Skocz do zawartości
romek

[felieton]: Sklep Monopolowy, Czy Pełna Prawda Widziana Z Pozycji Szarego Człowieka?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość london_boy78

Zaprzyjazniony polonista przeczytal ten felieton i stwierdzil ze jak najbardziej jest to typowy felieton, z kilkoma bledami, ale jednak felieton. Dlaczego czesc z was uwaza inaczej nie wiem :/

moja siostra jest filologiem jezyka polskiego, ja skonczylem (miedzy innymi) polonistyke zaocznie i jednego jestem pewien - ten "felieton" jest felietonem, ale nadajacym sie do blogaska. w powaznych wydawnictwach/publikacjach taki tekst nie mialby prawa przejsc przez korekte nawet.

poza tym - brak typowych cech dla felietonu: wstepu, rozwiniecia, konkluzji, opinii wlasnej. to znaczy niby sa - ale wstep zaczyna sie w zasadzie pod koniec. rozwiniecie jest przed wstepem, konkluzji brak, a opinia wlasna jest z zastrzezeniem "ale jakby co, to to nie ja mowilem".

polecam felietony chociazby Rafala Ziemkiewicza, lub Umberto Eco.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak już prędzej pisałem praktyki monopolistyczne były są i będą ( złe ), tak długo aż się nie wykończy konkurencji. Natomiast gdy się już ja osiąganie zamierzony cel to taki imperator nie pozwoli na wyrośnięcie innej konkurencji, która mogła by wywołać "zakłócenia mocy". Jednak sam "felieton" jest raczej nacechowany negatywnie w stosunku do Intela - a czemu ? Bo jest tylko o Intelu.

Sam Intel aniołem nie jest. Jednak jeśli autor decyduje się na pokazanie praktyk monopolistycznych powinien wsiąść pod uwagę to, że świat na Intelu się nie kończy. Pisanie tylko o niebieskich daje posmak negatywnego nacechowania "artykułu". Zresztą jak ktoś już zauważył pierwsza strona przypomina lanie wody - wielki wstęp, który ma zrekompensować braki w treści. Tak być nie powinno. Jeśli ma być napisane lekko niech i tak będzie, jeśli ma poruszać trudny temat niechaj tak będzie, natomiast jeśli ma poruszać trudny temat i być zarazem lekko niech i tak będzie. Jednak jeśli "to coś" bo od teraz tak będę to nazywał, przypomina artykuł z brukowca ( notabene niewymiernie słabego brukowca ) to coś się chyba nie zgadza. Pamiętajmy, że każdy ma prawo wyrażać swoją opinie w sposób niczym nieskrępowany jednak są i pewne granice. Tak jak lekarze mają swoją etykę tak i mają ją środowiska opiniotwórcze ( teoretycznie - co jest moim subiektywnym zdaniem ).

Chwała Masselowi że zdecydował się poruszyć ten temat, jednak jeśli porusza się trudny temat trzeba się doń odpowiednio przygotować - po prostu odrobić pracę domową - bo przedstawienie kilku "faktów" niczym nie ugruntowanych nie można na pewno nazwać rzetelnie odrobioną pracą domową.

Sądzę, że artykuł powinien zostać sprostowany nie tylko pod kątem merytorycznym, na pewno by się przydały korekty stylistyczne. Felieton łatwym gatunkiem nie jest, w sumie to on stoi na pograniczu wielu gatunków jednak przekroczenie której kolwiek z granic powoduje, że zamierzony tekst przestaje być felietonem i powstaje "to coś"

Pozwolę sobie zasugerować, że przy ewentualnej korekcji tekstu autor powinien spojrzeć i na nasze podwórko, a o kogo chodzi to już wiadomo : )

Praktyki monopolistyczne są możliwe tylko wtedy gdy istnieje monopol. Szanse na wykończenie AMD przez Intela są zerowe.

(Każda firma może się jedynie sama wykończyć zaciągając zobowiązania ponad możliwość spłaty)

Felieton nie wskazał co prawda konkretów (co jest jego wadą) ale poruszył bardzo istotny dla nas konsumentów problem

istnienia brudnych nielegalnych działań w marketingu. Jeśli autor nie zna takich praktyk ze strony AMD to po co ma pisać o AMD.

