Skocz do zawartości
GRANDMASTER

Rozdzielenie Neta Prze Jedną Sieciówkę Na 2 Pc

Rekomendowane odpowiedzi

posiadam laptopa i dwa komputery PC. Neta mam podłączonego do lapa przez usb (kablówka), następnie sieciówką do PC1 i z tego PC1 sieciówką do PC2. trochę do zagmatwane ale tak mam :( nie mam $ na routery itp.

schemat jak mam połączone

net usb ---> lap sieć --> PC1 sieć --> PC2

kupiłem takie coś

ROZDZIELACZ RJ45(8p8c) 1gn/2gn- 5szt__NAJTANIEJ!!! (numer 162340554)

http://allegro.pl/item162340554_rozdzielac...najtaniej_.html

chciałem zrobić tak:

net usb --> lap sieć --> rozdzielaczem na:

--> sieć PC1

--> sieć PC2

tym sposobem oszczędzam ciągle włączonego PC1 żeby PC2 miał neta. lapa mam ciągle włączonego więc nie ma z tym problemu. jednak ww drugi sposób coś nie działa. kabel sieć od lapa podłączam do rozdzielacza a następnie jak podłączam kabel od PC1 do rozdzielacza to net normalnie działa, następnie wkładam kabel do rozdzielacza od PC2 to nie ma neta nigdzie :( (PC1 i PC2) .

jaka może być tego przyczyna? coś z IP? próbowałem przypisać lap- 192.168.0.1 ; PC1- 192.168.0.2 ; PC2- 192.168.0.3

wszystko chyba dobrze opisałem.

Edytowane przez GRANDMASTER

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kup najtanszy switch na allegro, za 30-40zł.

podłacz do niego laptopa i te 2 kompy, i wszystko będzie działac,

po co masz wydawac kase na router, skoro i tak sygnał rozdzielasz przez laptopa, po co jeszcze po drodze router. jakbys miał modem z wyjsciem rj-45 to spoko wtedy, podłaczysz do tego router i laptop nie musiałbym działac, ale masz usb wiec nie ma potrzeby.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi