mavus Opublikowano 14 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2007 Hej, mam zasilke Techsolo TP-420W, ma on dwa szeregowo zamontowane wentyle z ktorych kazdy jest wpiety w oddzielne gniazdo. Poniewaz zasilacz jest bardzo glosny podpialem wentyle pod regulatorek z potencjometrem, tyle ze teraz obciazone jest tylko jedno gniazdo dwoma wiatrakami (z drugiego stercza tylko kabelki:)). Pytanie czy mozna tak zrobic? Czy w nowych zasilaczach wiatraki nie sa jakims obciazeniem konstrukcyjnym wymaganym do prawidlowej pracy? Mam nadzieje ze nie namieszalem za bardzo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wolan Opublikowano 14 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2007 Jezeli zasilacz dziala to znaczy ze zpunktu widzneia konstrukcji nic mu nie dolega z powodu przepiecia wentylatorow. Bardziej bym sie obawial tego ze taka zasilka po takim zabiegu upiecze sie po powazniejszym dociazeniu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 15 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2007 Dwa szeregowo?!?!? Pierwsze słyszę o takiej konstrukcji w zasilaczach. Chyba miałeś na myśli dwa równolegle? Możesz podpiąć dwa wentyle pod jedno gniazdo - nie ma przeciwwskazań, z tym że lepiej dobrze monitoruj temperaturę aby nie usmażyć zasilacza a może i całego kompa. IMHO ręczna regulacja nie jest dobrym pomysłem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mavus Opublikowano 15 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2007 Dwa szeregowo?!?!? Pierwsze słyszę o takiej konstrukcji w zasilaczach. Chyba miałeś na myśli dwa równolegle? Możesz podpiąć dwa wentyle pod jedno gniazdo - nie ma przeciwwskazań, z tym że lepiej dobrze monitoruj temperaturę aby nie usmażyć zasilacza a może i całego kompa. IMHO ręczna regulacja nie jest dobrym pomysłem. Jeden wiatrak siedzi na sciance od srodka kompa i zasysa powietrze a drugi wyrzuca je na zewnatrz tak jak w normalnym zasilaczu. W gniazdo podlaczone sa oczywiscie rownolegle. Przegrzaniem sie nie martwie za bardzo bo zasilacz jest malo obciazony - Tualatin 1.3 i GF4mx na Cusl2 do tego jeszcze Seagate 7200. Zastanawialo mnie glownie czy odlaczenie jednego wiatraka i zostawienie nie obciazonego gniazda mu nie zaszkodzi. Nie wiem czy to po tej zmianie, czy juz wczesniej, od pewniego czasu tak mialem, ale plytka nie reaguje ze wskazaniami vcore w biosie podczas zmiany napiecia, natomiast motherboard monitor pokazuje OK - takie jak ustawie. Probowalem przy innym zasilaczu i procku i to samo :? Narazie komp dziala. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 15 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2007 @Excray Dwa wiatraki podłączone szeregowo też będą działać, tylko na każdy przypadnie połowa nominalnego napięcia zasilania (jeśli są identyczne), przetestowałem taki układ. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...