Podam przykład z własnego doświadczenia dotyczący zakupu CPU.

W 2001 roku kupowałem komputer. Przed zakupem przeczytałem sporo artykułów i testów w celu rozpoznania wydajności

poszczególnych CPU. Wynik lektury był jednoznaczny i wskazywał na PIV.

Pojechałem do sklepu w celu dokonania zakupu i niemal nie mogłem uwierzyć własnym oczom kiedy wynik

testu przeprowadzonego w sklepie wykazał ponad wszelką wątpliwość że celeron 1200 jest dużo wydajniejszy od PIV 1500.

Od tego czasu patrzę na wszelkie wyniki testów CPU bardzo sceptycznie.

Jedyne jakie traktuję poważnie to takie które wykonywane są na wersji aplikacji którą sam posiadam a wynik nie jest

związany z kartą graficzną.

To co można było zaobserwować podczas premiery C2D to dobór aplikacji testujących, który miał wykazać większą wydajność

C2D niż jest w istocie jego realne IPC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie się nie podoba i tyle... język wypowiedzi beznadziejny i temat oklepany do bólu. MaSell takie teksty to do komputer świata można pisać :P Weź się lepiej za to co Ci dobrze idzie czyli OC, a nie pisz to co ludzie wiedzą od dawna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A pamiętacie afere sprzed dobrych kilku lat na Tomshardware - chodzi mi o filmik pokazujący jak różne procki radzą sobie ze zdjętym chłodzeniem?

Teścik polegał na tym, że w trakcie grania w q3 redaktorzy TH zdejmowali cały cooler z procka - mierzyli termometrem (jakimś diodowym nie potrafie dokładnie napisać jakim) temp. rdzenia. I co mnie rozbawiło do łez PIII zawiesił grę temp około 200*C czy jakoś tak, potem był athlon 1,4Ghz (chyba T-bird nie pamiętam już) proc po zdjęciu coolera po 2sek zawiesił grę a po kolejnych 3 poszedł z dymem - temp ponoć ponad 1300*C itd. a na koniec zostawili PIV i proc ten po zdjęciu coolera nie dość że nie spalił się, temp. PIV pod obciążeniem bez coolera wyniosła 200*C, a quake 3 dalej sobie śmigał tylko połowe wolniej :huh: :blink: i wiara w tym momencie sobie pomyślała - ale ten athlon to [ciach!]o...

po jakimś miesiącu TH musiało oficjalnie przepraszać :-P to jest dopiero mącenie klientom w głowie hehe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Swoja droga kiedys taki test przeprowadzilem na athlonie 1333MHz 0.18u i cpu był na tyle chlodny, ze dalo sie go palcem dotknac. Oczywiscie test nie trwal 5s, tylko ponad 30. Kiedy takze wchodzilem do biosu na bartonie chlodzonym palcem. Powyzsze video jest imho troche naciagane ;)

Edytowane przez MaSell

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Swoja droga kiedys taki test przeprowadzilem na athlonie 1333MHz 0.18u i cpu był na tyle chlodny, ze dalo sie go palcem dotknac. Oczywiscie test nie trwal 5s, tylko ponad 30. Kiedy takze wchodzilem do biosu na bartonie chlodzonym palcem. Powyzsze video jest imho troche naciagane ;)

Dziwne bo ja nie raz odpalajac kompa bez coolera po 3s mialem juz poparzonego palca ;d Często tak robie sprawdzajac czy cpu w ogole zyje i nigdy nie przekraczam 3s bo mogloby sie to zle skonczyc dla cpu i mojego palca ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oczywiście, że tak - nawet stary pentium taktowany zegarem 100Mhz po kilkunastu - kilkudziesięciu sekundach robi się tak gorący, że nie idzie go dotknąć - test oczywiście naciągany do granic niemożliwości:) - 39*C bez chłodzenia na pIII ahahaha dobre. zresztą jak już pisałem TH musiało sprostować te video po jakimś czasie;)

poza tym co miał ten test sobą prezentować?? czy można zdjąć coolerek podczas gry w quake'a?? a po co to komu :) cel był oczywisty - ośmieszenie amd.

Edytowane przez 3loader

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu chyba nie chodziło do końca o ośmieszenie, ale o bezpieczeństwo. Kiedyś były takie przypadki na forum, że komuś spadł cooler a co za tym idzie Athlon się spalił.

Również duża część forumowiczów pożegnała się z procesorami bo w niewłaściwy sposób założyli radiator > jądro nie dotykało coolera.

Tak więc taki test nie był zupełnie bez sensu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Test pokazywał zabezpieczenia termiczne w poszczególnych cpu, w momencie gdy intel miał je już rozwiniete dość dobrze, a amd raczkowało ;)

Znaczy co? Jak AMD nie mialo tego bajeru to THG nie ma prawa tego porownywac. Uzytkownika nie obchodzi czy spece z laboratorium juz cos zrobili czy nie, bardziej ich interesuje czy im sie proc spali czy nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Praktyki monopolistyczne są możliwe tylko wtedy gdy istnieje monopol. Szanse na wykończenie AMD przez Intela są zerowe.

(Każda firma może się jedynie sama wykończyć zaciągając zobowiązania ponad możliwość spłaty)

Felieton nie wskazał co prawda konkretów (co jest jego wadą) ale poruszył bardzo istotny dla nas konsumentów problem

istnienia brudnych nielegalnych działań w marketingu. Jeśli autor nie zna takich praktyk ze strony AMD to po co ma pisać o AMD

Praktyki monopolistyczne są możliwe gdy któryś z rywali zdobywa przewagę na rynku i stara się ją utrzymać w niekoniecznie czysty sposób a postępuje tak aż do momentu osiągnięcia całkowitej hegemonii w swojej dziedzinie. Autor nie zna więcej przypadków takowych praktyk u innych? A no i bardzo prawdopodobne więc autor powinien odrobić prace domową o której to już wspomniałem zanim oczerniać jedynie jeden koncern. ( nie jestem fanboyem jednak pewien obiektywizm by się przydał ) Zresztą czemu trzeba się ograniczać do szukania takich praktyk tylko na rynku procesorów ? W ten sposób artykuł stał by się ciekawszy i na pewno o wiele cenniejszy. Co do samego języka można pisać w sposób inteligenty a zarazem przyjemny. Chcecie przykładów ? Zalecam spojrzeniem na półeczkę z książkami i poszukanie tytułu, który nam zapadł w pamięci.

Pozwolę sobie również na zacytowanie tytułu felietony: "Sklep Monopolowy, Czy Pełna Prawda Widziana Z Pozycji Szarego Człowieka?"

Edytowane przez Sachiel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Test pokazywał zabezpieczenia termiczne w poszczególnych cpu, w momencie gdy intel miał je już rozwiniete dość dobrze, a amd raczkowało ;)

No dobrze ale zabezpieczenie termiczne działają (jak mi się zdaje) w taki sposób, że dochodzi do wyłączenia kompa, no chyba że ktoś mnie zaraz poprawi i napisze, że intel wyłączał część obwodów / zmniejszał taktowanie etc. by zmniejszyć emisję ciepła

Praktyki monopolistyczne są możliwe gdy któryś z rywali zdobywa przewagę na rynku i stara się ją utrzymać w niekoniecznie czysty sposób a postępuje tak aż do momentu osiągnięcia całkowitej hegemonii w swojej dziedzinie. Autor nie zna więcej przypadków takowych praktyk u innych? A no i bardzo prawdopodobne więc autor powinien odrobić prace domową o której to już wspomniałem zanim oczerniać jedynie jeden koncern. ( nie jestem fanboyem jednak pewien obiektywizm by się przydał ) Zresztą czemu trzeba się ograniczać do szukania takich praktyk tylko na rynku procesorów ? W ten sposób artykuł stał by się ciekawszy i na pewno o wiele cenniejszy. Co do samego języka można pisać w sposób inteligenty a zarazem przyjemny. Chcecie przykładów ? Zalecam spojrzeniem na półeczkę z książkami i poszukanie tytułu, który nam zapadł w pamięci.

Pozwolę sobie również na zacytowanie tytułu felietony: "Sklep Monopolowy, Czy Pełna Prawda Widziana Z Pozycji Szarego Człowieka?"

