EXO3 Opublikowano 11 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2007 (edytowane) Witam! Nadszedł sądny dzień zmiany kompa :D Postaram się jak najdokładniej wyjaśnić moją sytuację żebyście mogli łatwo mi pomóc w rozterkach ;) Budżet: Kompa składam za własną, zarobioną kasę, więc każda złotówka powyżej granicy 1500-1600 złotych jest dla mnie ciosem w samo serce ;) "Własna propozycja": Zestaw Sysaka (thx dla niego) za ~1500 wydaje mi się całkiem atrakcyjny... Choć oczywiście nie byłbym sobą gdybym nie spytał co byście w nim zmienili ;) MOBO Biostar tForce4 AM2 ________________________________________ 269zł CPU AMD Sempron 64 3000+ Orleans BOX _________________ 186zł RAM A-Data Vitesta 1GB 667MHz ____________________ 260zł GRAFIKA Palit 7600GS Sonic 256MB DDR3______________________ 335zł HDD Seagate 7200.10 (?) 160GB SATA2 ______________ 212zł DVD-RW Asus DRW-1608P3S OEM _______________________ 114zł Zasilacz Modecom MC-350 ATX 350W __________________________ 108zł CAŁOŚĆ: 1484 - nagrywarka = 1370zł OPCJA CPU AMD Athlon 64 3000+ Orleans BOX ____________ 273zł Zasilacz HuntKey HK-350AP 450W __________________ 199zł Ze starego kompa zostawiam: Audigy 2, napęd DVD, nagrywarkę DVD, na wszelki wypadek sieciówkę i.... tyle, FDD chyba nawet nie będę przekładał bo po cóż mi to cudo w dzisiejszych czasach. Teraz sprawa "do czego komp ma służyć": Ogólnie to nie gram - no tylko w PES'a ale do niego wystarcza obecna "maszyna", aczkolwiek nie potrafiłbym sobie odmówić po kupnie nowego kompa zagrania w to, co mnie ominęło przez ostatnie lata ;) tj. HL2, FEAR, Splinter Cell od 2giej części, NFS:MW, TD:U, no i może jeszcze Far Cry... Czyli wychodzi na to, że grać chyba jednak będę :) Pozatym większość czasu na kompie spędzam na necie + gg + muza, czasem wszystko naraz, czasem coś się skanuje, czasem coś się obrobi w Photoshopie. Najprościej mówiąc: wszystkiego po trochu. Super wydajnej maszyny nie potrzebuje to i fundusz starałem się dobrać w miare racjonalny. Teraz moje pytania: 1) czy zasilacz Modecom jest coś wart? :) czy może lepiej na starcie dołożyć do HK? nie chciałbym żeby mi się coś zjarało przypadkiem ;) 2) Procesor z "OPCJA" ma 2x więcej cache niż Semp - jak ma się sprawa wydajności tych dwóch proców? Warto dopłacić? 3) RAM - 1 GB to IMO minimum - z czasem może dokupie drugą 1 GB kostke - myślę, że w tej kwestii nie ma wyboru - cena A-daty jest aż nadto zachęcająca. 4) Jak to jest z tymi HDD? na stronie napisali, że jest to wersja 7200.9? Myślę, że 160GB jest najbardziej opłacalne w tej chwili - myle się? :) 5) Karta graficzna - tę kwestię już poruszałem w temacie kart graf. - w skrócie: 7600GS czy 7600GT np stąd GT z tego co widziałem w testach jest wydajniejszy od GS (jasna sprawa), ale wiem też, że po OC z GS'ki robi się niezły potworek :) Możliwości OC: Nie można IMO napisać na tym forum przy okazji o możliwościach oc. Już mówie jak to wygląda w moim przypadku: Ogólnie - jestem za - a nawet bardzo za. Sęk w tym, że ręka by mi się telepała, a łzy ciekłyby z oczu gdybym miał tknąć tą piękną czerwoną płytke zwaną kartą graficzną jakąś szatańską lutownicą... stąd też moje pytanie czy GS czy GT dla n00ba w oc / leniwego :) Jeśli są jakieś nieścisłości to postaram się wyjaśnić :) ps. jeszcze jakaś buda by się przydała w sumie :P coś taniego może być? jakieś wskazówki? ps.2 na tygodniu mam zamiar się przejść ze spisanym konfigiem po sklepach w okolicy i popytać za ile mi są w stanie skompletować taki sprzęt, może ktoś zna jakieś tanie sklepy w sąsiednich miastach tj. Sosnowiec, Będzin, Katowice. Zakupów przez neta nie wykluczam, zwłaszcza gdy różnice w cenach będą znaczne... Pozdrawiam i z góry dzięki za wszelkie porady ! edit: posaidam monitor CRT 17" więc żadnych cudnych wyjść i wydajności w b wysokich rozdziałkach nie potrzebuje Edytowane 11 Lutego 2007 przez EXO3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 11 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2007 (edytowane) 1. Jest coś wart, te Modecomy są robione przez Fortrona, więc są bardzo dobre. Ale jeżeli możesz dołożyć, to brał bym jednak Huntkeya 350. 2. IMO warto dołożyć. Zawsze to parę % dodatkowej wydajności. 3. Bierz 1GB AData. 3. IMO 7200.10 250GB. Ma 16MB cache. 4. Nie ma sensu dopłacać do GT - różnią sie tylko taktami. Polecam Palita lub Galaxy. Edytowane 11 Lutego 2007 przez YogiCK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 11 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2007 (edytowane) 1. Tak zasiłke warto wziąć :) w tej cenie lepszych nie ma :) 2. Jak masz kase to weź A64. Jak szkoda CI tych 90 zł to nie dopłacaj (osobiście wziołbym semprona) Ale warto dokupić jakieś lepsze chłodzenie np AC Freezer64 pro. 3. Warto dokupić drugi GB ramu :) zawsze to odczujesz (nie tylko w grach ale i w windowsie) 4. Oczywiście że teraz warto kupić dysk 160-250 GB. Kupuj dysk z prostopadłym zapisem!! 5. Jak chcesz podkręcać i robić Vmody bez lutownicy to weź Galaxy 7600GS Zalman. Robi się na nich pencil-mody (czyli miękim ołówkiem) bez lutowania i utraty gwarancji!! Cena niższa niż 7600GT a po oc wydajność blisko 7800GT :) Ale teraz warto wziąć Galaxy/Palit 7300GT i za 2 miesiące wymienić na 8300GT za podobne pieniążki co teraz 7600GS. Kup jakąś tanią bude z możliwością zamontowania kilku wiatraków. Jakiegoś mustanga weź. Warto poszukać jakiś sklep internetowy z siedzibą jakimś bliskim mieście. EDIT Za długi pisałem i YogiCK mnie uprzedził :) Edytowane 11 Lutego 2007 przez dzikidaniel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EXO3 Opublikowano 11 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2007 (edytowane) Ok czyli zasiłkę bierzemy HuntKey'a Pencil mod - to coś dla mnie :) Muszę się zatem rozejrzeć za wspomnianym Galaxy 7600GS Zalman. Jeszcze jedna kwestia, o której nie wspominałem, a przypomniała mi się czytając porady dzikidaniel'a odnośnie 8xxx. Mianowicie - zdaję sobie sprawę, że całkiem niedługo ma wyjśc nowa seria kart jednakże za 2 czy tez 3 miesiące na pewno nie będę ich kupował - powód - w wakacje prawdopodobnie wyjade zagranicę i wrócę we wrześniu/październiku - więc przez 2/3 miesiące komp będzie nie używany, więc ewentualne zmiany dopuszczam dopiero po powrocie. Wtedy ceny 8xxx zapewne będą już bardzo zachęcające :) A co do mobo - czytałem wiele pochlebnych opinii - szukać jakiejś alternatywy czy dać sobie siana w tym aspekcie? :) ps. Czy seria 7200.9 też ma prostopadły zapis? w sumie nie ma dużych różnic w cenach między 160GB, a 250 GB no ale znów - niby wszystko by wypadało wziąć z wyższej półki - ale budżet ogranicza <_< edit 2: znalazłem sklep w Katowicach - 7600GS Galaxy za 418zł - chyba nieźle? :) edit3: :-P w sumie to korzystając z tematu zapytam: czy za kompa z podpisu - bez karty dźwiękowej i dvd cena 250 zł byłaby ok? :) Allegro przejrzałem ale rozrzut cenowy jest dość znaczny :) Edytowane 11 Lutego 2007 przez EXO3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 11 