Lord SZUM Opublikowano 15 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2003 Opisze moze na poczatku konfiguracje: Soltek DRV5 (kt333)-jedna ze wczesniejszych rewizji, najnowszy bios, procek athlon xp 1600+ AGOIA@1749.8Mhz@1.85v(+0.1v), ram 256mb ddr 266@333@2.65v(+0.2v) nonamki, geforce4 ti4200 prolink AGP@1.7v(+0.2v). Chlodzenie mam wodne jest w zupelnosci 100% wystarczajace. Pytanie moje jest takie. mam to wszystko podkrecone na 166mhz, windoza sie uruchamia, 3dmarka czasem przechodzi, czasem sie wiesza albo tez jak np. jakis divx puszcze, UD chodzi non stop, normalnie system jest stabilny podczas pracy kazaa, wlaczone UD, poczta, explorer itp. jeszcze nie mialem zwisu. zwisy tez sa przy gierkach 3d (warcraft 3, nfs6), co zrobic zeby to chodzilo stabilnie w kazdych okolicznosciach? hangup zwykle wyglada tak ze zatrzymuje sie wszystko lacznie z obrazem na monitorze - staje sie statyczny i nic nie zdzialac jak tylko zimny restart. pytanie moje czy to wina za bardzo podkreconego ramu, czy moze grafy, bo te dwa komponenty biore tylko pod uwage. Licze na konkretne odpowiedzi ram czy karta i dlaczego to albo to? Powiem jeszcze ze powyzej 169mhz system sie kaszani przy starcie windozy, a ponad 172 nie postuje, dzielnik ma 1/5 przy 166mhz. Chlodzenie - tempik ondie 53'C a pod procem 44'C wiec na tak podkrecony proc chyba super?, na grafie jest pod gpu od drugiej strony ok. 48-56'C (moze jednak tu jest za slabe chlodzenie i to przez to?), wszedzie bloki i woda chlodzi oprocz zasilki ofcoz (chip i gpu bloki przyklejone termpoxem, na cpu blok amoniaka). Jesli to sam ram to - albo wymiana na 333, albo moze stykna radiatorki na kosciach? Poradzcie co sadzicie :?: :?: :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 16 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2003 Napiecie na AGP przestaw na default i pokombinuj z ustawieniami pamieci. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lord SZUM Opublikowano 16 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2003 Nie sadzilem ze moglem przekombinowac z voltage na agp. dzieki za rade, od razu 3dmarka z biegu mi przechodzi, wiec powinno byc juz spoko. dzieki za pomoc. lord szum. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lord SZUM Opublikowano 16 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2003 Musze powiedziec ze niestety jednak dalej mam ten sam problem. probowalem po prostu wszystkiego. zmniejszylem napiecie na agp na default czyli 1.5v. podnosilem napiecie na dimmach nawet do 2.75v, zmienialem wszystko co sie da w biosie dot. pamieci. bez rezultatow jakich oczekiwalem, zwisy jak byly tak sa 3dmarka czasem przechodzi ale musi miec szczescie po prostu, bo jak juz wejde w jakas gierke na kilka minut zwis jak nic. moze wymiana ramu na pamiatki 333mhz bedzie rozwiazaniem mojego problemu??? napiszcie co o tym sadzicie. reszta konfigu jak w pierwszym poscie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 16 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2003 Mozliwe ze pamieci Ci sie przegrzewaja.Ustaw Vmem i Vagp na default.Mozliwe ze dla procka to juz za wiele.Druga sprawa jest taka ze twoj Soltek nie lubi wysokich fsb.Byly takie na ktorym max. stabilne fsb to 150MHz ,a byly i takie jak moj:).Pokombinuj jeszczt troszke a jak nie pomoze to bedziemy dalej wspolnie myslec. p.s - Jaki masz zasilacz :?: :?: :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lord SZUM Opublikowano 16 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2003 Na razie to wszystko sobie spowrotem zrobilem na ustawieniach defaultowych bez krecenia:/ (co by sobie pogiercowac;P). Jutro lece po kostke ramiku 333mhz, jesli moje podejrzenie sie sprawdzi to powinien mi pojsc na 166fsb jak je zamontuje zamiast tych co mam, jesli nie to bedzie znaczylo ze plytka jest do bani :), wiec wymiana jej bedzie mnie czekala szybciutka :). Co jeszcze moge powiedziec na standardowych voltage agp i mem nie postuje mi na 166 w ogole, jak mem zwieksze do 1,6v postuje ale windoza sie wykrzacza przy ladowaniu, na 1,7v postuje, laduje sie i smiga winda dopiero cos bardziej mocozernego typu warcraft, 3dmark powoduje zwisa. Dlatego jutro biore ramolca 333 i pomodle sie dzisiaj zebym nie wywalal kasy w bloto i to bylo to ;). Zasilacz mam standardowy jakis 300W. na 150mhz smigalo raczej niezle wszystko mi kiedys jak jeszcze nie mialem wodnego, ale zmontowalem i zaczalem zabawe od nowa - dzieki temu postuje na 166, bo wczesniej to mu sie nie zdarzalo w ogole albo wykrzaczalo winde od razu w koncu kilkanascie stopni roznicy na procku... :>. dam znac jutro po zakupach co i jak... W razie czego ustawcie sie pod oknami bo moze wyleciec przez nie ten soltek ;PPP Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lord SZUM Opublikowano 16 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2003 mala pomylka z voltage ramu pomililem o 1v, wiec zamiast 1,6v powinno byc 2,6v na przyklad ;-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...