Skocz do zawartości
Dr@GuN

Moje Przeboje Z Abit Bx133-raid

Rekomendowane odpowiedzi

no więc na początek to to że płyta wylicytowana na allegro za pare złociszy ale niby sprawna miała być :P no to podpinam , ram na początek 2x128mb nie wiem jakie cl nawet pc 133 gf2 mx200 proc cielak 466 (jak się puźniej okazało padaka jakaś) no nic nie odpala ...wiatraki się kręcą itp a żadnego dzwięku nie ma z głośnika , no to następny w kolejce cielak 433 ten napewno był i jest sprawny i tyle że się grzeje (poprzedni nie wogóle on wyzioną ducha chyba nie wiem bo na innym sprzęcie nie odpala nie grzeje się itd) pozatym grzaniem nie ma różnicy .....no to grzebię po dipach...trochę one dziwne muszę powiedzieć....do góry niby miało by byc OFF ....bo na dole dopów pisze ON...no to daję wszystkie do góry tylko ostatni (10) do dołu ...lipa to samo...jakby procuś był podkręcony...no to znowu do instrukcji , ustawiam magistralę na 66 i mnożnik 7.5 wyłączam soft menu dzielnik agp 1:1 [gluteus maximus]...to samo....no to grafa napewno sprawna ale wsadzam na pci może coś innego było zwalone pomyślałem...to samo czarny ekran wiatraki koniec...no to raqmy 1x64mb pc100 cl2 [gluteus maximus] to samo...co to może być ? bios czyściłem na stracie....nie wiem płyta walnięta czy jak ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Oglądamy kondensatorki koło Slotu - jak wylane/wybrzuszone/... wymieniamy (w tej serii ABITa to norma)

2. Przygotowujemy dyskietkę systemową DOS z BIOS'em i plikiem wsadowym (AUTOEXEC.BAT) z odpowiednimi parametrami, żeby upgrade BIOSu ruszył automatycznie (przykładowo A:\awdflash.exe nazwa_obrazu_biosu.bin /PY /SN /CC /CD /CKS)

3. Oglądamy uważnie laminat i szukamy rys/zwęgleń/...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 nie ma czegoś takiego ale z 3 razy mnie juz dziś od nich prąd kopną mimo że macałem grzejniczek...

2. właśnie już se robię tylko powiedz mi co tam wpisać do tego autoexec

3. zwęgleń nie ma , rys nie załważyłem żadnych...

pozatym płyta z allegro miała być sprawna nie chcę by koleś miał jakieś pretensje jak bym miał oddawać..

smal updejt...nie chce sie botować ni z cd ni z dyskietki....

updejt2. jak tam się dipy ustawia , w kierunku baterii jest ON a w kierunku jak się płyta kończy jest OFF ?

Edytowane przez Dr@GuN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

2. właśnie już se robię tylko powiedz mi co tam wpisać do tego autoexec

...

Przecież napisałem wyżej co powinno się znajdować w AUTOEXEC.BAT (to pochyłym drukiem).

A zmodowany tulipanek to IMHO akurat nie najlepszy proc do sprawdzania płyt na BXie - bo styka, że wgrany jakis archiwalny BIOS i już jest bałagan z mikrokodami procków i czesto = BlackScreen. Ale skoro nie odpala na Mendocino to może być padaka.

Masz tu manuala http://www.abit-usa.com/products/mb/manual...1&model=107 ściągnij i sprawdź jak ustawic DIPy, żeby obsługiwał Mendocino i magistrala była na 66MHz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra mniejsza o to , zmodowałem tulipana , wsadziłem , odpaliło.... ważne że działa...ps. w instrukcji pisze że obsługuje....a nie odpala się...pozatym instrukcje wydrukowałem sobie na starcie , nie lubię czytać z kompa... :) narazie instaluję system , tylko jedna dziwna sprawa mnie dręczy....czemu jak komp stoi to nie chce się odpalić ? na leżąco zawsze , jak stoi to odpala sie kiedy chce.... :? dziwna sprawa....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mialem kiedys podobny przypadek, tzn wylaczylem kompa wieczorem wszystko dzialalo OK, wstaje rano i wlaczam a tu [gluteus maximus] - zadnego dzwieku etc. No to chwila kombinowania dalej [gluteus maximus] zbita - jedyne co pomoglo to rozlozenie i zlozenie kompa od nowa, niewiem czemu tak ale akurat pomoglo. :(

Co do tej plyty to niekiedy mam jeszcze taki problem ze jak wlaczam kompa to tak jakby dostawal napiecie na sekunde a potem zanik, mimo tego ze dioda na plycie caly czas swieci, pomoga dopiero odlaczenie na chwile kompa od zasilania - poczekanie kilka sekund i wlaczenie znowu. :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mialem kiedys podobny przypadek, tzn wylaczylem kompa wieczorem wszystko dzialalo OK, wstaje rano i wlaczam a tu [gluteus maximus] - zadnego dzwieku etc. No to chwila kombinowania dalej [gluteus maximus] zbita - jedyne co pomoglo to rozlozenie i zlozenie kompa od nowa, niewiem czemu tak ale akurat pomoglo. :(

tez tak kiedys mialem z ta plytka po zmianie zasilki...

troche odkopie ten temat ... skad braliscie biosy do niej ? bo moja jest jaka dziwna bo wywala blue screen'y pod kontrola windowsa 2000 i xp pod win98 i linux nie ma problemow - skala. Mial ktos kiedys taki motyw ?

Edytowane przez leiber

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze i ja odswieze i to znacznie ten temat ;)

plytka bx133 raid lezala u mnie dosc dlugo (padniety bios)

Dzis postanowilem sie zajac tym zabytkiem.

Zfleszowalem biosa metoda ;) Hot Swap na calkiem innej plycie rownie zabytkowej.

Wszystko poszlo jak po masle do momentu uruchomienia systemu (xp prof.+sp2).

Pada system w momencie uruchamiania(ekran powitalny XP)

nawet przy probie uruchomienia instalki z cd - reset i tak w kolko. :mur:

Moze ktos juz mial podobna sytuacje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kondensatorki to moje "oczko w glowie"

z zamilowania jestem elektronikiem.

Wiele zdążylem poczytac o tych plytach i o ich "wylewnych pojemnosciach"

nawet o humanitarnej akcji abita z wymiana plyt slyszalem, niestety ja sie nie łapie na to bo papierka nie mam na ten sprzecik i czas juz odlegly :razz:

Cala sytuacja jest troche dziwna, bo wyglada mi na to jakby grafa sypala sie przy wyzszych rozdzielczosciach (riva tnt 32MB winfast'a) choc watpie zeby to ona dawala za wygrana, bo na innej plycie smiga na magistrali 150MHz bez zajakniecia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cala sytuacja jest troche dziwna, bo wyglada mi na to jakby grafa sypala sie przy wyzszych rozdzielczosciach (riva tnt 32MB winfast'a) choc watpie zeby to ona dawala za wygrana, bo na innej plycie smiga na magistrali 150MHz bez zajakniecia

A właśnie mistrzu, przecież ten mobas ma co prawda dzielnik 4:1 dla PCI ale dla AGP dalej pozostaje 3:2 czyli masz na niej 89Mhz. A płycie z dzielnikiem 2:1 nawet przy 150Mhz miałeś na AGP raptem 75...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sproboj odpalić jakiegoś linuxa może być livecd/dvd no i może to pomoc , a tak w pierwszej kolejności pochwal się jaka grafa :P u mnie gf 2mx200 nie wytrzymał taktowania 90mhz i padł po 8 miechach :) dokupiłem za grosze 5200 i chodzi na 100 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...