Skocz do zawartości
romek

[felieton]: Sklep Monopolowy, Czy Pełna Prawda Widziana Z Pozycji Szarego Człowieka?

Rekomendowane odpowiedzi

Nieco dziwny tytuł jak na portal pokroju PurePC? Może i tak, ale nie mam co się przejmować - Naczelny może zrozumie. Dobrze pamiętam jak w szkole (wspomnienia) moja Pani Profesor od Języka Polskiego uczyła mnie, że autor w felietonie jest Panem i Władcą (Pierścieni chyba). No cóż, dobrze, że chociaż tutaj mogę być kimś ważnym i robić o czym marze! Wracając do tematu... hmm, nie poruszyłem jeszcze żadnego tematu, więc przydałoby się owy znaleźć. To o czym miałem pisać... a, już wiem!

Dołączona grafika

Pełna treść felietonu pod tym linkiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

potwierdzam - doastalem kiedys zrypę za silne promowanie AMD.

Zacytuję : "Przecież Intel jest naszym głównym sponsorem".

Co mi tak naprawdę leży. Bo MS zrobił to samo z Apple, to samo z Unixami dawniej. To samo robią między sobą producenci antywirusów, i innego softu..

To jest jedno śierdzące bagno wiecznych machlojek i innych takich.

Ciekawe kiedy się wreście zacznie ujawniać syuacje że przedstawiciele handlowi płacą gazetom za "wygrane w testach".

Kiedyś po jednym szkoleniu ujawniłem nazwę gazety i firmy płacacej - i miałem duże nieprzyjemności - prawie odbiło sie o sąd. Dlatego nie podam nazw. Szkoda ze wtedy nie nagrałem sobie tego kolesia który sie chwalił. Pewnie byłbym skończony w tej branży - ale by się paru gazetowych cwaniaków zamknęło.

ps.

A wiecie jak wygladał kiedyś "bezpieczny novel" - nie wiem jak teraz. Ale na zabazpieczeniach sieci profesor nam opowiadał. Ma to tyle samo dziur co windowsy - przy czym jest troszkę inna polityka wobec hakerów. Microsoft nie chce za bardzo płacić za info o dziurach. Novel płacił. Jesli koleś poinformował ich bez zbędnego szumu. Mógł liczyć na przypływ gotówki w niedługim czasie.

Tak się tworzy opinię publiczną.

To samo z linuxem - zadziurawiony jak ser szwajcarski - ale jest wszystkich czyli niczyj - tak więc nawet nie ma w kogo uderzyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temat ciekawy.

Zabrakło w nim ujęcia historycznego od procesów przeciwko Intelowi

w USA za nieuczciwą reklamę przy premierze pentium IV poprzez obecne

działania UE http://www.pcworld.pl/news/99217.html i na obecności

"jawnego" marketingu w artykułach czy nawet postach użytkowników niejednego forum.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ujme to tak:

1 rdzeń amd vs intel

miałem durona 800 a teraz jestem na celeronie D 326 ( wiem celeron ale mimo to )

duronik maił zaledwie 800mhz@900 a celeron ma 2,53ghz i oprócz napisu i procy typu unpack rar wielkiej różnicy w wydajności nie widze i tu amd dla mnie wygrywa

2 rdzenie tylko syntetyka - czyli porównania i recenzje

x2 ładnie działa jednak "rewolucja" w architekturze i pamięci L2 współdzielna zwiększają przewage intel'owskiego c2d . pozatym gdyby amd x2 pracowały na wyższych taktach i wyższym HTT i pamięciach 800 to nie sądze aby były różnice w wydajności.

pozatym dobry athlon 64 jest lepszy w grach niz pentium D którego trzeba chłodzić dużym coolerem .niby procesory trupy juz ale duża rzesza ma jeszcze te dziaki u siebie

temeperatury intel vs amd

nie komętujcie ze kazdy proc nie ma takiej samej temperatury

ale wezme sobie athlona 64 i pentiuma 4 podobna wydajności - Amd'owski athlon jakoś nie potrzebuje takich taktów i jest chłodniejszy od rywala

dla mnie intel jest fałszywym królem i Amd wprowadzaja w 08' cpu/gpu pobije rywala

MaSell świetny temat posuszyłeś , pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cóż Intel święty nie jest tak jak nie jest i święte AMD.

