Skocz do zawartości
amdek

ALSA 0.9.0rc7 i OSS !!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Zainstalowalem , skonfigurowalem, w modules.conf alsaconf dokonal mi wlasciwych

zmian , ale mam pewne pytanie !!!

Chodzi mi o to czy mozliwe jest automatyczne wczytywanie ustawien (alsactl restore)

przy ladowaniu sie modulow np. przy uruchamianiu sie xmms ?? Bo jesli nie mam ustawionej

uslugi alsasound w inicie to mi sie laduja te moduly przy starcie xmms ale zawsze w

alsamixer mam wszystkie kanaly zmutowane i musze recznie restore !!!! Tak dzieje sie

zawsze po przelogowywaniu i restarcie.

A w sumie nie chce zeby przy starcie wwalalo mi do pamieci te 10 modulow !!

Czy jest na to jakis sposob inny niz alsasound w inicie (aha ofcoz chce tez miec dzwiek

w tunerze i xine, mplayer; i nie proponujcie mi jakis skryptow bo tym jest alsasound :P )??!!

Aha jeszcze jedno po instalce jak robie depmod to mi wywala unresolved symbols odniosnie

modulow w /lib/modules/2.4.18/kernel/sound (ten katalog stworzyla mi alsa) i nie wiem

o co chodzi bo dokladnie te pliki istnieja z takimi samymi sciezkami (to pliki *-synth.o

w roznych katalogach)!! Moze cos jeszcze trzeba wpisac do modules.conf albo gdzie

indziej ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi mi o to czy mozliwe jest automatyczne wczytywanie ustawien (alsactl restore)

przy ladowaniu sie modulow np. przy uruchamianiu sie xmms ??

Tak.

man modules.conf i poszukaj: post-install

8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha jeszcze jedno po instalce jak robie depmod to mi wywala unresolved symbols odniosnie

modulow w /lib/modules/2.4.18/kernel/sound (ten katalog stworzyla mi alsa) i nie wiem

o co chodzi bo dokladnie te pliki istnieja z takimi samymi sciezkami (to pliki *-synth.o  

w roznych katalogach)!!  Moze cos jeszcze trzeba wpisac do modules.conf albo gdzie

indziej ??

Po prostu przekompiluj Alsę z nagłowkami twojego bieżącego jądra i powinno być ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po prostu przekompiluj Alsę z nagłowkami twojego bieżącego jądra i powinno być ok.

Po co mam jeszcze raz kompilowac skoro juz to zrobilem i nie kompilowalem na nowo jadra ??!! Nie widze w tym sensu ?? :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha i jeszcze mam problemy z OSS . Np. jak mam ustawiona wtyczke wyjscia w xmms na OSS (jest dobrze skonfigurowane)

i probuje cos play to mi wywala komunikat zebym se cos sprawdzil z wtyczkami itp ale po kilku lub kilkunastu razach

klikania w koncu lapie i wszystko dziala !!!??? Of coz w trakcie grania tez czasami pojawiaja sie te komunikaty !!!

Dlatego jade teraz na arts (bo np. esd tez jest zwiazane z oss i tez sa problemy !!!) ALSA jest skonfigurowana ok !!

I jeszcze jedno pytanie odnosnie ALSA !! : Jak mam np. dzialajacy xmms i chce odpalic xine lub mplayer to mi sie one

wieszaja przy sprawdzaniu :

main: próbkowanie wtyczki wyj¶cia dĽwięku <alsa>

i nie wiem czy tak powinno byc czy cos spiep... :( !!??

A te komunikaty przy boocie z depmod nagle zniknely :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi