BLANTMEN Opublikowano 14 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2007 Problem ma kolega, poprosił bym żeby zasięgnąć rady na forum ;) Mam problem z funkcją mail(). Wysłanie jakiegokolwiek maila nie sprawia problemu - w tym ww funkcja sprawuje się dobrze. Problem pojawia się gdy chcę wysłać maila w formacie HTML. Gdy wysyłam takiego maila (przede wszystkim na darmowe konta mailowe typu o2, onet, gmail, wp itp), wiadomość nie jest kodowana jako HTML, tylko jako zwykły tekst - tzn zamiast wiadomości widzę całe jej źródło HTML. Kombinowałem z nagłówkami. W manbualu php na stronie http://pl2.php.net/manual/pl/ref.mail.php znalazłem w jednym z komentarzy ciekawą metodę, która pozwala do wiadomości dołączać załączniki oraz teoretycznie pozwala na napisanie maila w HTML-u, jednak nie do końca to działa - wiadomość HTML przychodzi mi jako załącznik, a tak być nie może. Głównymi odbiorcami tych wiadomości będą użytkownicy Outlook Express, więc chciałbym swoją uwagę skierować głównie na ten program. Wiadomość musi wyglądać tak jak reklamy wysylane przez portale typu o2, interia itp. Żeby nie było że się nie staram - szukałem juz na php.net, pytałem na webmasterskich forach dyskusyjnych (w polsce i na świecie), próbowałem czytać dokumenty RFC (2045, 2046, 2047, 2048 i 2049), ale do niczego nie doszedłem. Muszę skrypt wykonać jak najszybciej i MUSI on być w php. Nie mogę sobie również pozwolić na korzystanie z gotowych rozwiązań - muszę skrypt napisać od początku do końca i nie mogę sobie pozwolić na plagiaty. Zależy mi na tym, żeby skrypt był w PHP poniżej wersji 5. Skrypt działać będzie na serwerze home.pl - usluga Business PRO. W jego imieniu proszę o jakieś porady albo wskazówki :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 14 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2007 $header="Content-type: text/html; charset=iso-8859-2\r\n"; $header.='From: Nazwa< adres_mail >'; mail(mail,tytuł,treść,$header ); Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
The_Structor Opublikowano 18 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2007 Do wysyłania maili polecam: http://phpmailer.sourceforge.net/ Wszelkie przykłady na stronie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLANTMEN Opublikowano 18 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2007 Problem już rozwiązany ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...