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2007 No mylisz się. W marcu mają być premiery nowych GeForce'ów i ATI R600. Nie wiem czy to jest aż tak długo. Np Tu piszą że już wersja 7200.9 ma zapis prostopadły. Cena wporzo (za 399 można na allegro kupić Galaxy 7300GT z 256MB więc różnica duża nie jest). Ja dalej polecam Galaxy 7300GT 128MB 1,2ns. No te 200zł może dostaniesz. Ale trzeba szukać aukcji które się kończą z licytacją. Wtedy będziesz wiedział po ile stoją części :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EXO3 Opublikowano 11 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2007 No mylisz się. W marcu mają być premiery nowych GeForce'ów i ATI R600. Nie wiem czy to jest aż tak długo. Np Tu piszą że już wersja 7200.9 ma zapis prostopadły. Cena wporzo (za 399 można na allegro kupić Galaxy 7300GT z 256MB więc różnica duża nie jest). Ja dalej polecam Galaxy 7300GT 128MB 1,2ns. No te 200zł może dostaniesz. Ale trzeba szukać aukcji które się kończą z licytacją. Wtedy będziesz wiedział po ile stoją części :) kurde no teraz to już sam nie wiem na co się zdecydować :D Ten 7300GT 128 MB jest do kupienia za 297 zł wersja 256 MB za 417 zł - przy 418 zł za 7600GS i bądź tu człowieku mądry :) Niech mi ktoś powie jak duża jest różnica w wydajności między kartą z 256 a 128 MB DDR3? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HucK Opublikowano 11 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2007 Seria 9 nie ma prostopadłego zapisu. Do 250GB opłaca się dołożyć, bo cena nie jest wiele większa, a dysk sporo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[Shinigami] Opublikowano 11 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2007 Widze taki całkiem znośny topic dlatego tutaj zasadze pytanko :) Mam teraz 6600GT i myśle co z tym zrobić, sprzedać i kupić jakiegoś taniego cosia do gier ot np. 7300GS czy zostać na tym i sprzedać dopiero kiedy pojawi się 8300 ? albo nawet coś wyższego ? Mógłbym oczywiście teraz nazbierać jakieś 350zł i wymienić 66 na 79 ale skoro DX10 ma się pojawić to mam wątpliwości :unsure: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EXO3 Opublikowano 11 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2007 (edytowane) Widze taki całkiem znośny topic dlatego tutaj zasadze pytanko :) Mam teraz 6600GT i myśle co z tym zrobić, sprzedać i kupić jakiegoś taniego cosia do gier ot np. 7300GS czy zostać na tym i sprzedać dopiero kiedy pojawi się 8300 ? albo nawet coś wyższego ? Mógłbym oczywiście teraz nazbierać jakieś 350zł i wymienić 66 na 79 ale skoro DX10 ma się pojawić to mam wątpliwości :unsure:Oczywiście, że znośny bo mój :P Ja bym na twoim miejscu czekał na 8xxx przeglądam neta i rozrzuc cenowy poszczególnych podzespołów jest O G R O M N Y - wystarczy powiedzieć, że A-Daty 1GB znalazłem za super okazyjną cenę 436 zł :) Póki co udało mi się znaleźć w regionie tani dysk (209zł) no i Galaxy 7600 GS Zalman za 418 jak już pisałem wcześniej. Ciekawe czy tę płytę główną znajdę - bo z tego co widze to raczej krucho :) W sumie to i w Proline odziwo można coś taniej kupić :) zasiłka np jest w tej samej cenie co w Zenfiście - co ciekawe jako moc szczytową podają 400W a nie 450... E D I T : ok wróciłem z tourne' po sklepach komputerowych w moim mieście - jednym słowem: :lol: Może omówie tylko jedną wizytę - bo w gruncie rzeczy wszsytkie były podobne: Daje sprzedawcy wydrukowaną kartkę z konfigiem: Biostar tForce4 AM2 AMD Sempron 64 3000+ Orleans