kata strofa Opublikowano 13 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2007 Co jeszcze, oprócz pomiaru napięcia miernikiem, mogę zrobić w celu sprawdzenia hipotezy o wadliwym działaniu zasilacza? Mam podejrzenia, że sporadyczne zwisy komputera są wywołane działaniem zasilacza. Jednakże, napięcia mierzyłem już kiedyś (miernikiem) i były w normie. Co jeszcze mogę zrobić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pageup Opublikowano 13 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2007 kupic oscyloskop i sprawdzic czy ma chwilowe spadki napiecia :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kata strofa Opublikowano 13 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2007 Great :( oscyloskop kosztuje tyle samo co nowy zasilacz... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pageup Opublikowano 13 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2007 wsadz inna dobrazasilke do kompa i sprawdz czy dzieje sie to samo. Jak nie to wiadomo ze to zasilka a jak tak to wiadomo ze nie :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kata strofa Opublikowano 13 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2007 No dobrze, ale to nie dzieje się codziennie. Przez długi czas pracy zasilacza było OK, a teraz dwa razy w ciągu jednego dnia. Dziś pewnie będzie OK... musiałbym po prostu kupić drugi zasilacz w celu podmiany. Naprawdę nie da się niczego zrobić? Jakoś go przetestować bez kupowania drogiego sprzętu pomiarowego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 13 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2007 Kup komplet żarówek samochodowych i podłącz do zasilacza. Dobierz moce mniej więcej do 70% mocy tabliczkowej na linii +12v. Wrzuć coś też na piątkę i 3,3v, żeby się nie nudziły. tu proponuję podłączyć jakiś napęd cd (w razie czego mała strata) i 1 żarówkę 55-60W. Jeśli zasilacz nie odmówi współpracy to główne układy powinien mieć w porządku. Znajdź linię +5vsb we wtyku ATX, podłącz jakieś 5W obciążenia. (wystarczy żarówka samochodowa o parametrach nominalnych 12v zasilania 10W mocy). Pomierz wsio miernikiem po jakiś 30 minutach pracy. Jeśli będzie w normie, to ok. Pamiętaj jedno, dla komputera zdrowsza jest odchyłka od wzorca na - niż na +, więc jeśli napięcia idą ci niebezpiecznie w górę, to lepiej daj sobie spokój z tym zasilaczem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kata strofa Opublikowano 13 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2007 Wow. Dzięki. Teraz zabójcze pytanie: jak podłączyć żarówkę do zasilacza? Przecież ta wtyczka nie pasuje! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek_135 Opublikowano 13 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2007 (edytowane) Jesli chodzi Ci o sprzęt z podpisu, to ten Antec spokojnie powinnien to wszystko pociągnąc i mieć jeszcze bardzo dużo zapasu, pewnie nawet z połowę... Mam bardzo podobny komputer na obecną chwilę ( troszkę mocniejszy i bardziej OC... ) i mam Neoteca 4202 20A na 12 i Anteca SP-400 >20A na 12 i oba nawet nie grzejąc się za bardzo ciągną to wszystko z palcem... A Sp-400 jest starszą konstrukcją i wiele gorszą od Twojego NeoHE no i Twoj ma troszkę wacików więcej ogólnie, a i 12 "Twoja" a "Moja" to niebo a ziemia. Moja sugestia, podkręć wszystko co się da począwszy od CPU... Nie wiem, czy wiesz, ale Twoje pamięci ( Twinmosy ), które także niestety posiadam to absolutny chłam, moga byc gorsze i lepsze, ale to są jedne z gorszych kostek w ogóle sprzedawanych. A stabilność bardzo zależy od pamięci, chociaż, wątpię, żeby przy standardowych taktach i timingach one szwankowały, ale bym się na penwo nie zdziwił. Po prostu obciążył bym ten zasilacz, pozycz HDD od znajomych, podkręć CPU, chyba że któryś ma to pożycz X2 i go kręć, albo najlepiej idz do znajomego z lepszym sprzętem i tam sprawdz. Bo co prawda mieć sprzęt i zbadać, to wtedy jest wszystko wiadome, ale jak nie masz to trzeba sobie radzić. Ale ogólnie jak się zastanowić, to ten zasilacz na prawde jest potężny do tej konfiguracji i nawet się grzać nie powinnien. Także jeśli z nim by było coś nie tak, to byłby zdrowo kopnięty... A jak obciążysz go dodatkowymi podzespołami, to zobaczysz, czy w ogóle jest zauważalna różnica jego temperatury, wachania napięć, jak się zachowuje pod obciążeniem itp. Ja bym próbował go "dobić" i zobacyzć, może się przegrzewa, choć fakt, że na Twojej platformie dociążyć go maksymalnie jest dość ciężko... Edit: "troszkę" się spóźniłem... Bynajmniej.... A żarówkę samochodową no coż, masz h4 i kup konektorki i możesz kawałek kabla do konektorak przylutować i do wtyczki molex wtedy tak, żeby siedziało sztywno, żeby nie iskrzyło, bo tam już nie mały prąd będzie... Ale jak za bardzo nie masz pomysłu, jak podłączyć żarówkę do zasilacza, to po prostu uważaj z tym bardzo i zastanów się dużo razy, zanim coś zrobisz. Chociaż jeśli poradziłeś sobie z miernikiem, to i z tym powinnieneś dać sobie radę... Edytowane 13 Lutego 2007 przez Jarek_135 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kata strofa Opublikowano 13 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2007 (edytowane) Pamięci są taktowane poniżej DDR400, albowiem moja kombinacja CPU+MOBO nie pozwala na taktowanie synchroniczne pamięci z CPU... Lutować, mówisz? Co to jest? :) Edytowane 13 Lutego 2007 przez rwerp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek_135 Opublikowano 13 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2007 Ja nawet jak dawałem je sporo poniżej 200 przy normalnych timingach, to były większe problemy, niż jak były na 200. Brzmi dziwnie ale prawdziwie. Mam juz je na drugim kompie, wcześniej Asus i athlon xp i pamięci tam też mocno wszystko psuły... Są bardzo do [gluteus maximus]. Może mi się takie traiły, bynajmniej u Ciebie też mogą na coś wpływać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kata strofa Opublikowano 13 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2007 (edytowane) No dobrze, ale to się stało dopiero teraz, a przedtem komputer chodził długo pod obciążeniem i nic... dziwne. W dodatku poprzednia płyta jaka pracowała pod tym zasilaczem, stopniowo się psuła aż padła. Napięcia były OK, więc nie podejrzewałem zasilacza. Ale jeżeli druga płyta podzieli los pierwszej, to coś dziwnego będzie. Edytowane 13 Lutego 2007 przez rwerp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 13 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2007 Bierzesz kawał grubszego drutu i przykręcasz śrubkami (te od kompów pasują) do blaszek w żarówkach. Drut wkładasz w molexy i po kłopocie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kata strofa Opublikowano 13 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2007 Dzięki, to rozumiem, a nie jakieś lutowanie :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kata strofa Opublikowano 13 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2007 Mam jeszcze jedno pytanie: czy chwilowy spadek napięcia w sieci mógł spowodować jakieś wahnięcia napięcia podawanego przez zasilacz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 13 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2007 Mógł, pewnie że mógł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kata strofa Opublikowano 13 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2007 To mam możliwe wyjaśnienie... czasami w ciągu dnia siada w mojej sieci napięcie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 16 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2007 To mam możliwe wyjaśnienie... czasami w ciągu dnia siada w mojej sieci napięcie.To gdzie Ty mieszkasz , że masz taki wahania? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kata strofa Opublikowano 16 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2007 He he, Warszawa :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...