Skocz do zawartości
kaykay

Panorama Czy Zwykly Lcd?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam zamiar kupic monitor i nie wiem czy brac panorame czy zwykly lcd bo roznie ludzie mowia... Np ze na dobra panorame trzeba sporo kasy wydac a ze do 1000zl lepiej ORT: wziąć zwykly lcd 19". Slyszalem tez ze do panoramy tzba miec mocny sprzet. Ja mam athlona xp 1,7+, 786 ramu i geforce'a mx440 wiec gram raczej w starsze gierki i boje sie ze troche "dziwnie by wygladaly na panoramie:/ Jednak duzo bardzoj od gierek liczy sie dla mnie internet, gg i filmy. Poradzcie czym sie kierowac przy wyborze "panorama czy zwykly lcd"...

Edytowane przez kaykay

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, mam zamiar kupic monitor i nie wiem czy brac panorame czy zwykly lcd bo roznie ludzie mowia... Np ze na dobra panorame trzeba sporo kasy wydac a ze do 1000zl lepiej ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> zwykly lcd 19". Slyszalem tez ze do panoramy tzba miec mocny sprzet. Ja mam athlona xp 1,7+, 786 ramu i geforce'a mx440 wiec gram raczej w starsze gierki i boje sie ze troche "dziwnie by wygladaly na panoramie:/ Jednak duzo bardzoj od gierek liczy sie dla mnie internet, gg i filmy. Poradzcie czym sie kierowac przy wyborze "panorama czy zwykly lcd"...

Jeśli kupujesz tańszy monitor i myślisz "poważnie" o filmach to wybrał bym panoramę. Tańsze monitory mają zwykle gorszą czerń, jak wiadomo na monitorze 5:4 przy filmie np. 16:9 pasy są znacznie grubsze ( i bardziej przeszkadzające ) niż na monitorze 16:10.

Jeśli chodzi o stare gry ( jak bardzo stare? ) to one i tak są często 4:3 ( diablo 1 ) i na monitorze 5:4 bedzie to i tak odkształcone ( chyba że będziesz mieć DVI i zrobisz letterbox - czarna ramka ).

W wielu starszych grach ( Unreal Tournament 1, Quake 3 A ) nie ma problemu z rozdzielczościami panoramicznymi bez zniekształceń.

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

19" imo lepiej "kwadrat".

Dołączona grafika

19" wide czyli raptem 900 pixeli w pionie jest w wielu zastosowaniach za malo. Panorama to fajna rzecz ale minimum 20" a najlepiej 22" i wiecej ;)

Chcesz ogladac filmy ? Z napisami ? Ja lubie sobie napisy wsadzic na czarne pasy. W panoramach sa one male a w 19" to napisy (w zaleznosci od czcionki - ja daje 36 i 3 wiersze max) wlaza nawet do srodka ekranu.

A wiec panorama tak ale nie ta najmniejsza na rynku :)

Edytowane przez rcube

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o stare gry ( jak bardzo stare? ) to one i tak są często 4:3 ( diablo 1 ) i na monitorze 5:4 bedzie to i tak odkształcone ( chyba że będziesz mieć DVI i zrobisz letterbox - czarna ramka ).

W wielu starszych grach ( Unreal Tournament 1, Quake 3 A ) nie ma problemu z rozdzielczościami panoramicznymi bez zniekształceń.

Wlasnie chodzi mi o gierki typu diabo II, dungeon siege (itp erpegi) czy strzelanki netowe typu q3. Po tym co napisaliscie zabieram sie wlasnie za przegladanie tematu o tanich panoramach 20" ;)

A co zrobic gdy jednak nie dam rady wydac ponad 1000zl na monitor? Czy modele Samsung SM205BW i LG L204WT sa sensowne?

Edytowane przez kaykay

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moglby sie ktos wypowiedziec na temat modelu Samsung SM205BW? Czy w tej cenie to najlepsza opcja? A jesli TN to naprawde az taka porazka to pewnie trzeba bedzie dozbierac na Belinea 102035W... (Dobrze mysle?)

Edytowane przez kaykay

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znacznie lepszy od Samsunga 205BW jest 206BW ( szybsza matryca ). Belinea 203035 ma za to 8 bit kolor i prędkościowo może być nieco szybsza od 205BW ale będzie wolniejsza od 206BW. Jeśli bierzesz pod uwagę "dozbieranie" np. okolic 1500 PLN ( tyle kosztuje Belinea ) to zainteresuj się lepiej Philips 200WP7ES - ma znacznie nowszą matrycę , lepszą czerń i minimalnie lepsze kąty od Belinea ( zgodnie z fotkami na pcpop gdzie porównywane są monitory Philips i np. Viewsonic na identycznej matrycy co Belinea ).

Piszesz że gry to nie jest priorytet - wybierz raczej coś na VA - jest moim zdaniem bardziej uniwersalna .... też oczywiście na niej spokojnie pograsz ... nie będzie tak szybko jak na najnowszych TN ale będą lepsze kolory i kąty.

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko ze 206BW to jest nadal "tylko" TN, 1300zl to nie jest troszke duzo jak za TN'a? 205bw mozna miec za 1150zl juz... ehh, juz sam nie wiem, kurde ciezka sprawa... A gdybym zdecydowal sie jednak na TN'a to duza glupota bylby samsung 931bw? Mysle, ze 1200zl to jednak max a monitor ma byc wlasciwie do wszystkiego bo nie tylko ja z niego bede korzystal...

Edytowane przez kaykay

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko ze 206BW to jest nadal "tylko" TN, 1300zl to nie jest troszke duzo jak za TN'a? 205bw mozna miec 1150zl juz... ehh, juz sam nie wiem, kurde ciezka sprawa... A gdybym zdecydowal sie jednak na TN'a to duza glupota bylby samsung 931bw?

Obecnie wszystkie LCD kosztują troszkę dużo ( Samsung 226 za 1800-1900 PLN na TN to chyba kpina ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sądzę, że lepszym rozwiązaniem jest panorama niż zwykły 4:3. Fajniej się na nich gra czy ogląda filmy a jeśli chodzi o normalne użytkowanie to jest to kwestia przyzwyczajenia. Poza tym i tak panoramy powoli wypierają zwykłe modele 4:3. Gdzieś czytałem, że w 2012 roku już więcej niż połowa rynku ma być zdominowana przez monitory wide.

Edytowane przez gosu001

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panorama tak ale NIE 19"

Nie wiem co widzisz wygodnego w oglądaniu filmu na 19" Wide

Zdecydowanie za mały na wysokość (mniejszy niż 17")a tylko MINIMANIE szerszy od zwykłego LCD19" kwadraciaka

3,4 cm w różnicy szerokości między 19" 5:4 i 16:10 to jest "minimalnie" ? - cóż każdy ocenia wg. siebie...

cyt: " Nie wiem co widzisz wygodnego w oglądaniu filmu na 19" Wide " - pytanie może nie do mnie ale moim skromnym zdaniem węższe w stosunku do modelu 5:4( często świecące na tańszych LCD ) czarne pasy i wyraźnie większa przekątna 16:9 powoduje że na wide oglądanie jest po prostu bardziej komfortowe

ps. ktoś coś wspominał o napisach - po pierwsze zwykle "poluje się" na filmy z lektorem ( czytanie napisów w pewnym stopniu pogarsza komfort oglądania ) , po drugie moim zdaniem napisy na klatce filmowej powodują większą wygodę w czytaniu i oglądaniu akcji

ps2. pomimo że mam CRT 4:3 to uznaję że panorama to lepszy wybór ( chyba że ktoś naprawdę traktuje oglądanie filmów jako margines - choć granie na panoramie też jest bardziej komfortowe , szczególnie w "FirstPersonShooter's" )

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy tak "malych" monitorach czyli 19" pion jest przydatniejszy niż poziom . Strony są w pionie, Photoshop jest w pionie, zdjecia z aparatu sa 4:3, 3dmax jest w pionie..... Jest za malo miejsca w pionie.

I dlatego uważam, że 1280x1024 jest lepsze niż 1440x900.

Panorama jest super ale musi byc poprostu wieksza niz 19".

Edytowane przez rcube

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy tak "malych" monitorach czyli 19" pion jest przydatniejszy niż poziom . Strony są w pionie, Photoshop jest w pionie, zdjecia z aparatu sa 4:3, 3dmax jest w pionie..... Jest za malo miejsca w pionie.

I dlatego uważam, że 1280x1024 jest lepsze niż 1440x900.

Panorama jest super ale musi byc poprostu wieksza niz 19".

Zdjęcia z kiepskiego aparatu są 4:3 ;) ... a tak serio to jak już kupować cyfrówkę to 3:2 - w tym przypadku chyba też panorama lepiej wypada.

Co do stron w pionie .... no tu się zgodzę, co do photoshopa i 3d studio max to nie zgadzam się zupełnie.

Co do tego że im większa przekątna tym większy sens z kupna panoramy ( lub jak kto woli bezsens kupna 4:3 lub 5:4 ) też mogę się zgodzić.

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdjęcia z kiepskiego aparatu są 4:3 ;) ... a tak serio to jak już kupować cyfrówkę to 3:2 - w tym przypadku chyba też panorama lepiej wypada.

Co do stron w pionie .... no tu się zgodzę, co do photoshopa i 3d studio max to nie zgadzam się zupełnie.

Co do tego że im większa przekątna tym większy sens z kupna panoramy ( lub jak kto woli bezsens kupna 4:3 lub 5:4 ) też mogę się zgodzić.

To czy 4:3 czy 3:2 jeden pies bo i tak jest wazny pion.... do tego 4:3 to system luster olkow wiec nie wiem czy najtanszy plus to ze jest wykorzystywany ten format w portretach.

Photoshop sluzy do edycji zdjec wiec rozumie sie samo przez sie. Potrzebuja odpowiedniej wysokosci ktorej nie da panorama 19". Dosc dlugo pracowalem na 19" panoramach i mnie krew zalewa w ciaglym przewijaniu. Co z tego ze jest szerzej kiedy jest nizej i trzeba bylo nonstop przewijac w narzedziach bo sie nie miescilo ? Paski nie zajmuja tak znowu duzo miejsca. Racja, to nie 3dmax, gdzie oplaca sie paski na drugi monitor przerzucic.

Dlatego jakbym dla siebie kupowal monitor 19" to bym panoramy nie kupil :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To czy 4:3 czy 3:2 jeden pies bo i tak jest wazny pion.... do tego 4:3 to system luster olkow wiec nie wiem czy najtanszy plus to ze jest wykorzystywany ten format w portretach.

Photoshop sluzy do edycji zdjec wiec rozumie sie samo przez sie. Potrzebuja odpowiedniej wysokosci ktorej nie da panorama 19". Dosc dlugo pracowalem na 19" panoramach i mnie krew zalewa w ciaglym przewijaniu. Co z tego ze jest szerzej kiedy jest nizej i trzeba bylo nonstop przewijac w narzedziach bo sie nie miescilo ? Paski nie zajmuja tak znowu duzo miejsca. Racja, to nie 3dmax, gdzie oplaca sie paski na drugi monitor przerzucic.

Dlatego jakbym dla siebie kupowal monitor 19" to bym panoramy nie kupil :)

Naprawdę trudno mi się z Tobą zgodzić ;)

Edytowane zdjęcie ma proporcje 3:2 , ekran 15:9 ( trochę "szerszy" niż 16:10 )

Dołączona grafika

Co do sytemu luster ..... "rozsądny" aparat cyfrowy ma proporcje 3:2 , takie proporcje są bardziej optymalne ( zdjęcia 4:3 na prawdę wyglądają "gorzej" ) , nie widzę podstaw aby matryca , lustra 3:2 była droższa w produkcji niż 4:3 .

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepiej jak autor tematu przejdzie się do jakiegoś "nie dla idiotów"

i na żywo porówna co jemu osobiście lepiej odpowiada

Bo jak to rzecze pszysłowie "Każda sroka swój ogonek chwali" ;)

Dla mnie osobiście 19" wide jest po prostu za niska

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do tego wszystkiego dochodzą jeszcze kwestie ekonomiczne. Panoramy są tańsze od swoich odpowiedników 4:3, przykładowo Samsung 940BW kosztuje jakieś 830zł a model 940B [4:3] nieco poniżej 1000zł. Poza tym w panoramach jest większy i ciekawszy wybór, np. w przedziale ok. 800zł można kupić Acera 1916WAS (ten kosztuje nawet poniżej 800zł) lub samsunga 940BW. Czy w tej cenie może ktoś z czystym sumieniem polecić jakiś monitor LCD 19" 4:3? :rolleyes: Z tego co widać monitorem 4:3 do 1000zł, którego użytkownicy bardzo polecają jest BenQ FP91GP (ale i z nim są problemy)

Oczywiście lepiej kupić większą panoramę (>20") ale tutaj wszystko jak zwykle rozchodzi się o pieniądze. Za godny uwagi model przynajmniej 20,1" trzeba zapłacić jakieś 1200zł. Warty uwagi jest wymieniony tutaj już wcześniej 205BW w MM cena 999zł.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Doszedlem do wniosku ze na MV mnie nie stac. Ten monitor ma byc raczej do wszystkiego i mysle ze jak troche potem rozbuduje kompa to nie opre sie sparwdzeniu najlepszych gierek :) 19" z tego co piszecie odpada, wiec najprawdopodobniej niedlugo zamowie 206bw (za 1250zl mozna juz go dostac) bo to chyba jeden z lepszych TN a i jego design podoba mi sie bardzo ;)

Edytowane przez kaykay

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Doszedlem do wniosku ze na MV mnie nie stac. Ten monitor ma byc raczej do wszystkiego i mysle ze jak troche potem rozbuduje kompa to nie opre sie sparwdzeniu najlepszych gierek :) 19" z tego co piszecie odpada, wiec najprawdopodobniej niedlugo zamowie 206bw (za 1250zl mozna juz go dostac) bo to chyba jeden z lepszych TN a i jego design podoba mi sie bardzo ;)

20" TN to nie powinno być złe rozwiązanie ( na 22" jednak bardziej będą przeszkadzać kąty ).

Model 206BW ma chyba czarną , gładką obudowę ( lśni się jak psu ja..... albo jak A4tech X718F )

ps. ja chyba kupię Philips 200WP7ES za 1500 na A-MVA ( podobno ma lepszą czerń niż monitor oparty na tej matrycy co NEC WGX2 czyli IPS v1 )

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi