Skocz do zawartości
Bate

Dwa Nadajniki Na Dachu

Rekomendowane odpowiedzi

dowiedziałem się że teraz mam na dachu nadajnik Planet 1963 2,4GHz , a ten który miałby stanąć to SparklanWX7400A i Mikrotikodpowiednio 2,4GHZ oraz 5GHZ.

Czy da się je pogodzić a jeśli tak to jaka musi być minimalna odległość między nimi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sieci 2,4 Ghz masz 13 kanalow. Gdy jeden nadajnik bedzie na 1 kanale a te kolejne dwa co dojda na 7 i 13 to nie beda sie gryzly :D

Widać, że nie masz pojęcia o Wi-Fi.

http://www.wififorum.pl/ftopic10160.html

Jak w temacie. Czy mając już jeden nadajnik na kominie mogę dołożyć drugi( od innego usługodawcy) i czy nie będą się nawzajem zakłócać . Sprawa raczej pilna!!

"Umieszczenie anten na jednym maszcie lub dachu w taki sposób, że ich pola zachodzą na siebie, spowoduje wzajemne zakłucanie się tych anten."

W praktyce wygląda to tak, że oczywiście można, ale musisz pamiętać o zmniejszeniu mocy AP, aby zminimalizować stopień zakłucania.

Edytowane przez lgolebio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie za bardzo rozumię co znaczy to AP i jak rozumieć pojęcie zakłócania fal przez nadajniki położone blisko siebie. Hipotetycznie zakładając - sąsiedztwo nadajników na sąsiednich dachach od różnych providerów internetowych, które działają prawidłowo, lub też nadajników sieci komórkowych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezeli to beda np. dwie yagi w dwuch innych kierunkach to nie beda sie zaklocac. Co innego jak to dookolne. Czy nie mam racji ?

Nie masz. Każda Yaga, KAŻDA, do paru metrów jest annteną dookólną !! Dopiero od pewnego pułapu jest anteną kierunkową.

Edytowane przez lgolebio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten nadajnik co mam na dachu (Planet 1963) jest dookólny (wygląda jak metrowej długości pręt o średnicy 30 mm) Podejrzewam że pozostałe mają podobny wygląd. Czyli raczej nic z tego , aby posiadać dwa ???????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi