Skocz do zawartości
Pierre

Czy Coś Się Może Stać?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Z góry przepraszam ale sytuacja jest taka że nie mogę poświęcić zbyt dużo czasu na szukanie (co nie znaczy że tego zaraz nie zacznę robić;) )

Otóż moi znajomi chcieliby wymienić u siebie w kompie procek z celerona 450 na jakieś Pentium. Zwrócili się z tym do mnie. Pojechałem, sprawdziłem płytę i wyszło że obsługuje ta obsługuje celki i pentium 2 na slot1. Niestety nie pamiętam dokładnie co to była za płyta :/ Wiem natomiast że w całym necie nie ma już strony z jej sterownikami, opisami itd. Cudem jakimś to znalazłem.

Do tematu:

Kupiłem na allegro procka który miał być P2 a okazał się P3. Czym ryzykuję wsadzając go do płyty? Może się coś zwalić? Czy w ogóle będzie chodzić?

P3 ma takie oznaczenia: 533b/512/133/2.0V S1 - maxFSB jakie można dać z tamtej płyty żeby pamięci wyrabiały to 100.

Bardzo proszę o pomoc gdyż jutro z samego rana mam jechać się tym zająć a potem wyjeżdżam na dłuższy czas.

Pozdrawiam!

Edytowane przez Pierre

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Niebylo celerona 450

2. Czytajac twoj post nic nie zrozumialem bo wydaje mi sie ze nie bylo p3 na szynie 133 na jadrze katmai(2.0V)Proc sie odpali najwyzej nie bedzie dziala z nominalna predkoscia

Cos mi sie nie wydaje ze Ten P3 wejdzie na ta podstawke ....

tak twierdzisz Bzdury na jakiej podstawie ja odpalalem pentiumy 3 na plytkach na 440lx i nigdy nie bylo problemow. Jedynym powodem dla ktorego to moglo by nie odpalic jest roznica w napieciu ale tu nie ma zadnej roznicy bo ten celeron tez byl na 2V Edytowane przez morron

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Niebylo celerona 450

2. Czytajac twoj post nic nie zrozumialem bo wydaje mi sie ze nie bylo p3 na szynie 133 na jadrze katmai(2.0V)Proc sie odpali najwyzej nie bedzie dziala z nominalna predkoscia

Ad 1. Owszem - był celeron 300 na FSB 66MHz, który chodzi obecnie na FSB100, czyli 450 ;)

Ad 2. Oznaczenia tego PIII spisałem z obudowy procesora. Nic więcej na jego temat nie wiem bo gość na allegro wystawił go jako P II, a ja próbuję jakoś ratować sytuację (może w środku siedzi P II ale nie mam jak sprawdzić!).

Dzięki za odpowiedź - najważniejsze że nic nie uszkodzę bo tego się obawiałem trochę - nie znam tych procesorów w ogóle. Jak nie będzie działać to po prostu go odeślę i zostanie po staremu. Gorzej byłoby gdyby przy probowaniu coś się uszkodziło bo wtedy nie mam jak do reklamować no i jednak kompa szkoda.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

2. Czytajac twoj post nic nie zrozumialem bo wydaje mi sie ze nie bylo p3 na szynie 133 na jadrze katmai(2.0V)Proc sie odpali najwyzej nie bedzie dziala z nominalna predkoscia...

:rolleyes: a seria SL3E9 i SL3BN ;)

Generalnie wyszło, że "zamienił stryjek ..." bo dostanie procka z wolniejszym zegarem (400MHz) ale z pamięcia podręczną 2 poziomu, bo pewnie ten Celek to w wersja 300 (nie 300A) i instrukcjami SSE. IMHO na płyty nie obsługujace koperków najbardziej opłacało się wrzucac Katmai 500 lub 550 bo dawały sie jeszcze podkręcac i oferowały jaka taka wydajność (uzasadniającą przesiadkę z PII nawet z @ 350 śmigających na magistrali 133MHz, no chyba że ktos posiadał Celerona 366@550 to przesiadka na PIII Katmai mijała sie z celem)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK - więc aby zakończyć temat przed wyjazdem:

Albo procek był sypnięty albo niekompatybilny. Nie dość że nie chodziło to jeszcze musiałem cuda robić żeby poprzednia konfiguracja zadziałała...

Na szczęście zadziałała i jest jak było. Dziękuję za odpowiedzi.

Pozdrawiam

Pierre

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...