costi Opublikowano 14 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2007 Witam! Tym razem problem jest taki: mam obiekt dwuwymiarowy, ale potrzebuje go "wyciagnac" do 3D, tzn. stowrzyc bryle, w ktorej dwoma podstawami jest moj obiekt, a sciany boczne sa prostopadle do podstaw. Np. stworzyc prostopadloscian z prostokata. Rzeczony obiekt mam w formacie dxf (czyli Autocad), i w takim samym formacie musi byc wynikowy obiekt 3D. Czy da sie cos takiego w Autocadzie zrobic, ew. czy jest program, do ktorego mozna zaimportowac DXFa, przerobic i wyeksportowac w formacie zrozumialym dla Autocada? Zwykle przerysowanie moze byc klopotliwe, a zalezy mi, zeby dokladnie odwzorowac ksztalt tego mojego obiektu (projektuje antene paskowa i dotychczas nie uwzglednialem grubosci metalizacji; teraz musze to zrobic zeby uszczegolowic pomiar i sprawdzic wplyw polaczenia z linia wspolosiowa). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
v1ru5 Opublikowano 15 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2007 juz dobrze nie pamietam ale powinno byc cos takiego jak extrude/wyciagniecie (przynajmniej w innych programach 3d jest) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avecezary Opublikowano 15 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2007 witam najprosciej 3ds max albo: http://www.forum.w-a.pl/viewtopic.php?p=20...cafec8123ea2d6c w maksie masz przegladarke no i moze byc potrzebny konwerter: http://download.chip.pl/download_140832.html zalezy jaka wersje masz softu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koen Opublikowano 15 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2007 W autocadzie musisz zamienić zarys obiektu na polilinię (modify -> object -> polyline-> join) , a potem wyciągnąć (draw -> solids -> extrude) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...