Skocz do zawartości
dzikidaniel

Asrock 939sli-esata2

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem (nie)szcześliwym posiadaczem ww. płyty. Na domyślnych ustawieniach śmiga aż miło.

Lecz gdy chce już kręcić i staram się ustawić CR1 to zawsze wyskakują błędy. Próbowałem różnych kombinacji z timingami i nic. Każda z kości osobno leciała bezproblemowo na 430 MHz przy 2,5 3 3 7 a teraz przy 407 w dualu przy 3 3 3 8 wywala błędy już po włączeniu SP2004. Nie wiem co z tym zrobić.

Może bios zaktualizować?? Jak tak to do jakiej wersji??

Gdzie w biosie jest ukryta możliwość podnoszenia napięcia na RAM?? Może wystarczyło by podnieść troche napięcie i już by było po problemie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale on sie pyta o 939SLI-Esata 2 a nie o ten badziew ASRock AM2XLI-eSATA2 . U mnie też jest lipa z CR 1. A tak to wszystko zajebiście śmiga. A zmiana napięcia dla ram jest w chipset options.

Wiem o co pyta, i wiem że jest już topik o tej płycie, albo o wersji 939sli32, ale to i tak na jedno wychodzi bo płyty są robione chyba na tym samym chipsecie, który jest badziewny. Czytając tamten topik zauważyłem że ludzie dobijali z htt ledwie do 290, na moim asrocku było tak samo. Asrockowi wyszła tylko jedna płyta, a ULI tylko 1 chipset, takie jest moje zdanie, wktórym się coraz bardziej utwierdzam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma topicu o tej płycie to po pierwsze. Po dróge wersja 939sli32 ma mostek południowy a ta ma tylko jeden chipset więc nie porównuj tych płyt.

Zmieniłem Semprona na A64 myśląc że mnoże coś z kontrolerem ale nadal nie ma efektów. Po podkręceniu HTT na 230 i ustawieniu dzielnika pamięci na 166 w SP2004 na stres RAM po kilku sekundach wywala błędy. A jak HTT ma 225MHz to już jest ok. O co tu chodzi??

I jeszcze jedno pytanko: czy jest jakiś bios gdzie można podnieść wyżej napięcie?? Bo u mnie można na góra 1,45 a przy moim A64 to jest standardowe napięcie. Czy tylko zostaje mod??

Edytowane przez dzikidaniel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli pytającemu chodzi o ustawienie na 1T pamięci to niestety ULI nie chodzi za dobrze z tym ustawieniem, trzeba niestety próbować różne kości pamięci bo płyta jest wybredna ( czytaj wątek o 939Dual- SATA lub Vsta) - wiem bo sam miałem SATA2 , Vsta oraz 939SLI32-eSATA2 i był ten sam problem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam ta płyte i musze stwierdzic ze jest to bardzo dobra plyta i bardzo dobry chipset. U mnie bez najmniejszego problemu pamieci chodza na 1T w dualu - sa to pamieci Kingmax Hardcore 500Mhz. Reszte widac na zrzucie. Komputer od okolo pol roku chodzi bez przerwy. Procesor na 1.45 pamieci na default. Jakby co to GG 4563898. Testowalismy rowniez 2x7600gs zalmana w sli i najmniejszego problemu nie bylo (tylko niestety sterowniki musza byc troszke starsze - wiadomo czemu). Jedyny minus plyty to kiepski dzwiek dlatego najlepiej sobie kupic jakas dzwiekowke.

post-145777-1171812320_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyjełem kość ramu i teraz lata ładnie procek :) nawet na CR1. Może wina tego że pamięć nie była kupiona jako dual-kit?? :) Gdzie jest opis jak zmodować płyte by podnieść napięcia?? Działa tez z dualSATA2 lub VISTA??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi