Slayer Opublikowano 12 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2007 (edytowane) Puki co, zastanawiam się nad ASRock 775i945GZ i ASRock Conroe945G-DVI. Była by to płyta na "pszeczekanie" na spadki cen Core 2 Duo ( Quadro? :)) i nadejście kart graficznych PCI-E w rozsądnych cenach z obsługą sprzetową DX 10 i wyżej. Zupełnie nie zalezy mi na SLI. Współpracowoła by tymczasowo z jednym z najtańszych Celeronów :oops: (cofamy się...cofamy) i ze zintegorwaną grafiką. Zastanawiam się jeszcze nad innymi modelami płyt bez zintegrowanej grafiki do ok. 160 zł (+ do tego jaka kolwiek karta na PCI-E) , ale przy tak ograniczonym budżecie (250 zł) nie mam za bardzo nad czym wybrzydzać. Nie bardzo chcę wydawać kasę, bo wiadomo, że to wszystko będzie w krótim czasie g. warte ;) Rozejżałem się trochę w temacie i mi wyszło, że jedynym jako-takim chipsetem spełniającym moje wymagania jest Intel 945G i 945GZ, które nie wiem, czym się różnią :) Pozostaje jeszcze dobór odpowiedniego producenta, ale chyba postawię na Asrocka. Czy dla chipsetu Intel 945G(Z) jest jakaś alternatywa? Przejzałem specyfikację płyt odpartych na VIA, SIS i ATI, ale wszystkie one miały brak obsługi Dual - DD-Ram. PS- nie przenosiłbym się na platformę Intela, gdyby nie to, że moja Ninja nie obsługuje podstawki AM2 :? A, że w temacie pasywnych radiatorów nie ma nic lepszego, to robię tak, jak widać. Edytowane 12 Lutego 2007 przez Slayer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipo Opublikowano 12 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2007 W zasadzie to sam sobie odpowiedziałeś na swoje pytanie, poza wymienionymi nie ma nic lepszego. Jednak nie rozumiem troche sensu tego przeczekania ... tańsze grafy z DX10 prawdopodbnie będą miały jedyny pożytek z supportu w postacji krzykliwego napisu na pudełku a nie racjonalnych możliwości wykorzystania. Poza tym do jak narazie dość odległa przyszłość według mnie. Do tego co ma wspólnego płyta główna z DX10 ? przeciez obecne mobasy obslugują już procki serii Quad a czekanie na obniżke cen to troche ślepa uliczka bo możesz czekać w nieskończoność. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 12 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2007 Ale generalnie to nie widze sensu takiej przesiadki. Rownie dobrze mozna kupic wszystko za pol roku. A czekanie na zintegrowanej grafie to tragedia , wiem bo sam ostatnio to przerabialem i odradzam :D Jesli ta maszyna z siga dziala to nie ma co kombinowac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slayer Opublikowano 12 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2007 (edytowane) Nie zmieniałbym, gdyby się nie opłacało, a mam na to czas tylko do tego piątku ;) Płyta, procesor, grafika idą do siostrzeńca, Ram puszczę w ludzi na Allegro. Na marzec planowana jest premiera układów DX 10 od NVIDIA ( nie powinny być przecież gorsze od poprzeników- rok temu zrobiłem podobną przesiadkę- z Gigabyta K8NS re. 1.1 na ASRocka K8NF4G, Radeon 9800SE@PRO na integrę ;); tylko procesor się ostał i RAM, a 27 marca dzień po premierze już miałem swojego XFX :)) i do tego czasu mogę spokojnie przeczekać na jakimś badziewiu (jednak najchętniej na DVI - wydajność właściwie bez znaczenia). Na upartego mógłbym kupić coś bez integry + jaką kolwiek kartę na PCI-E, ale w temacie chipsetów 945G wydaje się najkorzystniejszy i bardziej zaawansowany niżeli jakiś 925x czy nawet droższy 945P. Dopłacam głównie więc nie za zintegrowaną k. grafiki, a lepszy chipset. Celerony D chodzą teraz nawet poniżej 100 zł za nówkę, więc za dużo na tym też nie powinienem stracić (byle 64 bitowy system działał). Najmniej 620 zł za Core 2 E4300 zupełnie mi się teraz nie uśmiecha. Jak już pisałem- wolę poczekać na DX 10 w rozsądnej cenie, bo i tak nie miałbym tego gdzie wykorzystać ( a nawet nie wiem, czy jak kupię to będę). Niemniej jednak czekam albo na obniżkę cen do ok. 350 zł, albo na dwurdzeniowego Celerona na bazie Core 2 :) Wogóle są to nieduże sumy, ale ja po prostu nie lubię przepłacać :) Edytowane 12 Lutego 2007 przez Slayer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 12 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2007 To bierz tego asrocka. Chyba nikt go na forum nie ma, ale pamietam ze zebral calkiem niezla recenzje na anadtechu , pomijajac fakt ze fsb skonczylo mu sie kolo 300. Aczkolwiek proc zamiast celka chyba probowalbym upolowac jakiegos pelnego pentiuma z HT widze ze na allegro troche ponad 200 chodza. Duzo na nim nie stracisz jak bedziesz odsprzedawal, a wydajnosc jednak sporo wyzsza niz jakiejs celiny 2.53 (ktorej w dodatku nie da sie specjalnie na asrocku podciagnac w gore bez jakichs modow). Ale z asrockow koniecznie tego http://www.znak.pl/index.php?cid=327&s...srConRoe945GDVI ten drugi GZ costam niby tanszy 30-40 zeta ale widze ze pci-ex ma tylko x4 wiec takiego kastrata wogle sie nie oplaca brac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slayer Opublikowano 12 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2007 (edytowane) A ile ja mogę stracić na tym Celeronie, 50 zł? :) Ten procek to taka atrapa przed Core 2. Na Pentiuma nie chcę także wywdawać pieniędzy, bo nie jest to mój docelowy procesor. Mógłbym odrazu kupić Pentium D 915, ale jak mam go zaraz się pozbywać i to ze stratą, to ja już wolę Celerona. Chcę po prostu "jakoś przebiedować"- aby działało. Potem napewno zakupię lepszą k. grafiki, a procesor jak będzie w rozsądnej kwocie. Poza tym wszystko i tak biorę na fakturę, wiec używki nie wchodza w grę. PS- a moze któraś jeszcze płyta osiąga więcej niż 300 MHz na FSB? PS2- ASrock na bazie chipsetu 945GZ rzeczywiście ma PCI-E x 4 O_o Napewno jej nie wezmę :? Edytowane 12 Lutego 2007 przez Slayer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 12 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2007 Ale wiesz ,ze najblizsza obnizka cen core 2 ma byc zdaje sie czerwiec-lipiec i nawet wtedy e4300 ma spasc do 113$ w hurcie czyli na nasze wyjdzie te 400-450 zeta. A jak to ma byc ze sklepu z faktura i gwarancja to najtanszy celeron w prolinie ok 180 zeta, pelne pentium albo 3 Ghz z 2mb albo 3.2 z 1mb cache po ok 260 imho strata wartosci na nich bedzie podobna jak na celku a latwiej bedzie opchnac pentiuma. No i nie jest to atrapa czyli nie bedziesz cierpial x miesiecy katuszy na celeronie, a w zasadzie przy najnizszej karcie z dx10 pewnie nawet nie bedziesz odczuwal potrzeby wymiany na core 2 poza mniejszymi rachunkami za prad :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maj3r Opublikowano 12 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2007 Heh mam podobna zagwozdke Slayer :) Ja tez zobowiazalem sie juz do oddania mojego poczciwego staruszka bratankowi choc moznaby tam jeszcze na sile powkladac pare elementow ;) Swoja droga czemu chcesz kupowac plyte i procek na przeczekanie ? Zainwestuj troche wiecej kaski np w P5N-E albo P5B-E(nie 1.01) i nawet jak wsadzisz tam tani procek i prosta grafe to spokojnie wsadzisz w te plytki Quady i 88XX jak potanieja. P5N-E juz ma 1333, a P5B juz chyba nawet z nowym BIOSem ma taka mozliwosc. No i stracisz tylko na procku. pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slayer Opublikowano 12 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2007 (edytowane) No i zrobiłem, tak jak pisałem :) Ten Asrock z DVI ma blokadę na 300 MHz, którą ... zdjęto i podnieśli do 350 MHz. Dla mnie nic wiecej nie trzeba :) Czekam na sprzęt - prawdopodobnie czwartek- piątek :) Edytowane 12 Lutego 2007 przez Slayer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...