Niestety ubolewam nad tym bo jeśli tak dalej pójdzie Intel stworzy sobie "fanowskie zaplecze" niczym LPR "MW" :26:

Jeśli któryś z koncernów padnie to była by katastrofa. Nie wyobrażam sobie cen procesorów wtedy i na pewno nie wyobrażam sobie tak zdecydowanego postępu w dziedzinie procesorów. Niestety AMD samo z szykowało sobie taki los, spóźniając się z premiera K8L oj wybaczcie K10. Teraz zielonym będzie ciężko odzyskać udziały, bo już po świątecznym szale. Ludzie przyzwyczaili się, że C2D jest lepsze Intel odzyskał "markę" i prędko jej nie straci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem, jak jest teraz, ale w czasach Socket A trzeba było być idiotą, aby nabyć jakikolwiek sprzęt oparty na platformie Intela. Nie było kategorii (cenowej), w której P4 miałby jakiekolwiek szanse. I co było w tym wszystkim najbardziej absurdalne, wszelkie testy na zachodnich serwisach opierały się na odpowiednikach rynkowych (taktowanie Intela przeciw symbolice AMD) nie zważywszy na fakt, jaki jest realny koszt budowy takiej platformy.

IMHO handel generalnie opiera się na niewiedzy i ignorancji, stąd ludzie kupują np. nowe auta w salonach z myślą o oszczędnościach i ekonomii, czy masowo zalegają w sklepach z elektroniką, gdzie na każdej transakcji klient traci średnio od 20 do 50 % ceny produktu.

Nie przesadzajmy bo w czasach Socket A był jeszcze poza PIV całkiem wydajny i niedrogi tualatin i mobilne CPU.

Teraz mamy za to czasy MM z opłaconym monopolem i reklamą "nie tylko dla idiotów" czy jakoś tak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety AMD samo z szykowało sobie taki los, spóźniając się z premiera K8L oj wybaczcie K10. Teraz zielonym będzie ciężko odzyskać udziały, bo już po świątecznym szale. Ludzie przyzwyczaili się, że C2D jest lepsze Intel odzyskał "markę" i prędko jej nie straci.

IMO to Intel spoznil sie o kilka lat z C2D, przecierz w momencie gdy AMD wypuscilo A64, to Intel nie byl zadnym rywalem dla AMD (w sensie wydajnosci, nie sprzedarzy). Teraz jest C2D na topie i czekamy na ruch AMD, gdy AMD wypusci cos szybszego to cale PurePC sie znow przezuci na AMD, normalna kolej rzeczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A zaiste, sam miałem Pentium M w laptopie. To już jednak trochę późniejsze czasy...

PIII jakkolwiek złe nie było, ceny trzymało bardzo wysokie.

Miałem na myśli taniego celerona tualatin który z dobrą płytą pozwalającą na podbicie FSB

był wydajniejszy niż kilka razy droższy PIII.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozyjemy zobaczymy.

Jak dla mnie to bedzie nadal wysci. Raz niebiescy, raz zieloni i tak w kolko.

A moze dojdzie 3ci gracz na rynku. Tylko ktory??

Niestety nastaal era globalizacji. Koncerny sie jednocza aby obnizyc koszty i/lub wykupic/pozbyc sie konkurencji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AMD/ATI to potęga, która może pokazać pazurki, jak się panowie menagerowie wezmą za przyspieszenie prac i szybsze wdrażanie nowości, tak by AMD/ATI dogoniło w końcu Intela i nVidie, bo ma do nich odpowiednio rok i 6 miesięcy straty. A co do Młodzieży Wszechintelowskiej, to AMD/ATI tez ma swoje zaplecze w postaci licznych entuzjastów i fanów zielonej alternatywy. Ja np nigdy nie miałem intela i nVidii i nigdy nie mialem problemów :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla mnie elo i pro:) podoba się!

Dobra dobra, nie powiem kto był najbardziej "oburzony":D

Mi również się podoba artykuł. Dobra praca MaSell.

Dziękuję ;)

Temat ciekawy.

Zabrakło w nim ujęcia historycznego od procesów przeciwko Intelowi

w USA za nieuczciwą reklamę przy premierze pentium IV poprzez obecne

działania UE 2506718[/snapback]

[...]

MaSell świetny temat posuszyłeś , pozdro

Dziękuję

Wiesz Masell, moje gratulacje. Naprawdę bardzo ładnie to ująłeś. Pierwszy artykuł na tym portalu, który mi się w całości spodobał. Tak trzymać.

Dziękuję, będę się starał :)

Świetny art, miło się czyta i przekazuje smutną, ale ważną prawdę.Szkoda, że nie znajdzie się nikt kto ukróci takie praktyki monopolistów.

Dziękuję ;) . Mam nadzieję, że sytuacja z monopolistami się poprawi, bo jest coraz gorzej :-|

Cóż Intel święty nie jest tak jak nie jest i święte AMD.

Niestety ubolewam nad tym bo jeśli tak dalej pójdzie Intel stworzy sobie "fanowskie zaplecze" niczym LPR "MW" :26:

Jeśli któryś z koncernów padnie to była by katastrofa. Nie wyobrażam sobie cen procesorów wtedy i na pewno nie wyobrażam sobie tak zdecydowanego postępu w dziedzinie procesorów. Niestety AMD samo z szykowało sobie taki los, spóźniając się z premiera K8L oj wybaczcie K10. Teraz zielonym będzie ciężko odzyskać udziały, bo już po świątecznym szale. Ludzie przyzwyczaili się, że C2D jest lepsze Intel odzyskał "markę" i prędko jej nie straci.

Jakby został jeden gracz na rynku procesorów (grafik zresztą też) to byłoby baaardzo nieciekawie. Gdyby jednak doszedł jeszcze jeden, sytuacja byłaby dokładnie odwrotna.

Niezły artykuł. Jednak czy ktoś o tym będzie myślał mając do wydania 650zł na proca?

Dzięki.

Bardzo, bardzo, bardzo... Bardzo fajnie napisane, podoba mi sie. MaSell gratulacje za chęć i odwagę (?)

Oj bardziej odwagi ;) .

IMO to Intel spoznil sie o kilka lat z C2D, przecierz w momencie gdy AMD wypuscilo A64, to Intel nie byl zadnym rywalem dla AMD (w sensie wydajnosci, nie sprzedarzy). Teraz jest C2D na topie i czekamy na ruch AMD, gdy AMD wypusci cos szybszego to cale PurePC sie znow przezuci na AMD, normalna kolej rzeczy.

Nie zapomnij także o tym, że pomiędzy Prescott'em a Cornoe/Allendale miał być jeszcze Tejas, który w ostatniej chwili został wycofany - 150W żywego ciepła przy niecałych 3GHz :D

Bardzo chciałbym podziękować romkowi za doprowadzenie całości do stanu użyteczności publicznej, oraz pohamowaniu moich zapędów twórczych :) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cały tekst można by było deczko odchudzić do stwierdzenia :

-rynek rządzi się takimi a nie innymi prawami

A co do dominacji , moim "skromnym" zdaniem to jednak Intel posiada też przewagę technologiczną jak i wydajnościową, co w konsekwencji sprawia, że rynek dzisiaj wygląda tak a nie inaczej.

P.s.

tekst podchodzi pod blog czy cuś B-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BTW

Coś o poborze energii, C2D pobiera zbliżoną ilość mocy do venice, a ludzie myślą że niewiadomo jaki zasilacz jest im potrzebny.

Spróbujcie postawić na słabej zasiłce X2 by AMD, różnica jest kolosalna. Tu niestety AMD daje ciała na całej linii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BTW

Coś o poborze energii, C2D pobiera zbliżoną ilość mocy do venice, a ludzie myślą że niewiadomo jaki zasilacz jest im potrzebny.

Spróbujcie postawić na słabej zasiłce X2 by AMD, różnica jest kolosalna. Tu niestety AMD daje ciała na całej linii.

Z moich testow wynika ze 3700+ pobiera mniej pradu niz e4300 na def i po oc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś o poborze energii, C2D pobiera zbliżoną ilość mocy do venice, a ludzie myślą że niewiadomo jaki zasilacz jest im potrzebny. Spróbujcie postawić na słabej zasiłce X2 by AMD, różnica jest kolosalna. Tu niestety AMD daje ciała na całej linii.

tylko że amd dopiero wdraża proces 65nm a intel już go opanował w pełni, normalne ze niższy proces = mniejszy pobór mocy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z moich inaczej ryba. W przypadku OC wykładnik potęgi wzrostu mocy w przypadku zwiększenia vcore był wyższy z reguły u AMD, z resztą zobacz co się bardziej grzeje.

Tyle że jak mówię jedne AMD się bardziej grzeją drugie mniej (w niby tej samej nazwie kodowej jądra) i nie biorę tu pod uwagę czapki i sposobu jej założenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w sumie art o niczym...

btw czy wszystkim sie wydaje ze produckja procesorow to wolntariat? kazdy chce zarobic...

Przeczytaj zakończenie tyle razy, aż zrozumiesz o czym on jest ;) . Produkcja procesorów nie jest akcją charytatywną, jednak robienie tego w sposób legalny jest bardzo mile widziane :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi