Miguel707 Opublikowano 13 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2007 Nazbierałem trochę grosza i mógłbym zrobić drobną modernizację. 1. Kupno nowego chłodzenia do karty graficznej. Moje obecne jest straszną suszarką. Myślałem o Evercool Turbo 2. Jak na swoje możliwości jest tanie, ale mam o 3 mm za mało miejsca - odległość między kartą, a sieciówką (złącze PCI) wynosi 41mm. Myślałem o wyjęciu Tunera TV i przeniesieniu na jego miejsce sieciówki - ale jest to chyba ostateczne rozwiazanie - prawda ? Chyba, ze jest inne chłodzenie w mniej-więcej tej cenie i podobnych możliwościach. 2. Pamięć RAM. Obecnie mam 640Mb Ram 266Mhz. Czy wymiana na 1Gb 400Mhz da mi duży przyrost wydajności ? Szukałem kości 1Gb w jednej kości (s.754 nie obsługuje DC), ale moje obecne 3 kości działają .... Na Allegro chodzą Kingstony 1Gb 400Mhz CL3 (da się podkręcać na CL3 ?) i Kingstony HyperX 1GB 400Mhz CL2 (te to chyba mają dobre OC). Co do chłodzenia myślę, że jest to prawie pewne - tego stockowego nie daje się wytrzymać. Co do Ramu - jeżeli nie jest to opłacalne, to nie wymieniam, bo nie chcę wydać kasy w błoto i zbieram na Core2Duo i DX10. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 13 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2007 (edytowane) ram to radze posprzedawac to co masz i kupic 2x1gb. moga byc te kingstony. na cl3 bedzie sie podkrecac tak samo jak cl2.5 ;) tylko ze po prostu bedzie albo 400 i cl2.5 albo 450 i cl3 ;) Edytowane 13 Lutego 2007 przez xacti Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 13 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2007 Chłodzenie to najlepszy będzie Pentagram. Jeśli za drogi można wziąć aluminiowy albo kupić używany. Tak szczerze to przyrost będzie duży. Zauważysz to w windzie i w wymagających programach np. grach. Co do CL to ja mam kingstony i kość z timingami 3 3 3 8 leciała na 2 3 2 7 przy 450MHz. Więc OC napewno będzie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 13 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2007 (edytowane) Może przedstawię to inaczej : mam w tej chwili ok. 500 zł. Chciałem zmienić chłodzenie na grafie lub kupić nową grafę (myślałem o Palit Sonic 7600GS) z dobrym chłodzeniem z powodu wydajności X600 w grach i tego, że dobre chłodzenie jest przynajmniej w połowie warte co mój X600. Jednak niedługo pojawią się 8300 i 8600 i słyszałem głosy, że posiadacze 7600 będą się ich pozbywać teraz, bo ich wartość po pojawieniu się 8300 i 8600 drastycznie spadnie. Dlatego właśnie myślałem o samym chłodzeniu, choć trochę przeraża mnie perspektywa siedzenia na X600 jeszcze przez rok, bo tyle czasu zamierzam zbierać na generalny remont (nowa platforma). Myślałem o czekaniu na budżetowe DX10, jednak grafę hamowałyby pozostałe części kompa. No więc : - kwestia nowego chłodzenia, czy grafę z dobrym chłodzeniem (ma to swój -, że oddala mnie od remontu kompa, ale też +, że jest wieksza wydajność niż X600) - jeśli brałbym samo chłodzenie, to zbierałbym dalej od razu, czy jeszcze kupował ram (to również oddala mnie od remontu, ale większa wydajność) W największym skrócie : Chcę, aby komp był cichszy i jeśli się da wydajniejszy i żeby generalny remont kompa zbytnio się nie przesunął (w tej chwili termin przewidywany - 1 rok). PS. W marcu będe miał z 700 lub wiecej zł - 19 marca mam urodziny. Edytowane 13 Lutego 2007 przez miguel707 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ekspert Opublikowano 13 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2007 (edytowane) Może przedstawię to inaczej : mam w tej chwili ok. 500 zł. Chciałem zmienić chłodzenie na grafie lub kupić nową grafę (myślałem o Palit Sonic 7600GS) z dobrym chłodzeniem z powodu wydajności X600 w grach i tego, że dobre chłodzenie jest przynajmniej w połowie warte co mój X600. Jednak niedługo pojawią się 8300 i 8600 i słyszałem głosy, że posiadacze 7600 będą się ich pozbywać teraz, bo ich wartość po pojawieniu się 8300 i 8600 drastycznie spadnie. Dlatego właśnie myślałem o samym chłodzeniu, choć trochę przeraża mnie perspektywa siedzenia na X600 jeszcze przez rok, bo tyle czasu zamierzam zbierać na generalny remont (nowa platforma). Myślałem o czekaniu na budżetowe DX10, jednak grafę hamowałyby pozostałe części kompa. No więc : - kwestia nowego chłodzenia, czy grafę z dobrym chłodzeniem (ma to swój -, że oddala mnie od remontu kompa, ale też +, że jest wieksza wydajność niż X600) - jeśli brałbym samo chłodzenie, to zbierałbym dalej od razu, czy jeszcze kupował ram (to również oddala mnie od remontu, ale większa wydajność) W największym skrócie : Chcę, aby komp był cichszy i jeśli się da wydajniejszy i żeby generalny remont kompa zbytnio się nie przesunął (w tej chwili termin przewidywany - 1 rok). PS. W marcu będe miał z 700 lub wiecej zł - 19 marca mam urodziny. Ja bym przeczekal z oba zakupami ,jak bedziesz mial przyrost funduszy wtedy na twoim miejscu zainwestowalbym w nowe czesci,teraz to nie ma sensu,C2D obsluguje ddr2 a Ty kupujac zwykle ddr1 tylko stracisz pieniadze i czas na pozniejszej sprzedazy i wymianie.Co do grafy,to moim zdaniem warto poczekac na 8300 wtedy ceny kart pokroju 7600 pójdą ostro w dół ,dzięki czemu bedziesz mógł trochę zaoszczędzić :) pozdr Edytowane 13 Lutego 2007 przez Ekspert Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 13 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2007 Czyli mam zbierać normalnie dalej przez ten 1 rok (z 1500-2500zl się nazbiera), a na przeczekanie kupić jakieś 7600 po pojawieniu się 8300? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ITpro Opublikowano 13 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2007 A nie lepiej po prostu nic nie kupować i zaoszczędzić te 300 zł na nowego kompa? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 13 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2007 (edytowane) Może przedstawię to inaczej : mam w tej chwili ok. 500 zł. Chciałem zmienić chłodzenie na grafie lub kupić nową grafę (myślałem o Palit Sonic 7600GS) z dobrym chłodzeniem z powodu wydajności X600 w grach i tego, że dobre chłodzenie jest przynajmniej w połowie warte co mój X600. Jednak niedługo pojawią się 8300 i 8600 i słyszałem głosy, że posiadacze 7600 będą się ich pozbywać teraz, bo ich wartość po pojawieniu się 8300 i 8600 drastycznie spadnie. Dlatego właśnie myślałem o samym chłodzeniu, choć trochę przeraża mnie perspektywa siedzenia na X600 jeszcze przez rok, bo tyle czasu zamierzam zbierać na generalny remont (nowa platforma). Myślałem o czekaniu na budżetowe DX10, jednak grafę hamowałyby pozostałe części kompa. No więc : - kwestia nowego chłodzenia, czy grafę z dobrym chłodzeniem (ma to swój -, że oddala mnie od remontu kompa, ale też +, że jest wieksza wydajność niż X600) - jeśli brałbym samo chłodzenie, to zbierałbym dalej od razu, czy jeszcze kupował ram (to również oddala mnie od remontu, ale większa wydajność) W największym skrócie : Chcę, aby komp był cichszy i jeśli się da wydajniejszy i żeby generalny remont kompa zbytnio się nie przesunął (w tej chwili termin przewidywany - 1 rok). PS. W marcu będe miał z 700 lub wiecej zł - 19 marca mam urodziny. No to nie jest pewne czy ceny drastycznie spadną. Jak weszły GF7300GT to ceny GF6600GT trzynały się dobrze (szczerze to nadal dobrze stoją). Uważam że tak samo będzie z 8300/8600 i 7300/7600. Pewnie ceny troche spadną ale niewiele :) Ale może warto poczekać do urodzin. Jedyne co by było warte to byś sprzedał mobo i proca i kupił coś na 939 (albo jeszcze ram i coś na AM2). Te 300 zł jak znalazł tutaj. Za swoje graty możesz dostać ok 300 zł + te 300 a za to kupisz jakieś dobre mobo pod s939 i SD37000+ i AC Freezera 64 do tandemu. Edytowane 13 Lutego 2007 przez dzikidaniel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 14 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2007 19 marca będę miał 700 lub więcej zł (bardziej możliwe, że 800 zł, ale trzeba zakładać gorsze :) ). Za swoje stare graty dostanę 300 zł. Jeżeli miałbym coś zmieniać w marcu : AM2 : Biostar NF4 AM2L - 205 zł AMD Athlon64 X2 3800+ Windsor EE - 375 zł + Freezer 64 PRO - 66 zł Goodram 1Gb 667 Mhz - 257 zł Razem : 903 zł 939 : Amd Athlon64 3700+ SanDiego BOX - 345 zł + ewentualnie Freezer 64 Pro - 66 zł ASUS A8R-MVP Xpress 200 - 290 zł Goodram 1Gb 400Mhz CL3 - 255 zł Razem : 890 zł bez Fryzjera Jest mała różnica między AM2, a 939, bo znalazłem tanie i chyba niezłe mobo, czego za taką cenę nie mogłem znaleźć na 939. Ma ktoś może propozycje tanich i dobrych mobo na 939 ? A może wziąć zamiast 3700+ 3200+ ? Pomyślałem przed chwilą o 775 : Pentium D 820 (na przeczekanie) - 299 zł + Freezer 7 Pro - 69 zł ASRock 4Core Dual-VSTA - 226 zł Goodram 1Gb 667 Mhz - 257 zł RAZEM : 851 zł Ma to swoje zalety bo : - mam już mobo na 775 i pod C2D - mam już DDR2 - proc na przeczekanie nie jest zły - zostanie trochę kasy i będę mógł krócej zbierać na C2D i DX10 Co mi doradzacie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobo90 Opublikowano 14 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2007 Ja na twoim miejscu bym wzial 775. Ale imho warto kupic Asusa P5N-E i najtanszego Celka (pewnie jeszcze trzeba z 100 zl dozbierac ;/). Jakbys chcial potem C2D to by cie czekala zmiana plyty glownej (toc przeciez grzech katowac C2D na tym AsRocku), a majac tego Asusa mialbys dobra mobo pod C2D. Jakos moze przezyjesz na tym Celku ;) (jak go podkrecisz to moze nie bedzie tak zle). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 14 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2007 (edytowane) Jeżeli s.775 : Celeron : Celeron D341 2.93Ghz Oem - 139 zl + Freezer 7 Pro - 69 zł ASUS P5N-E SLI - 429 zł A-Data Vitesta 1Gb 667 Mhz - 260 zł Razem : 897 zł Pentium 4 : Pentium 4 530 3Ghz - 169 zł (oby się ta cena utrzymała) + wszystko to, co w zestawie z Celeronem - razem = 927 zł Pentium D : Pentium D 820 - 299 zł + Freezer 7 Pro - 69 zł + wszystko co w zestawie z Celeronem - razem = 1057 zł Choć sam już nie wiem, czy nie posiedzieć na obecnym sprzęcie jeszcze przez rok i nazbierać porządną sumę. Czy te zestawy co są powyżej nie będą wolniejsze niż mój obecny komp ? Czy warto wydawać na to kasę ? A może nazbieram jeszcze dodatkowe 300 zł (następna okazja) i kupię Core2Duo E4300 + ASUS P5N-E SLI + A-Data Vitesta 1Gb 667 Mhz i wtedy zacznę zbierać na grafę na DX10 :) Choć od początku to ja zmierzałem aby kupić wszystko razem (C2D + DX10) jak nazbieram kasę (chodzi o to, że ceny mogą być niższe) Co mam robić ? Edytowane 14 Lutego 2007 przez miguel707 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość MaRuH Opublikowano 14 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2007 (edytowane) Co do tego P4 530 coś ta cena podejrzana jest 169zł?, te proce to góra 300zł kosztują, ale jeżeli ta cena to nie ściema to bierz póki jest. Edytowane 14 Lutego 2007 przez maruh Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 14 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2007 (edytowane) To napisali na aukcji : "!!! Promocja do 13 luty 2007 !!! Po tym terminie cena normalna czyli 219zł!!!" A cena aukcji to 169 zł. Jak ktoś kupi po 13 lutym to płaci więcej niż jest w aukcji - 219 zł. Proszę odpowiedzcie na pytania z poprzedniego mojego posta..... Edytowane 14 Lutego 2007 przez miguel707 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość MaRuH Opublikowano 14 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2007 Na twoim miejscu nazbierałbym jeszcze te 300zł, lepiej już kupic sobie coś porządnego niż bawic sie w jakieś celerony itp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 15 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2007 Co sądzicie o mobo ASRock 775Dual-VSTA ? Jej zaletą jest to, że mogę tam włożyć swoje Ramy DDR i jest tania. A jak jest u niej z OC Core2Duo ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 15 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2007 (edytowane) Z tego co slyszalem od znajomego co ma ta mobo AsRocka, to jesli sie nie bawisz w OC, to plytka fajna, ale jest chcesz chociaz minimalne OC, to trzymaj sie od niej z daleka. Jesli dobrze pamietam, to nie ma WOGOLE zmiany napiecia procesora. Edytowane 15 Lutego 2007 przez DziubekR1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 17 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2007 No więc będę zbierał kasę na C2D i prawdopodobnie razem DX10. Zostaje jeszcze kwestia zmiany chłodzenia vs nowa tania grafa z cichym chłodzeniem. Czy jest sens kupna nowego porządnego chłodzenia (50-100 zł) do karty wartej ok. 100 zł ? Mógłbym ją sprzedac za te 100 zł i zamiast kupna chłodzenia za 50-100 zł dopłaciłbym 250 zł do Palita 7600GS Sonic lub 200 zł Galaxy 7300GT Zalman. Zapłaciłbym 100-150 zł więcej niż za wymianę chłodzenia. Czy chłodzenie Palita 7600GS Sonic jest ciche (co do Zalmana z 7300GT wątpliwości nie mam)? Czy warto zdecydować się na takie posunięcie, czy wymienić samo chłodzenie (wyjdzie 100 zł mniej niż 7300GT z Zalmanem) i zbierać dalej na C2D? Może łatwiej będzie przeczekać okres zbierania kasy na te C2D.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 17 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2007 Ja bym zmienił grafike. Raz że odczujesz różnice w hałasie (tzn jego braku) dwa to że odczujesz różnice w grach. Jeśli chcesz modować i kręcić na maksa grafe to weź Galaxy, jeśli masz zamiar na zwykłe OC to weź Palita. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 17 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2007 Prawdopodobnie zdecydowałbym się na Palita 7600GS Sonic (więcej potoków itp.), ale jedno mnie martwi. Jak jest z głośnością chłodzenia ? Nie chciałbym drugi raz kupić karty z suszarką :) Widziałem 2 wersje chłodzenia Palita - zieloną i czarną - i z tego co widzę to prawie wszystkie karty na allegro są w wersji zielonej. Czy można bez obaw o głośność chłodzenia kupić Palita ? Jeżeli mógłbym wybierać to jaka wersja chłodzenia jest lepsza ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 17 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2007 IMO czarna - wygląda trochę lepiej i jest większe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 17 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2007 Mówisz więc, że czarna wersja chłodzenia jest lepsza. Gdzie mogę ją kupić najtaniej (czarną wersję) ? Zdarzało się czasem tak (np. na Allegro i ponoć na morele.net), że na zdjęciu w aukcji jest czarna wersja chłodzenia, a do klienta przychodziła zielona ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ITpro Opublikowano 17 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2007 (edytowane) Szukaj dobrze,m bo na allegro czarna wersja jest na agp. Tak na oko, to czarna wersja wydaje się mieć cichszy i wydajniejszy wentylator. Edytowane 17 Lutego 2007 przez mpConroe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 18 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2007 Przeczytałem niedawno, że za miesiąc będą dostępne karty 8300/8600. I tutaj mam dylemat. Z tego co wyczytałem za cenę Palita Sonic 7600GS będzie można kupić 8300GT. I teraz nie wiem, czy jest sens kupna 7600GS, gdy za miesiąc będzie można kupić w tej cenie 8300GT (pewnie będzie wydajniejsza i ma DX10). No więc lepiej jest kupić teraz Palita Sonic 7600GS, czy za miesiąc (może się mylę - wtedy chyba są targi, a od razu mogą nie wejść do sprzedaży) kupić 8300GT. Co do Palita 7600GS kart z czarnym chłodzeniem już nie ma. Zależy od rewizji chłodzenia. Mam na to dowód: http://forum.pclab.pl/lofiversion/index.php?t234175.html salaros 15 lutego 2007, 17:07 Po pierwsze już nie można dostać Palita 7600GS z czarnym chłodzeniem. Po drugie gadałem z gościem (osobiście) z rad-an.com.pl i miał dostawę tych 7600GS i były tylko i wyłącznie z biało-zielonym chłodzeniem. Po trzecie trzeba się odrazu nastawić, że jak jest zdjęcie z czarnym chłodzeniem to nie można temu wierzyć bo sprzedawca sam nie wie jaka rewizja karty jest w środku. Edit: Przykład: Chciałem kupić na allegro od gościa palita właśnie z czarnym chłodzeniem (na stronie miał zdjęcie z czarnym) i chciałem się upewnić wysyłając do niego maila z zapytaniem czy napewno jest czarne. Dostałem odpowiedź, że jest koloru biało-zielonego i nie wiadomo skąd gość odrazu na stronie allego tam gdzie wystawił tą kartę zmienił zdjęcia z tym chłodzeniem które faktycznie sprzedaje czyli biało-zielonym Czy biało-zielone chłodzenie jest ciche ? Jak pisałem wcześniej nie chcę kupić suszarki. No więc teraz 7600GS, czy trochę później 8300GT (a może nawet 8600GT/Ultra - ale wtedy będę musiał dłużej zbierać na C2D) ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 18 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2007 Ja bym sie wstrzymal chwile z zakupem grafy. Galaxy napewno zmontuje znowu jakas rakiete 8300GT :) Sam na dniach chyba bede sprzedawac swoja Galaxy 7300GT, bo juz za miesiac zaczna spadac z ceny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 20 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2007 ...(toc przeciez grzech katowac C2D na tym AsRocku), ...Więc jestem grzesznikiem :P Co sądzicie o mobo ASRock 775Dual-VSTA ? Jej zaletą jest to, że mogę tam włożyć swoje Ramy DDR i jest tania. A jak jest u niej z OC Core2Duo ?Generalnie zależy czego oczekujesz, ale za 160PLN (takie są najniższe ceny tego wynalazku) nie będziesz miał nic HighEndowego. Szkoda, że nie masz tego RAMu 333MHz :unsure: bo byś mogł przeczekać z pamięciami, a zainwestować w procka - jakiegoś C2D. A zestawy które wymieniasz mają małą wadę - proponujesz słabe pamięci, na które wydasz teraz kasę, a potem (jak już będziesz miał docelową płytę i procka) będą Ciebie mocno ograniczały = po pewnym czasie znajdziesz się w podobnej sytuacji jak teraz, najsłabszym ogniwem będą pamięci. Z tego co slyszalem od znajomego co ma ta mobo AsRocka, to jesli sie nie bawisz w OC, to plytka fajna, ale jest chcesz chociaz minimalne OC, to trzymaj sie od niej z daleka. Jesli dobrze pamietam, to nie ma WOGOLE zmiany napiecia procesora.Masz i nie masz racji zarazem :P Nie masz racji w/s OC C2D pod warunkiem, że kupujesz e4300, bo wtedy na dzień dobry dajesz magistralę 200@266 i masz 2400MHz. Masz rację jeżeli chodzi o ustawianie napięć - możesz "manipulować" (to za dużo powiedziane) DRAM Voltage i AGP Voltage, ale sa już mody do tej płyty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 20 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2007 Masz i nie masz racji zarazem :P Nie masz racji w/s OC C2D pod warunkiem, że kupujesz e4300, bo wtedy na dzień dobry dajesz magistralę 200@266 i masz 2400MHz. Masz rację jeżeli chodzi o ustawianie napięć - możesz "manipulować" (to za dużo powiedziane) DRAM Voltage i AGP Voltage, ale sa już mody do tej płyty. Ale zostawic tego proca na 2400Mhz to poprostu grzech :P Ale jak sam pisales wczesniej, jestes grzesznikiem :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 20 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2007 Ale zostawic tego proca na 2400Mhz to poprostu grzech :P Ale jak sam pisales wczesniej, jestes grzesznikiem :D :rolleyes: Na razie muszę rozwiązać problem z niepoprawnie działającym tunerem ATI TV Wonder na tej crapowatej ;) płycie. FSB 266MHz to nie wszytko co zamierzam wycisnąć, w końcu szkoda żeby BH-5 :razz: sie marnowały, a TR SI-128 + Fander 120 służyły za ozdobę. :razz: Zobaczę jakie FSB da się wydusić z mojego egz. e4300 i pod tym kątem będe szukał DDRII, choć przy wysokim mnożniku (i co za tym idzie niskim FSB jakie uda sie wydusić) to nawet DDRII-667 z niskim CL powinny styknąć. ___________________________________________ miguel707 @ heh własnsnie jak grzebałem w BIOSie mojego ASRocka to zobaczyłem, że on może działać też z DDR266 :razz: czyli może działać z Twoimi obecnymi, więc ... :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 20 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2007 (edytowane) Wszystko byłoby ok, gdyby nie to, że ma slot PCI-EX 16x pracujący z szybkością 4x. PS. Benek - masz ASRocka 775DualVSTA ? Edytowane 20 Lutego 2007 przez miguel707 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 21 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2007 ...PS. Benek - masz ASRocka 775DualVSTA ?Niby mam następce -> 4CoreDual-VSTA, ale jest tak jak napisałem w temacie o 775D-V, o "przemetkowaniu" :? W weekend jak będę miał czas to sie pobawię w wiekszy @ bo coś mi sie nie podoba automatyczny dzielnik 2:1 FSB:DRAM przy magistrali 266MHz :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...