Skocz do zawartości
Gość seraf

P4 631 - Podkrecanie

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktos bawil sie tym procesorem on air ?

Stary 630 chodzil mi na codzien z big tajfunem na 4.2 przy napieciu 1.42 stabilnie 24/7

Mam okazje tanio nabyc drugi komp.

Jest okazja nabyc tanio 631. Czy moze ktos sie ze mna podzielic

uwagami co do podkrecenia tego procka na powietrzu ?

Z gory dzieki

ps. plyta i pamieci beda dobre wiec nie stanowia bariery.

Pozdrawiam

Edytowane przez seraf

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten sam co wczesniej, nie mam kasy na nowe graty :)

z konfigu widze ze generalnie lubisz net bursta :-)

ale z takimi taktami bedzie lepszy od wiekszosci jednordzeniowych a64.

do tego cena 250 zl tez nie jest jakas nie wiem jaka.

w sumie dobry procek.

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Firekage

w box nie wierze wiem jak sie grzeje p4

Problem polega na tym , ze P4 631 to 65nm czyli Cedar Mill a grzalki to Prescott. Mialem Celka i na 4817MHz mial ledwo 60-65 stopni na boxie przy pelnym stresie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z konfigu widze ze generalnie lubisz net bursta :-)

Obecnie netburst jest bardzo tani i stosunkowo wydajny. Celek kupiony za 100zł śmigający na 4GHz jest aż zbyt wystarczający do prostszych zastosowań, a wysoko taktowany P4 z HT z dużą ilością L2 bardzo dobrze imituje nienajgorszą dwurdzeniówke. Żeby było śmieszniej posiadam także C2D i jakoś mi nie podchodzi - dużej różnicy w wydajności nie widać (pomijam spi, smarki i podobne) :| . Oczywiście, niejeden dobrze kręcony A64 mógłby skopać mi tyłek, ale AMD jest nuudne (ile ja tych A64, opterownow i spermonow miałem), ma coldbugi i podobne niepotrzebne bzdety :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obecnie netburst jest bardzo tani i stosunkowo wydajny. Celek kupiony za 100zł śmigający na 4GHz jest aż zbyt wystarczający do prostszych zastosowań, a wysoko taktowany P4 z HT z dużą ilością L2 bardzo dobrze imituje nienajgorszą dwurdzeniówke. Żeby było śmieszniej posiadam także C2D i jakoś mi nie podchodzi - dużej różnicy w wydajności nie widać (pomijam spi, smarki i podobne) :| . Oczywiście, niejeden dobrze kręcony A64 mógłby skopać mi tyłek, ale AMD jest nuudne (ile ja tych A64, opterownow i spermonow miałem), ma coldbugi i podobne niepotrzebne bzdety :D

niebieski tez syf, przynajmniej ten nowy ;) nie dziala ponizej -120 czesto :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Między innymi dlatego mi nie podchodzi :D . Dodać do tego śmieszny mnożnik (poza X6800), fsb wall'e, śmieszne max vcore (chociaz to bardziej wina nowych mobo) i takie tam różne.

Netbrust jest pod każdym z tych względów akurat świetny ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No mnie ostatnio tez chodzi po glowie mysl , ze po co sie wysilac na core 2 jak zwykly PIV z Ht albo dwujajowy wykrecony na 4 Ghz powinien tak naprawde do wszystkiego wystarczyc. Szkoda tylko , ze ciezko na allegro o uzywane P D 9xx z pewnego zrodla po cenie <400 zeta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ladne screeny. Tylko temperaturka mnie ciekawi. Bo przy moim zestawie (patrz syg) przy kompresji zipem proc sie rozbujal kompletnie nie krecony do 60 stopni. Boje sie myslec co by bylo przy bus250 (ok. 3,7GHz).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ladne screeny. Tylko temperaturka mnie ciekawi. Bo przy moim zestawie (patrz syg) przy kompresji zipem proc sie rozbujal kompletnie nie krecony do 60 stopni. Boje sie myslec co by bylo przy bus250 (ok. 3,7GHz).

Mnie ostatnia rzecz jaka interesuje to temperatura... http://valid.x86-secret.com/show_oc?id=215888

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LOLZ?

To juz chyba azotem chlodziles, co? o.O

Jesli to chodzilo stabilnie a nie bylo ustawione tylko po to zeby zrobic screena i biegiem kompa na dwor w zimie to powiem tyle - impressive.

Edytowane przez Wiedzmin_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi