Gość Soker Opublikowano 13 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2007 Witam! Tak wyszło że stałem się posiadaczem serwerowej plyty, ramow i procka. Dane jest mi to używać i chce Opka 140 którego teraz mam (nie mylić ze 144) zamienić na jakikolwiek inny, lepszy proc pod s940. Macie jakieś typy? Co będzie pasować? Ja na razie trafiłem na Opka 270 lub FX-51 - będą działać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noe9 Opublikowano 13 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2007 (edytowane) Heh to pewnie wylicytowałeś ten zestaw co był na allegro wystawiony ;) Na tej płycie będą chodzić wszelkie proce S940, to znaczy FX s940 (drogie starocie), I optki 2xx/8xx oraz 1xx dla s940 (też staroć), Uważaj jeśli chcesz kupić optka 270 z allegro, bo procesory te nie są przeznaczone dla użytkowników końcowych. To co sprzedają na allegro to seria OSPxxxxx która to była robiona OEM-owo dla serwerów blade IBM'a, większość płyt retailowych nie obsługuje tych procków (brak odpowiedniego mikrokodu w biosie) i poprostu nie chodzą. działają one napewno na płytach tyana, najlepiej napisz do asusa zapytanie czy obsługuje SK8N te proce A tak na koniec, to ta płyta nie jest serwerowa, w czasach gdy FX-y były pod s940, i jako jedyne A64 używały ramów w dualu, była to poprostu zwykła płyta dla entuzjastów... Edytowane 13 Lutego 2007 przez noe9 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Soker Opublikowano 13 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2007 Heh to pewnie wylicytowałeś ten zestaw co był na allegro wystawiony ;) Na tej płycie będą chodzić wszelkie proce S940, to znaczy FX s940 (drogie starocie), I optki 2xx/8xx oraz 1xx dla s940 (też staroć), Uważaj jeśli chcesz kupić optka 270 z allegro, bo procesory te nie są przeznaczone dla użytkowników końcowych. To co sprzedają na allegro to seria OSPxxxxx która to była robiona OEM-owo dla serwerów blade IBM'a, większość płyt retailowych nie obsługuje tych procków (brak odpowiedniego mikrokodu w biosie) i poprostu nie chodzą. działają one napewno na płytach tyana, najlepiej napisz do asusa zapytanie czy obsługuje SK8N te proce A tak na koniec, to ta płyta nie jest serwerowa, w czasach gdy FX-y były pod s940, i jako jedyne A64 używały ramów w dualu, była to poprostu zwykła płyta dla entuzjastów... Witaj! Dzięki za obszerną i pomocną odpowiedź. W związku z nią mam jeszcze parę pytań: 1) Gdzie mogę dostać Opka np. 270tkę przeznaczonego dla użytkowników końcowej w "przyziemnej" cenie? 2) Aukcja na allegro z tymi opkami za 369zł lub 380zł - oba to na pewno te OSPxxxxxx? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...