brakuje w Proline ale od tych Twoich pochwał aż im strona chyba padła :D

ERROR

The requested URL could not be retrieved

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi