amdek Opublikowano 16 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2003 Zainstalowalem , skonfigurowalem, w modules.conf alsaconf dokonal mi wlasciwych zmian , ale mam pewne pytanie !!! Chodzi mi o to czy mozliwe jest automatyczne wczytywanie ustawien (alsactl restore) przy ladowaniu sie modulow np. przy uruchamianiu sie xmms ?? Bo jesli nie mam ustawionej uslugi alsasound w inicie to mi sie laduja te moduly przy starcie xmms ale zawsze w alsamixer mam wszystkie kanaly zmutowane i musze recznie restore !!!! Tak dzieje sie zawsze po przelogowywaniu i restarcie. A w sumie nie chce zeby przy starcie wwalalo mi do pamieci te 10 modulow !! Czy jest na to jakis sposob inny niz alsasound w inicie (aha ofcoz chce tez miec dzwiek w tunerze i xine, mplayer; i nie proponujcie mi jakis skryptow bo tym jest alsasound :P )??!! Aha jeszcze jedno po instalce jak robie depmod to mi wywala unresolved symbols odniosnie modulow w /lib/modules/2.4.18/kernel/sound (ten katalog stworzyla mi alsa) i nie wiem o co chodzi bo dokladnie te pliki istnieja z takimi samymi sciezkami (to pliki *-synth.o w roznych katalogach)!! Moze cos jeszcze trzeba wpisac do modules.conf albo gdzie indziej ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 17 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2003 Chodzi mi o to czy mozliwe jest automatyczne wczytywanie ustawien (alsactl restore) przy ladowaniu sie modulow np. przy uruchamianiu sie xmms ?? Tak. man modules.conf i poszukaj: post-install 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majiin Opublikowano 17 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2003 Aha jeszcze jedno po instalce jak robie depmod to mi wywala unresolved symbols odniosnie modulow w /lib/modules/2.4.18/kernel/sound (ten katalog stworzyla mi alsa) i nie wiem o co chodzi bo dokladnie te pliki istnieja z takimi samymi sciezkami (to pliki *-synth.o w roznych katalogach)!! Moze cos jeszcze trzeba wpisac do modules.conf albo gdzie indziej ?? Po prostu przekompiluj Alsę z nagłowkami twojego bieżącego jądra i powinno być ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amdek Opublikowano 17 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2003 Po prostu przekompiluj Alsę z nagłowkami twojego bieżącego jądra i powinno być ok. Po co mam jeszcze raz kompilowac skoro juz to zrobilem i nie kompilowalem na nowo jadra ??!! Nie widze w tym sensu ?? :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amdek Opublikowano 17 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2003 Aha i jeszcze mam problemy z OSS . Np. jak mam ustawiona wtyczke wyjscia w xmms na OSS (jest dobrze skonfigurowane) i probuje cos play to mi wywala komunikat zebym se cos sprawdzil z wtyczkami itp ale po kilku lub kilkunastu razach klikania w koncu lapie i wszystko dziala !!!??? Of coz w trakcie grania tez czasami pojawiaja sie te komunikaty !!! Dlatego jade teraz na arts (bo np. esd tez jest zwiazane z oss i tez sa problemy !!!) ALSA jest skonfigurowana ok !! I jeszcze jedno pytanie odnosnie ALSA !! : Jak mam np. dzialajacy xmms i chce odpalic xine lub mplayer to mi sie one wieszaja przy sprawdzaniu : main: próbkowanie wtyczki wyj¶cia dĽwięku <alsa> i nie wiem czy tak powinno byc czy cos spiep... :( !!?? A te komunikaty przy boocie z depmod nagle zniknely :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amdek Opublikowano 19 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2003 Oki thx za porady leute :P Zrobilem reinstalke RH wszystko skompilowalem jeszcze raz i juz jest OK :) (no prawie bo depmod dalej to wyrzuca ale przezyje :P ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wosiu Opublikowano 27 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2003 A ja nie moge zainstalowac dzwieku :(. Pisze ze nie moze znalec cc czy jaos tak i czegos jeszcze (to jak odpalam ./configure). Mam RH 8 help Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amdek Opublikowano 28 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2003 OK ale na podstawie tego c onapisales nie poge Ci pomoc :( Napisz dokladnie co Ci wypisuje w konsoli !!! Looknij tez w configure.log lub config.log tam tez jest napisane co jest nie tak !!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...