BOX Galaxy GeForce 7600GS Zalman albo Palit Sonic A-Data Vitesta 1GB DDR 2 667MHz Seagate 7200.10 160GB SATA2 HuntKey HK-350AP 450W + obudowa Koleś patrzy i zaraz mówi: kto ci takie zabytki polecił? ta płyta to nie wiem wogóle co to jest - za 60 zł pewnie kupisz, zasilacz? bał bym się to włożyć do budy - takie sztuki chodzą po 50 zł.... Tak wogóle to 400 W? obawiałbym się, że jak byś podpiął jescze jeden dysk to zaczęłoby to siadać.... Zdając sobie sprawe, że nic nie załatwie powiedziałem że może umówimy się, że on mi załatwi taki sprzęt za taką właśnie cenę. :D NIestety nie otrzymałem jednoznacznej odpowiedzi.... Pytam dalej: a karta graficzna? "Hmmm porównywalne radeony są tańsze i leszpe" a tego palita...hmm moge ci sprzedać za 450 zł ( :lol2: ) W innym sklepie koleś nawet w systemie nie miał wpisanych serii dysków (7200.9, 7200.10 itp) tylko firma i pojemność :mur: Jednym słowem pozostaje tylko net i sklepy w katowicach - poszukuje jeszcze sklepów gdzie mógłbym w miare tanio upolować procka,płyte główną i ram Kolejny element do zakupienia w ProLine: KLIK [lama mode:on]czy procek z zegarem 1600mhz jest az tak wydajny? (3000+) :) Szczerze mówiąc to moja wiedza w temacie procków zakończyła się na wyścigu zegarów Athlon/Pentium -- stąd to pytanie[lama mode:off] Edytowane 12 Lutego 2007 przez EXO3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EXO3 Opublikowano 12 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2007 Jedno pytanie: Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z tym sklepem: KLiK ? Co byście powiedzieli o tych pamięciach: KLIK one more time Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HucK Opublikowano 12 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2007 Co do sklepu polecam Apollo. Tak ten procek 1.6GHZ jest tak szybki jak intel 3GHZ (około). Pamięci słabe, lepiej zabrać goodramy pro. Co do wizyty w sklepie to: Gostek wiedział, że to dobrzy sprzęt i chciał wcisnąć coś słabszego po to, byś musiał za jakiś czas wymianiać coś, a to dla niego kolejne $$$ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EXO3 Opublikowano 12 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2007 Co do sklepu polecam Apollo. Tak ten procek 1.6GHZ jest tak szybki jak intel 3GHZ (około). Pamięci słabe, lepiej zabrać goodramy pro. Co do wizyty w sklepie to: Gostek wiedział, że to dobrzy sprzęt i chciał wcisnąć coś słabszego po to, byś musiał za jakiś czas wymianiać coś, a to dla niego kolejne $$$ Kurde ten sklep o tyle mi pasuje bo ma Biostara z zestawu Sysaka - płytę główną :D może ktoś poleci jakąś inną w podobnej cenie? nie ma za bardzo gdzie jej kupić w dobrej cenie.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HucK Opublikowano 12 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2007 To powiedz, że chcesz taki zestaw bez gadania i zmieniania, a jak on nie chce to tu nie kupujesz. :) Proste :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EXO3 Opublikowano 12 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2007 (edytowane) czyli np te goodramy będą lepsze niż kingstony wskazane wyżej? :> Na goodramy pro to mnie raczej nie stać :P Edytowane 12 Lutego 2007 przez EXO3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eQ. Opublikowano 12 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2007 Ja bym brał GoodRamy :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EXO3 Opublikowano 12 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2007 Co oznacza "Standard SATA 150/300" TUTAJ PORÓWNANIE Czy Biostar Tforce4 AM2 (nVidia nForce4) (non ultra) obsługuje SATA II - w czym jest gorsza od wersji ultra? To chyba jedno z ostatnich moich pytań, więc macie okazje się wykazać :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 12 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2007 Zwykły Nf4 obsługuje tylko SATA1 - ale dyski SATA2 też podepniesz. Zresztą niewielkim modem chyba SATA2 można odblokować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EXO3 Opublikowano 12 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2007 (edytowane) Zwykły Nf4 obsługuje tylko SATA1 - ale dyski SATA2 też podepniesz. Zresztą niewielkim modem chyba SATA2 można odblokować.tzn bez moda dysk Sata II będzie działał na non-Ultra? Jesli tak to wybór jest ostateczny chyba: mobo przesyłka 11 zl więc przy okazji wezmę RAM: chyba jest ok nie? :) ram W sumie mod wygląda na prosty: KLIK Edytowane 12 Lutego 2007 przez EXO3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HucK Opublikowano 12 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2007 Sata od Sata II różni się przepustowiścią 150MB/s (SATA)/300 (SATA2)MB/s. Biorąc pod uwagę, że mój dysk ma w najlepszym momencie 80MB/s to on ledwo w połowie wykorzysta Sata stare, więc nie ma po co przepłacać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EXO3 Opublikowano 12 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2007 no masz chyba racje B-) a więc mój ostateczny konfig wygląda tak: Biostar tForce4 AM2 - 269,00 zł Sempron 64 3000+ Manila AM2 BOX - 189,00 zł Galaxy GeForce 7600GS Zalman - 418,00 zł Goodram DDR2 1GB PC667 - 252,00 zł Seagate 7200.10 160GB SATA2 - 209,00 zł HuntKey HK-350AP 450W - 199,00 zł Obudowa Mustang 1072A - 55,55 zł Koszt przesyłki & przelew - 11,50 zł _________ SUMA: 1 603,05 zł W sumie większość elementów wydaje się pewna do zdobycia - póki co czekam na potwierdzenie dostępności karty graficznej, no i HDD póki co jest brak w Proline ale to mały problem już chyba.... :) Dzieki wielkie dla wszystkich, którzy w jakikolwiek sposób pomogli mi w skompletowaniu zestawu!!! Mam nadzieję, że cały zakup i złożenie przebiegnie bezstresowo i już wkrótce będę mógł zaktualizować siga :D Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość sinsx Opublikowano 12 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2007 Co do sklepu Znak.pl - to gorąco polecam. Ceny bardzo konkurencyjne i bardzo szybko przesyłają. Pokłóciłem się z nimi tylko raz : jak nazwali ASRocka firmą do bani, a płytę dual939-VSTA wyśmiali, no ale do rękoczynów nie doszło. A tak poza tym to firma w porządku. Sam u nich kupiłem połowę części :) Polecam jeszzcze : www.ultramedia.pl, www.4speed.pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EXO3 Opublikowano 12 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2007 Co do sklepu Znak.pl - to gorąco polecam. Ceny bardzo konkurencyjne i bardzo szybko przesyłają. Pokłóciłem się z nimi tylko raz : jak nazwali ASRocka firmą do bani, a płytę dual939-VSTA wyśmiali, no ale do rękoczynów nie doszło. A tak poza tym to firma w porządku. Sam u nich kupiłem połowę części :) Polecam jeszzcze : www.ultramedia.pl, www.4speed.pl chciałem w sumie sprawdzić właśnie czy może posiadają dysk Seagate'a, którego brakuje w Proline ale od tych Twoich pochwał aż im strona chyba padła :D ERROR The requested URL could not be retrieved Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...