koval_ski Opublikowano 15 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2007 Witam! Przymierzam się do kupna nowego PC, procesor to napewno będzie C2D 4300. Nie wiem którą płytę wybrać, w tej chwili wacham się pomiędzyAsus P5N-E SLI a Asus P5B-VM, cena jest praktycznie ta sama. Wyjaśnię do czego będzie służył mój pecet: 1. Kompilacja programów Linuksowych. 2. Desktop domowy (office, internet, filmy, muzyka, p2p) 3. Grafika 2D (Photoshop, Corel, Macromedia Flash) 4. "Programowanie" (html, php, c++, java) 5. Gry 3D to jak już to stare hity max 2003r. tryb SLI wogóle mi się nie przyda - więc tym się nie kirować. 6. Serwer (apache, mysql, svn, samba, routing-udostępnianie netu na 2 inne kompy) Ważna kwestia to podkręcanie - chce z tego maleństwa wycisnąć ile się da, po przejżeniu internetu stwierdzam że można z C2D 4300 wycisnąć sporo ponad 3GHz. Czy zintegrowana grafika w P5B-VM będzie przeszkadzać przy overclockingu? Chętnie uzyskam poradę pod kątem podkręcania co do pamięci (2x512MB) do 400zł za zestaw. To samo co do karty graficznej, jedyne ograniczenie to musi to być GeForce, wszelkie Radeony nie wchodzą w grę ze względu na kiepskie sterowniki dla Linuksa. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bryken Opublikowano 15 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2007 asus 5pn-e wydaje mi sie byc lepszy a odnosnie podkrecalnosci c2d to masakra teraz gnioty straszne jezeli chodzi o OC Odnosnie memek kup ilosc nie jakosc np 1Gb adat 667 kosztuje 260-270zl Grafe to ile pieniedzy masz bo na twe potrzeby starczylby palit 7300gt za 250zl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
serwal4 Opublikowano 15 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2007 Moba z integrami graf są gorsze do o/c. Więc bierz P5N-E SL Ram to weź 1Gb A-Dat Vitesta 667 za ~270zł, ponoć ładnie się podkręcają (jak na swą cenę) Graf to rzeczywyście, palit 7300GT ddr3 za ~250zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eQ. Opublikowano 15 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2007 Płyty z integrami nie nadają się zbytnio do o/c więc P5N-E SLI + galaxy 7300gt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koval_ski Opublikowano 15 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2007 (edytowane) odnosnie podkrecalnosci c2d to masakra teraz gnioty straszne jezeli chodzi o OC co to znaczy? czy będą lepsze czy nie ma się co łudzić? Może są jakieś konkretne serie podatne na OC? Co do pamięci to postanowiłem (ale nie ostatecznie) że lepiej w moim przypadku kupić 2x512 niz 2x1024, w tej chwili mam 1024MB sdram (pc133) i absolutnie starcza - przy uruchomionym Photoshopie (do 10 dużych bitmap) Macromedia Flash i Dreamwawer, IE Opera Firefox + muzyka nie odczuwam braku ramu (gdyby go brakło to bym szybko to zauważył bo hdd mam na ata-33 i jak do w.w. zestawu aplikacji włączam torrenta to tak przymula że nie da się pracować). A co do grafiki to rzeczywiście wydajność nie jest mi potrzebna, ale zato inna kwestia mnie męczy: firma. Z doświadczenia wiem że karty tej samej klasy różnych firm mają różną jakość obrazu (2D). Np miałem Radeona 9200 His później GF440MX MSI no i na MSI obraz był jak żyleta na HIS już duzo mniej ostry. Nie wiem czy to samo dot. LCD. Więc moje pyt. brzmi: jakie firmy są dobre a jakich szczególnie unikac? ----dodane poniedziałek 19 lutego 2007 ------------- Jak to mówią: gdzie dwóch się bije tam trzeci korzysta i wkońcu (chyba) się zdecyduje na Abit AB9 PRO ze względu na SUPER wyposażenie (dwie sieciówki - komp ma być małym routerkiem, 9x SATA, bardzo dobrą jakość dźwięku np. na Asus-ie podobno jest tak źle że odrazu trzeba się liczyć z kupnem dodatkowej dźwiękówki) Dodatkowo przemawiają do mnie nażędzia do Overclockingu jako że doświadczenie w tej kwestii mam średnie. Dylemat jaki powstał to CPU ale to w innym wątku. Edytowane 19 Lutego 2007 przez koval_ski Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...