Racja szczególnie w świetle premiery nowego windowsa przydałoby się napisać o innych firmach prowadzących takie działania. Przecież M$ nawet z open source czerpie już korzyści, a niedługo dojdzie do tego, że firmy tworzące linuksowe systemy i programy będą musiały płacić M$ za wykrzystywanie jego patentów...

Przykładów w sieci jest multum wystarczy poszukać

Edytowane przez 3loader

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMHO felieton dobry. Wiadomo, że autor polonistą nie jest i napisał go jak umiał, wg mnie całkiem przyzwoicie. I nie wiem po co czepiać się na siłę, jak to robią co poniektórzy i wymieniają np nie ma tego, tego itp. Oczywiście krytyka jakaś musi być, ale bez przesady. Ze swojej stronie gratuluję, ciekawy pomysł, temat i całkiem dobre wykonanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro piszemy o właściwościach termicznych CPU to trudno nie wspomnieć

o Transmeta (wbrew plotkom ta firma nadal istnieje)

http://investor.transmeta.com/ReleaseDetai...eleaseID=227404

Nadal można kupić zestaw płyta główna + CPU VIA które nie wymagają

wiatraka na CPU. Szkoda że taki sprzęt nie pojawia się w testach bo

ostatni CPU Intele do desktop nie wymagający wiatraka i radiatora to

był 486DX 33 MHz sprzed kilkunastu lat.

http://www.via.com.tw/en/products/mainboar...herboard_id=399

Edytowane przez dwaIP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość majkel84

Skoro piszemy o właściwościach termicznych CPU to trudno nie wspomnieć

o Transmeta (wbrew plotkom ta firma nadal istnieje)

http://investor.transmeta.com/ReleaseDetai...eleaseID=227404

Nadal można kupić zestaw płyta główna + CPU VIA które nie wymagają

wiatraka na CPU. Szkoda że taki sprzęt nie pojawia się w testach bo

ostatni CPU Intele do desktop nie wymagający wiatraka i radiatora to

był 486DX 33 MHz sprzed kilkunastu lat.

http://www.via.com.tw/en/products/mainboar...herboard_id=399

są testy takich platform

ale jak na mój gust to wcale nie są one tanie, np taka VIA Epia 1GHz za 400zł ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie zmienia faktu że MaSell jedzie na intela ostro a w jego sigu na forum widać co używa obecnie..... gdzie tu sens, gdzie logika....

A jeżeli rzeczywiście art miał byc pisany językiem "eLo zIoMoWsKiM" to ja podziękuję i więcej nie czytam artów na purepc. Bo wychodzi na to że portal jest tylko dodatkiem do forum.

Jak dla mnie najlepiej pisze ryba - rzeczowo i na temat, tak jak ostatnia recenzja pamięci.

Edytowane przez wisnia666

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie zmienia faktu że MaSell jedzie na intela ostro a w jego sigu na forum widać co używa obecnie..... gdzie tu sens, gdzie logika....

A jeżeli rzeczywiście art miał byc pisany językiem "eLo zIoMoWsKiM" to ja podziękuję i więcej nie czytam artów na purepc. Bo wychodzi na to że portal jest tylko dodatkiem do forum.

Jak dla mnie najlepiej pisze ryba - rzeczowo i na temat, tak jak ostatnia recenzja pamięci.

ale mi wlewasz :D mialem sie zarumienic? :oops:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogolnie co do felietonu nie jest zle. Jakos dziwnie sie czulem po jego przeczytania - taki malo... wciagajacy. Nie umiem okreslic - takie zostalo subiektywne wrazenie.

A tytuł -> 1st mysl OCB?

Co do testu na TH - ze tego co pamietam test mial pokac róznice miedzy technologiami chlodzenia procesora (a raczej zabezpieczenia termicznego). AMD mialo technologie ktore wylacza prad ratujac CPU. Inrel postawil na zmniejszenie taktu.

Byla nawet z tym afera, chyba nawet tez na TH. Super wydajny i ogolnie ubber proc Intela grzał sie tak na BOXie, że obnizal taktowanie (z 3,6->3,3GHz?). Sprawialo to, że z boksowym coolerem mialo sie wydajnosc jak na P4 tanszym od grubo ponad 1000$...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi